Een computerbril: heb jij de nieuwe thuiswerk-musthave al?

De pandemie vraagt de nodige (extra) energie van onze ogen. Er wordt niet alleen meer thuis gewerkt en heel wat af ‘gezoomd’, Netflix draait overuren en sociale contacten worden volop bijgehouden via app. Kortom, je tuurt heel wat meer naar een scherm. Tijd om dus extra lief voor je ogen te zijn. 

Heb je er weleens aan gedacht ze te trakteren op een computerbril? Zo’n bril is ook wel bekend als beeldschermbril of bril met blauw licht filter. En laten ze bij mijn favoriete online budget brillenzaak – polette – nou heel veel hippe exemplaren hebben voor een klein budget…

Waarom een blauw licht bril?

Computerbrillen hebben zich het afgelopen jaar ontpopt tot dé nieuwe thuiswerkaccessoire waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had, maar die je leven net dat beetje fijner maakt.

Eigenlijk is blauw licht niets nieuws; het is overal waar je gaat. En ondanks de spookverhalen die je misschien wel hebt gehoord, is de straling van de schermen van je favoriete apparaten maar een fractie van het blauwe licht van de zon. Dus draag vooral ook een zonnebril wanneer de zon schijnt, want UV is minstens zo schadelijk. Maar, zoals bij veel dingen: moderation is key

Het overmatig gebruik van schermen kan leiden tot allerlei klachten, zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, droge ogen en hoofdpijn. Volgens experts stimuleert blauw licht vooral de hersenen ’s nachts en vermindert het de aanmaak van melatonine, waardoor je slaapkwaliteit achteruit gaat.

En aangezien mensen per dag zo’n 6 uur voor een scherm(pje) zitten, is zo’n blauw-licht-filter-bril helemaal geen slecht idee. Hiermee wordt namelijk tot 40% van het blauwe licht van je beeldscherm geblokkeerd. Dit zou de vermoeidheid van je ogen kunnen verminderen en ervoor zorgen dat je scherper ziet. Ze helpen ook om het lichaam beter melatonine aan te laten maken, waardoor je beter slaapt. Hoe dat precies werkt? De productie van melatonine piekt ’s avonds als we ons klaarmaken om naar bed te gaan. Dus door ’s avonds naar schermen te kijken, knoeien we in wezen met onze natuurlijke klok en denken je hersenen dat het dag is. Dat is ook precies wat een wake-up light bijvoorbeeld doet. Door blauwe licht te filteren, zorg je ervoor dat je natuurlijke klok beter zijn werk kan doen.

Budgetproof computerbrillen

Ik heb zelf al jaren een computerbril van polette (eerlijk is eerlijk: niet altijd op) en het helpt mij om vermoeide ogen en soms zelfs hoofdpijn te voorkomen. Wil je ook proberen wat het voor jou kan doen?

Tip: bij mijn favoriete online opticien, polette, hebben ze tig computerbrillen voor een klein budget. Je kunt de optie voor €15 toevoegen aan alle Polette-monturen. Zelfs aan de 5-euro-modellen. Da’s nog goedkoper dan een drankje op het terras. Dat wordt keuzestress!