Deze veiligheidsartikelen zou elke keuken moeten hebben

Scherpe messen, giftige schoonmaakmiddelen en een aanrecht vol brandbare apparatuur. Je keuken behoort tot een van de gevaarlijkste plekken in huis. Van plan om een nieuwe keuken te laten installeren of de huidige te renoveren? Neem onderstaande artikelen in het ontwerp mee en maak van veilig wonen een prioriteit.

Een waarschuwing vooraf

Veiligheid in en om huis is van groot belang om woningbrand te voorkomen. In de keuken is vlam in de pan de voornaamste oorzaak. Weten wat je moet doen als dit gebeurt kan een enorm verschil maken. Slaat ook bij jou de vlam in de pan? Trek – indien mogelijk – ovenhandschoenen aan en plaats een passende deksel op de pan. Zet daarnaast de warmtebron en de afzuigkap direct uit. Het wegnemen van zuurstof zou ervoor moeten zorgen dat de brand dooft. Blus vlam in de pan in ieder geval nooit met water of een blusdeken. 

Brandblussers

Een brandblusser kan van pas komen bij keukenbranden, maar let er goed op wat voor één je koopt. Er bestaan namelijk allerlei soorten brandblussers, elk voor verschillende type branden. Zo is een kooldioxideblusser geschikt voor het blussen van vlam in de pan en kortsluiting van elektrische apparatuur. Daarentegen gebruik je een vetbrandblusser voor te heet geworden frituurvet. Voor optimale veiligheid is het aan te raden ze beide in de keuken te installeren. Ook het aanbrengen van kookplaatbeveiliging kan helpen brand te voorkomen.

Kinderslot op kasten

Kinderen ontdekken al spelenderwijs de wereld en hebben de neiging overal aan te zitten. Dit laatste wil je in de keuken te allen tijde voorkomen. Overal bevinden zich scherpe voorwerpen, gevaarlijke middelen en elektrische apparaten. Plaats daarom kindersloten op ieder keukenkastje waar ze bij kunnen. Breng voor optimale veiligheid eventueel ook een kinderslot aan op de oven, vaatwasser en koelkast.

Veilige oplaadpunten

Keukens lijken standaard over te weinig stopcontacten te beschikken. Daarom brengen veel huishoudens stekkerdozen aan om het gebrek te compenseren. Pas hier echter mee op: te veel apparaten op één stekkerdoos kan voor overbelasting zorgen met kortsluiting of brand tot gevolg. Speciaal ontworpen oplaadpunten voor in de keuken zijn een veilig alternatief. Ook het integreren van draadloze oplaadpunten in het keukenblad behoort tot de mogelijkheden.

Kabelbeschermers

Heb je standaard een magnetron, koffiezetapparatuur of airfryer op het aanrecht staan? Dan kan het handig zijn om kabelbeschermers te gebruiken. Hiermee bescherm je kabels tegen allerlei invloeden, waardoor ze langer veilig gebruikt kunnen worden. Kabelbeschermers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en voor verschillende toepassingen. Kijk daarom goed welke kabelbeschermer het best in jouw keuken past.