De beste versie van jezelf worden: gratis tips die je helpen gelukkiger en productiever te zijn

Wanneer je persoonlijk wilt groeien, ben je voortdurend bezig om een betere versie van jezelf te worden: mentaal, emotioneel, materieel en spiritueel. Het doel? Een voldaan en succesvol leven. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met persoonlijke groei bezig zijn doorgaans meer bereiken en gelukkiger zijn.

Een paar voorbeelden van verschillende soorten persoonlijke groei:

  • Motivatie en discipline: met kleine gewoontes beginnen die je leven (weer) op de rails krijgen, verbeteren of zelfs je leven helemaal veranderen.
  • Organiseren en verzorging: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maar ook verbeteren van persoonlijke hygiëne, verzorging en stijl.
  • Productiviteit: minder uitstelgedrag, slimmer werken. Het verbeteren van studiegewoonten voor betere cijfers. Prioriteiten stellen en beter plannen. 
  • Slechte gewoontes doorbreken: stoppen met roken of (te veel) drinken, overmatig gebruik van social media of een Netflix-verslaving ;-).
  • Emotioneel welzijn: jezelf volledig accepteren, inclusief gebreken. Dankbaarheid zijn voor wat je hebt. Mindfulness, meditatie of yoga beoefenen om je relaxter en stabieler te voelen. Stress verminderen, bijvoorbeeld door technieken toe te passen uit de psychotherapie.
  • Financiën en zaken: geld sparen, schulden afbetalen, leren investeren. Een eigen bedrijf beginnen. Beter leren managen of onderhandelen.
  • Gezondheid: fit worden/blijven. Regelmatig bewegen. Nieuwe gezonde recepten proberen. De juiste vitaminen en supplementen nemen. Suiker zo veel mogelijk elimineren. Je slaapgewoonten verbeteren.
  • Relaties: een positieve eerste indruk maken, vriendschappen onderhouden of de love language van je partner leren kennen. Nieuwe mensen leren kennen. Daten om een geweldige partner te vinden. Persoonlijke grenzen stellen.
  • Creativiteit en nieuwsgierigheid: boeken lezen, ook fictie om even aan de waan van de dag te ontsnappen. Een nieuwe taal leren. Reizen. Lessen volgen in tekenen, schrijven, schilderen of theater. Een opleiding volgen die je altijd al hebt willen doen, zoals bijvoorbeeld HBO Toegepaste Psychologie. Dat kan zelfs óók gratis, lees daarvoor snel door!

Misschien wil je investeren in persoonlijke groei om meer mindful te zijn, om nieuwe dingen te leren, of om anderen te inspireren. Hoe werk je aan de beste versie van jezelf? Deze tips helpen je een gelukkiger en productiever leven te leiden.

Maak tijd voor je interesses

Besteed tijd aan dingen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Altijd al een opleiding willen doen? Met het STAP-budget krijg je nu €1000 van de overheid voor een cursus of (beroeps)opleiding. Bezig zijn met je interesses geeft je niet alleen een goed gevoel omdat je je bezig kan houden met dingen die leuk vindt, het geeft je ook een gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om te werken aan je eigen skills. 

Wees wel voorzichtig met jezelf pushen. Push niet te hard bij het nastreven van doelen, anders kan je je interesse zomaar eens verliezen.

Ontwikkel een groei-mindset

Een fixed of groei-mindset: daar hoorde ik voor het eerst over toen ik het boek ‘Nu of nooit’ van Dai Carter las. Mensen met een fixed mindset geloven dat iedereen wordt geboren met een fixed intelligentie, talent of creativiteit. Dus wanneer ze iets nieuws proberen, hebben ze altijd het gevoel dat hun intrinsieke waarde wordt beoordeeld. Ze hebben een extreme hekel aan falen, fouten te maken of negatieve feedback krijgen.

Aan de andere kant geloven mensen met een groei-mindset dat je nieuwe vaardigheden kan leren door hard te werken. Zij beschouwen fouten en mislukkingen als een normaal onderdeel van het leerproces en staan dus meer open voor nieuwe uitdagingen. Mensen met een groei-mindset zijn meestal veerkrachtiger, kunnen beter communiceren en leren sneller.

Je successen vieren kan je groei-mindset te versterken. Zelfs de kleinste prestaties verdienen een schouderklopje. 

Stel doelen

Een doel geeft je niet alleen een duidelijke richting in je leven, maar ook een gevoel van prestatie als je steeds dichterbij je doel komt. Maak je doelen concreet, zinvol en tijdgebonden. Denk na over de stappen die je moet ondernemen om je doel te bereiken en schrijf die op. Dat gaat je zeker helpen om je doel(en) te bereiken.

Ken je sterke punten en gebruik ze

Taken doen waar je geen ervaring in hebt of niet goed in bent, kunnen je een verslagen gevoel geven. Ben je van nature ergens goed in? Dan geven die taken je juist plezier en voldoening. Je kan natuurlijk taken waar je niet goed in bent of die je lastig vindt eerst van je lijstje strepen, maar eerst andere dingen aanpakken heeft zo z’n voordelen. Doe eerst eens de taken waar je goed in bent of die je leuk vindt, zodat je volop goede moed en zelfverzekerdheid met je andere taken aan de slag gaat.

Weet je niet wat je sterke punten zijn? Vraag familie en vrienden, doe een online test of lees het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Tom Rath. Misschien ontdek je wel verborgen talenten.

Bekijk mislukkingen vanuit een ander perspectief

Mislukkingen, of het nu gaat om examens waar je voor gezakt bent of vriendschappen die niet zo uitpakten als je had gehoopt, kunnen soms voelen als het einde van de wereld. Het helpt om ook naar de andere kant van de medaille te kijken.

Wanneer mensen of dingen niet aan je verwachtingen voldoen, kun je overweldigd worden door negatieve emoties. En dat vertroebelt je beoordelingsvermogen. Vraag jezelf dan af of je ook op een andere manier naar de mislukking kan kijken of een vriend om dit voor je te doen.

Zonder wrijving geen glas, dus je kunt een mislukking ook zien als een leermoment.

Wees dankbaar

Als je tot over je oren in het werk zit, vergeet je heel snel om tijd te maken om dankbaar te zijn voor wat je hebt. Dagelijks even een momentje plannen om te bedenken waarvoor je dankbaar bent kan je helpen gelukkig en gezond te houden. Hierbij zijn 4 delen van je lichaam betrokken: je ogen, brein, hand en hart. 

Je ogen nemen de mensen en dingen om je heen waar. Misschien wel dingen waar je dankbaar voor bent, maar die je vaak als vanzelfsprekend beschouwt. Je brein gebruik je om na te denken over de dingen in je leven die je belangrijk vindt en waar je dankbaar voor bent. Je handen symboliseren het omzetten van dankbaarheden in daden. Of het nou een bedankkaartje schrijven is of research doen naar een cadeautje om iemand te bedanken. En vergeet je hart natuurlijk niet om oprecht te zijn wanneer je jouw dankbaarheid aan anderen toont.

Tip: maak elke dag een foto van iets waar je dankbaar voor bent en maak daar een album voor op je telefoon.

Besteed aandacht aan fijne relaties

Een goede relatie met onze vrienden, collega’s en familieleden is belangrijk voor onze mentale gezondheid. Werk daarom aan fijne relaties. Naast dankbaar zijn, kan je ook beter leren luisteren en meer aandacht besteden aan anderen. Het kan zo simpel zijn als een ‘Dat nieuwe topje staat je echt heel leuk’ of ‘Ik ben blij dat je iets hebt gevonden dat je leuk vindt’ wanneer een vriendin vertelt dat ze een nieuwe top heeft gekocht. Probeer ook altijd verder te kijken dan negatieve emotionele reacties van anderen. Probeer hun gedrag, emoties of standpunten te begrijpen door je in hun schoenen te verplaatsen.

Vind je Ikigai

Waarvoor sta jij op in de ochtend? Ikigai komt uit Japan en staat voor ‘waar jij je bed voor uitkomt en wat het waard maakt om voor te leven’. Een zinvol leven geeft voldoening. Daarom is het zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar de zin in jouw leven. Dat hoeft helemaal niet zo diepzinnig te zijn. Je kan ook kijken naar hoe prestaties en ervaringen uit het verleden je kunnen helpen aan een zinvolle toekomst te werken. Waar werd je blij van? Hoe kan je iets bijdragen aan je familie, vriendschap of de maatschappij?