De voor- en nadelen van het oversluiten van een hypotheek

Wie een huis koopt, sluit hier vaak een hypotheek voor af. Dankzij deze lening kun je de aankoop van een woning namelijk financieren. Is het inmiddels al lange tijd geleden dat je een hypotheek hebt afgesloten? Dan heb je hier na het afsluiten mogelijk niet meer naar omgekeken. Als je tevreden bent over de gang van zaken, zie je hier mogelijk geen reden toe. Toch sluiten steeds meer mensen de laatste jaren hun hypotheek over.

Benieuwd of dit ook iets voor jou is? We zetten de voor- en nadelen van een hypotheek oversluiten naar een andere bank op een rijtje. 

Voordelen hypotheek oversluiten 

Aan het oversluiten van een hypotheek kleven zowel voor- als nadelen. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben wij ervoor gekozen ze van elkaar te scheiden. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om te bepalen of herfinancieren interessant is. We zetten allereerst de voordelen van een hypotheek oversluiten op en rijtje. 

1. Maandlasten vallen mogelijk lager uit 

Het grootste voordeel van een hypotheek oversluiten is dat jouw maandlasten mogelijk lager uitvallen. Heb je jouw hypotheek afgesloten tegen een hoge rente? Dan betaal je waarschijnlijk meer dan nodig. De hypotheekrente is de afgelopen jaren namelijk flink gedaald. Door jouw hypotheek over te sluiten naar een andere bank, profiteer je van de huidige hypotheekrente. Onderaan de streep kan dit jou een leuke besparing opleveren. 

2. Zekerheid voor toekomstige maandlasten

Een tweede voordeel van een hypotheek oversluiten is dat je hierdoor zekerheid hebt voor jouw toekomstige maandlasten. Wie een hypotheek oversluit naar een andere bank, kiest namelijk een nieuwe rentevaste periode. Hierdoor weet je precies hoeveel rente je de aankomende jaren betaalt over jouw hypotheek. 

3. Betere voorwaarden

Wie zijn hypotheek afsluit, kan ook profiteren van gunstigere voorwaarden. Zo mag je bij een andere bank soms een groter bedrag boetevrij aflossen dan bij jouw huidige hypotheekverstrekker. Hierdoor los je jouw hypotheek eerder af, waardoor oversluiten interessant kan zijn. 

Nadelen hypotheek oversluiten 

Staat de hypotheekrente een stuk lager dan toen jij jouw hypotheek afsloot? Dan denk je mogelijk dat oversluiten altijd interessant is, maar dit is een misvatting. Sluit jouw hypotheek daarom nooit over zonder dat jij je bewust bent van de onderstaande nadelen.

1. Oversluiten kost geld

Een hypotheek oversluiten brengt altijd kosten met zich mee. Je krijgt onder meer te maken met notariskosten en taxatiekosten. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan hypotheekadvies in Haarlem of waar je ook woont. We kunnen op voorhand niet zeggen hoeveel oversluiten precies kost, want dit kan per situatie verschillen. Informeer daarom altijd eerst naar de kosten voordat je jouw hypotheek oversluit. 

2. Boeterente

Naast de kosten die we hierboven noemden, kun je te maken krijgen met boeterente als jij jouw hypotheek oversluit. Dit is een boete die jouw huidige hypotheekverstrekker je oplegt als je de lening voor het einde van de rentevaste periode oversluit. De hoogte van de boeterente hangt af van het bedrag dat je geleend hebt en de resterende rentevaste periode. Door deze boeterente kan oversluiten financieel niet interessant zijn.