Vakantie naar Sri Lanka is hot | 9 redenen waarom een rondreis in Sri Lanka een goed idee is

Zoals je misschien wel weet, lig ik regelmatig op de behandelbank bij de fysiotherapeut. Het leven van een tekstschrijver en blogger gaat gepaard met schouder- en nekklachten. Maar dat is niet waarom ik deze blog schrijf. Nee, op die behandelbank werd mijn interesse naar Sri Lanka aangewakkerd. Mijn fysio gaat namelijk ieder jaar wel een keer naar dit opkomende vakantieland omdat hij er niet uitgekeken raakt. En daar vertelt hij met alle liefde over terwijl hij mijn nek kraakt. Tel daarbij op dat mijn beste vriendinnetje van vroeger geadopteerd is vanuit Sri Lanka én dat je er heel betaalbaar vakantie kunt vieren … en ik ben zeker nieuwsgierig naar een rondreis in Sri Lanka. En wel om deze redenen …

De ongerepte stranden

Aan de kust word je begroet door de frisse lucht en de tropische stranden vol palmbomen. Sri Lanka heeft veel stranden langs de 1.340 kilometer lange kustlijn die zeker niet teleurstellen. Negombo, Hikkaduwa en Unawatuna aan de toeristische west- en zuidkust van het eiland zijn populair. Wil je nu zo’n bountystrand helemaal voor jezelf? Zoek dan het paradijs aan de oostkant op.

De prijs

Door de gigantische inflatie van de afgelopen jaren is Sri Lanka niet meer het ‘koopie’ van vroeger, maar de prijzen zijn vergelijkbaar met andere vakantiebestemmingen in Zuid- en Zuidoost-Azië. Zo kun je prima op het strand verblijven in een goedkope Cabana en budgetmaaltijdjes scoren op straat. Dan heb je aan €15 per persoon per dag genoeg. Maar je kunt ook kiezen voor een privérondreis van 16 dagen voor €1.500. Het is maar net hoe goedkoop of duur je het zelf wilt maken.

De theeplantages in de heuvels

Sri Lanka staat bekend om de glooiende, heldergroene, met thee bedekte heuvels in het midden van het land. Een bezoek aan Hill Country, zoals het gebied bekend staat, betekent donderende watervallen, smaragdgroene bergtoppen en de ene theeplantage na de andere spotten. Je kunt hier ook als de beste hiken. Wandel bijvoorbeeld naar ‘Het einde van de wereld’ Horton Plains National Park waar je het mooiste vergezicht over het dal hebt. En vergeet niet een heerlijke Ceylon-thee (mee) te nemen.

De lokale lekkernijen

Sri Lanka heeft niet alleen een kleurrijke historie en een cultureel verleden, maar ook een verrassende keuken. Probeer vooral het lokale dessert gemaakt van gestremde buffelmelk en bestrooid met kokosnoot, de pannenkoekjes (hoppers) belegd met van alles (zoals ei, groente en zoetigheid) en natuurlijk de curry’s, zeevruchten en kokosnoten.

 

De budgetproof-winkelmogelijkheden

In de hoofdstad Colombo kun je normale Westerse kleding met grote korting shoppen. En het schijnt ook een fantastische plek om kostbare edelstenen voor een prikkie in te slaan.

De cultuurschatten

Sri Lanka stroomt over van het werelderfgoed. Denk aan de heilige stad Kandy, een beroemd bedevaartsoord voor boeddhisten, de oude vestingstad Galle en de Gouden Tempel van Dambulla, bijvoorbeeld. De cultuur is sowieso fascinerend!

De mensen

Sri Lankanen schijnen een ongelooflijk vriendelijk, vrolijk en gastvrije volk te zijn. Veel reizigers en vakantiegangers zeggen dat het zelfs de aardigste mensen ter wereld zijn. Je zult er in ieder geval niet lastig gevallen worden zoals in het vlakbij gelegen India. Over India gesproken, Sri Lanka wordt ook weleens ‘India Light’ genoemd. Een perfecte bestemming dus voor wie India op zijn of haar lijstje heeft staan maar toch liever een minder shocking vakantie viert.

De watersportscene

Het is niet alleen een land van thee en traditie, Sri Lanka wordt ook steeds meer een surfhotspot. Van april tot oktober kun je als de beste surfen in Arugam Bay aan de oostkust. En adrenalinejunkies vinden de white water rafting-mogelijkheden in Kitugula natuurlijk ook te gek.

De diertjes

Sri Lanka is een van de beste plekken in Azië voor het spotten van wildlife. Vooral olifanten, luipaarden en vogels. Als je luipaarden wilt spotten, rijd dan met je huurauto naar Yala West National Park, wat fijn te combineren is met een surftrip naar de baai van Arugam. Als wilde olifanten meer jouw ding zijn, ontdek dan Uda Walawe National Park.

Ben jij weleens in Sri Lanka geweest? Ik ben heel benieuwd naar jouw tips voor deze bestemming die op mijn reislijstje staat.