Decoreren met een klein budget: toptips om een chique, uniek interieur te creëren met weinig geld

Blaas je interieur nieuw leven in zonder je spaarrekening te plunderen. Soms kunnen de eenvoudigste oplossingen de grootste impact hebben. Probeer deze simpele ideeën eens en transformeer elke kamer in huis op een budgetproof manier.

Kleurtje of printje op de muur

Een likje verf is een snelle, gemakkelijke en goedkope manier om je huis direct een andere  look te geven. Of je nu een statement maakt met een opvallende muur, compleet uitpakt en de hele kamer in een mooie kleur verft of kiest voor een stijlvol tweekleurenschema: een nieuw kleurtje op de muur doet wonderen.

Tip! Er zijn genoeg betaalbare verfmerken die ook heel goed zijn. Zo wordt Spectrum (van Action) bijvoorbeeld in dezelfde fabriek gemaakt als duurdere A-merken.

Met verf kun je veel meer dan het alleen op de muur rollen. Combineer verschillende technieken en kleuren eens om een uniek effect te creëren. Zet strepen, verf je muur ombre, stempel een patroon op de muur of ga aan de slag met de spons-techniek. Zelf een patroon op de muur tekenen is trouwens een ultra-budgetproof vervanger van behang met printje. Teken een dessin na op de muur met krijt of ga aan de slag met een goudkleurige stift bijvoorbeeld.

Onderschat niet wat lampen doen

De juiste verlichting kan de sfeer in een kamer echt veranderen voor een prikkie. Kijk daarom goed naar welke soort lampen je koopt: warm-wit of helder licht, hoe fel, etc. Lampen kan je ook al snel omtoveren in spiksplinternieuwe eyecatchers door de kap te vervangen.

Tip! Plaats lampen aan weerszijden van je bank of bed en de kamer wordt meer een geheel.

Betaalbare kunst voor iedereen

Een mooie poster of een uniek schilderij aan de muur transformeert een ruimte direct. Ken je MyNewArt al? Een online gallerij met een ruime keuze aan echte schilderijen voor iedere smaak en elk budget. Alle schilderijen zijn handgeschilderde olieverfschilderijen op doek van hoge kwaliteit. Geen prints of machinaal drukwerk dus. Voor circa €100 heb je al een uniek stuk van 140 x 40 cm. Betaalbare meerluiken starten bij €159. Dat is zeker niet duur voor een echt kunststuk.

Kussens en plaids in plaats van een nieuwe bank

Kan je je geen nieuwe bank veroorloven? Er zijn talloze betaalbare kussens, plaids en kussenslopen die je ruimte direct uniek en knus aankleden. Vind koopjes die bij jouw stijl passen bij Action, Zeeman, Wibra, Jysk, Kwantum, Leen Bakker, etc. Geen idee welke kleuren je moet kiezen? Doe inspiratie op in je eigen huis en ga voor kleurtjes die terugkomen op de muren, in je meubels en vloer.

Thrift nieuwe meubels

Ik ben de laatste tijd echt obessed met thrift shop filmpjes op YouTube. Dankzij tweedehands vondsten kan je je interieur zo’n leuke, betaalbare metamorfose geven. Vind je bij de kringloop niet wat je zoekt? Volg ook Facebook-groepen en scoor meubels en decoratie voor een prikkie (of zelfs gratis). Een relatief oud meubel leuk je op met een laagje krijtverf dat je nog in de schuur hebt staan bijvoorbeeld.

Oud in een nieuw jasje of op een nieuw plekje

Je kunt de looks van een kamer vaak al drastisch veranderen door je meubels een andere plek te geven. Door de bank bijvoorbeeld aan de andere kant van de kamer te zetten, creëer je een ander focuspunt waardoor de kamer misschien een stuk knusser of ruimer wordt. En het beste van alles, dit kost je niks.

Als je geen goede manier kunt vinden om het meubilair in de kamer naar je smaak te rangschikken, betekent dit niet noodzakelijk dat je nieuw meubilair nodig hebt. Probeer eerst in je eigen huis te shoppen voordat je koers zet naar een interieurzaak. Misschien vind je wat je nodig hebt wel in een andere kamer.

Tip! In plaats van direct een hele nieuw stoel te kopen, kan je ook de bekleding van je favoriete stoel een ander kleurtje of printje geven. Wil je geen geld uitgeven aan een expert die de stoel opnieuw voor je kan bekleden, dan kan je altijd voor een stoelhoes of grand foulard gaan. Dat is ook gelijk een minder permanent oplossing.

Door verschillende van deze tips te combineren, tover je jouw woning kamer voor kamer om tot een Pinterest-paradijs. Veel plezier met restylen!

Artikel i.s.m. My New Art.