De juiste pan kiezen: keramiek, roestvrij staal en anti-aanbaklaag uitgelegd

Wanneer je nieuwe pannen wil kopen, dan heb je waarschijnlijk al ontdekt dat er veel keuze is. Met zoveel opties op de markt tegenwoordig kan het moeilijk zijn om te weten welke het beste bij je past. Daarnaast lijken veel pannen ook op elkaar, maar zitten er toch een hoop verschillen in. Ga je voor keramische pannen? Roestvrij staal? Of toch met een anti-aanbaklaag? In dit artikel leggen we het verschil tussen deze drie soorten pannen uit. 

Soorten pannen 

Er zijn erg veel soorten pannen op de markt. Door die ruime keuze, is het soms moeilijk om de juiste pan te kiezen die past bij jouw voorkeuren. Om het je wat gemakkelijker te maken, lichten wij drie soorten pannen voor je toe. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze. 

Keramische pannen

Keramische pannen zijn erg goede pannen, omdat ze niet giftig zijn en vrij van mogelijk schadelijke chemicaliën. Dat maakt ze een prima optie voor wie ‘nasties’ in zijn kookgerei wil vermijden. Ze zorgen ook voor een gelijkmatige warmteverdeling, zodat gerechten gelijkmatig en consistent gaar worden. Een keramische pan heeft echter de neiging gemakkelijk te krassen en is niet goed bestand tegen metalen keukengerei of schurende schoonmaakmiddelen. Ondanks dat, is de keuze voor keramische pannen, zoals een keramische wokpan, een goede optie. 

Roestvrijstalen pannen

Roestvrijstalen pannen zijn duurzaam en gaan lang mee, waardoor ze een goede investering zijn als je iets zoekt dat een tijdje meegaat zonder dat je ze vaak hoeft te vervangen. Ze vereisen ook geen speciale schoonmaakmiddelen of technieken, want ze kunnen de meeste dingen aan zonder schade of krassen. Het nadeel is dat roestvrij staal geen gelijkmatige verwarming biedt zoals keramiek dat doet, dus kan het langer duren voordat gerechten gelijkmatig gaar zijn.

Pannen met antiaanbaklaag

Pannen met antiaanbaklaag zijn waarschijnlijk het meest populaire type pan op de markt van vandaag, vanwege hun gemakkelijke reiniging en gemak. Het eten glijdt er gemakkelijk vanaf met minimale inspanning. Extra olie of boter is dus niet nodig. Maar wees je ervan bewust dat anti-aanbakoppervlakken niet ontworpen zijn om eeuwig mee te gaan; uiteindelijk zullen ze na herhaald gebruik slijten en eerder aan vervanging toe zijn dan andere soorten pannen. Neem dat dus zeker mee in de beslissing die je maakt bij het kopen van een pan. 

Uiteindelijk hangt het type pan dat je kiest af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Dus op wat voor manier je ook van koken houdt, zorg ervoor dat je een pan kiest die het beste bij jouw levensstijl past.