Budget klusjes in huis in quarantaine – zonder geld uit te geven

Hoewel we Nederland zich momenteel met belangrijkere dingen bezighoudt zoals ‘zijn er nog wel genoeg IC-bedden’ en ‘hoe worden we Corona de baas’, moeten we toegeven dat ook de simpele vragen des levens nog door ons hoofd spoken. Zoals ‘wat doe je als je zo lang binnen zit’?

Ook bingewatchen raak je een keer zat, dus deze langere tijd binnenshuis is een goede gelegenheid om die lang vermeden thuisprojecten aan te pakken. Het is dé tijd bij uitstek om eindelijk die binnensteiger op te klimmen om die klus die je al maanden uitstelt aan te pakken. Staat die emmer verf al tijden op je te wachten maar kan je jezelf maar niet motiveren eraan te beginnen? Doe het nu! Liever nog even uitstellen? We hebben een aantal leuke klusjes in huis (of de tuin) verzameld waarmee je je woning eenvoudig kan upgraden met dingen die je misschien al wel in huis hebt. Natuurlijk is nu niet het moment om naar de winkels te rennen voor niet-essentiële items, dus restyle je huis met deze simpele tips: van boekenplank tot plantenbak.

Probeer een nieuwe meubelindeling

Je kan je interieur zat worden als je constant binnen zit, maar wat nou als je iets nieuws probeert? Verplaats de bank naar een andere muur, geef je favoriete stoel een ander plekje en ruil tapijten uit andere kamers. Zelfs het wisselen van een lamp van een bijzettafel naar een andere plek in huis kan een ruimte al opfleuren.

Restyle je boekenkast

Zelfs boekenwormen veranderen hun boekenkast niet zo vaak, dus dit is hét moment om iets moois van je boekenkast te maken. Rangschik je boeken op alfabetische volgorde of op kleur. Óf organiseer ze op kleur. Zitten de kleurtjes je juist in de weg? Zet de kaft naar de achterkant van de kast.

Pak de kasten aan

Zie het onder ogen: zelfs de meest georganiseerden onder ons hebben weleens een rommelige kast. Tijd om op te ruimen! Haal eerst alles uit de kast, gooi weg wat niet meer wordt gebruikt en maak de binnenkant van de kast schoon. Sorteer je kledingkast op categorie. Delicate items hang je op, stevige items (zoals denim) kan je makkelijker stapelen. Leg je meest gebruikte items vooraan, terwijl je seizoensgebonden of zelden gebruikte kledingstukken hoger of achteraan in de kast opruimt.

Maak labels

Met een paar labels creëer je heel eenvoudig een meer georganiseerd huishouden. Heb je opbergbakken of –boxen in je keukenkastjes, onder het bed of in je berging? Label ze met een labelmaker (ideaal ding), of maak zelf labels met papier, tape en stift.

Zoek je badkamerkastje uit

Dit is nog zo’n taak die we uitstellen. Wanneer je je badkamerkastje en lades opruimt vind je waarschijnlijk veel haren, gemorste make-up en tandpasta. Schoonmaken maar! Zodra de binnenkant vrij is van smurrie, gooi je de rommel weg en reorganiseer je waar je blij van wordt en graag gebruikt. Vergeet je geurtjes niet! Als je ze te lang hebt ruiken ze vaak niet lekker. Weg ermee dan! Ook al is het flesje nog zo mooi.

Werk verf bij

Velen van ons hebben in de berging nog een paar blikken verf staan. Check het huis op beschadigingen en retouch waar nodig. Vooral deurkozijnen, plinten en deuren kunnen vaak wel een opfrisser gebruiken.

Vet je houten snijplanken in

Weet je nog, die prachtige houten snijplank waar je kaas en worst op opdient? Wanneer heb je het voor het laatst ingevet? Om kromtrekken of barsten te voorkomen, moeten zowel houten snijplanken als houten lepels ongeveer één keer per maand worden geolied. Begin met het schoonmaken van je planken en laat ze drogen. Breng vervolgens een minerale olie of bijenwas aan en laat het een nacht intrekken.

Vul lege fotolijstjes of vervang foto’s

Fotoprojecten kosten veel tijd en energie, wat betekent dat je er vaak niet eens aan begint. Ga door het huis en vul oude fotolijstjes met nieuwe foto’s en geef ook lege fotolijsten een plek (met een van je favoriete foto’s). Genoeg foto’s en posters die een plekje verdienen? Ga voor die gallery wall!

Maak een lijstje van je voorraad

Ruim je drankkast of kruidenrek op en zoek uit wat je hebt en eventueel nog mist. Misschien blijf je voor elk nieuw recept wel dezelfde kruiden kopen heb je nog 3 flessen Cointreau in de kast staan zonder dat je ‘t wist.

Bereid je plantenbakken voor

Verzamel alle lege plantenbakken – groot en klein – en maak ze schoon zodat ze klaar zijn om nieuwe plantjes in te planten. Gooi alles weg dat vorig seizoen is geneuveld en controleer of de afvoergaatjes niet verstopt zitten.

Schrob je tuinmeubilair

Het zal je verbazen hoeveel vuil zich kan ophopen op tuinmeubilair, zelfs als je het netjes hebt opgeborgen na de zomer. Gebruik een milde zeep op oliebasis en warm water om houten en rieten meubels weer schoon te krijgen. Andere soorten meubels doen het prima met afwasmiddel en warm water. En wat doe je met je kussens? Even afstoffen of in de wasmachine ermee!