Budgetbakken, zo doe je dat

Bakken met een beperkt budget is veel gemakkelijker dan je misschien denkt. Met deze budgettips voor de lekkerste baksels tover je lekkernij na lekkernij op tafel voor een klein bedrag. Van wijnflessen als deegrollers tot bulkaankopen, probeer deze trucjes eens als het gaat om budgetbakken.

Weeg ingrediënten nauwkeurig af

Door je ingrediënten nauwkeurig af te wegen en een goed recept te volgen, verspil je niets en maak je elke keer weer een perfect baksel. Er is niets erger dan een niet-gare cake die in de prullenbak belandt omdat hij niet goed is gerezen. Bijvoorbeeld omdat je er niet de juiste hoeveelheid bakpoeder in hebt gedaan.

DIY’en in de keuken

Het zal je verbazen hoeveel geld je kunt besparen door dingen zelf te maken, vooral als het gaat om ingrediënten. Van havermeel tot kokosmelk en muffinvormpjes: je kan ze stuk voor stuk heel makkelijk zelf maken.

Gebruik wat je al hebt

Heb je geen deegroller? Gebruik in plaats daarvan een fles wijn! Heb je geen spuitzak? Gebruik een boterhamzakje en knip een gat in de hoek. Heb je geen garde? Gebruik 2 vorken. Voor veel bakgereedschappen is er een alternatief te vinden, maar de juiste bakvormen zijn wel zo handig om in het keukenkastje te hebben.

Koop in bulk

Als je een fervent bakker bent en merkt dat je elk weekend naar de bloem, suiker en eieren grijpt, kun je misschien beter in bulk kopen. Sommige ingrediënten in bulk kopen, vooral de droge, zoals meel, suiker en gedroogd fruit enz., is een geweldige manier om geld te besparen. Deze ingrediënten kan je maandenlang bewaren en kosten zo een stuk minder. Kijk daarom ook goed naar volumedeals in de folders van je favoriete supermarkt(en).

Bak met vrienden

Heb je vrienden die net zoveel van bakken houden als jij? Nodig ze uit! Iedereen kan een paar ingrediënten meenemen en je kunt om de beurt een bake-off hosten. Dit is de perfecte manier om plezier te maken en geld te besparen. Laat de kinderen hun vriendjes uitnodigen en je kunt met elkaar van alle baksels smullen.

Houd de recepten simpel

De truc om ervoor te zorgen dat je niet veel geld uitgeeft aan bakken? Houd de recepten eenvoudig. Kies klassieke recepten zoals chocoladetaart of een ander recept met basisingrediënten die je opnieuw kunt gebruiken. Het is zonde om een fancy recept te kiezen met veel ingrediënten die je maar één keer gaat gebruiken.

Check je voorraad voor je boodschappen doet

Zin in een bakmarathon dit weekend? Check je keukenkastjes en koelkast en maak een lijstje van alles dat je al hebt. Of dat nu een halve zak bruine suiker is of een pot met vanillestokjes… Als je weet wat je al hebt, kun je je recept eromheen bedenken en alleen de extra’s aanschaffen.

Houd de uitverkoop in de gaten

Winkelen als er uitverkoop is, kan soms behoorlijk hectisch zijn. Maar als je wat geld wilt besparen, dan is het een van je beste opties. Ben je geen fan van de SALE-drukte? Dan kan je voor online bakgereedschap ook heel goed terecht in de online uitverkoop voor 2 voor de prijs van 1 of 50% korting deals. Of je nu een siliconen mal, spuitzak of bakdecoratie zoekt: kijk altijd even in de (online) koopjeshoek.

Gebruik je vriezer

Je vriezer kan goed van pas komen bij ‘t bakken. Als je nog cake over hebt die niet gedecoreerd is, of als er nog wat botercrème op de bodem van je spuitzak zit, vries het dan in! Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je niets hoeft weg te gooien en elk laatste beetje van je baksel opgebruikt. Vergeet niet om te labelen wat je invriest, anders ontdooi je zomaar roomsaus voor de biefstuk in plaats van vanillebotercrème. Ook lekker: vries ‘een rol’ koekjesdeeg in, zodat je op elk moment verse koekjes kan maken.