Een zonnebril of bril op sterkte voor minder dan €20, hoe dan?!

Al jarenlang draag ik met veel plezier brillen op sterkte van het Franse merk polette. Net zo lief als dat ik m’n Fendi- of of Balmainbril uit de kast trek. Vooral over m’n grijs/wit-gespikkelde bril krijg ik vaak complimentjes. En ja, dat is er eentje van polette. Als ik vertel dat ik ‘m voor een habbekrats online heb besteld, krijg ik vaak de reactie: ‘Ja, maar … hoe dan?’. Nou …

Ja, m’n brillencollectie is inderdaad wat uit de hand gelopen. Niet allemaal polette overigens.

Waarom kun je zo goedkoop online een bril bestellen bij polette?

polette zet de brillenmarkt op z’n kop door tussenpartijen uit te schakelen. Door alles zelf te doen, van ontwerp, productie, verzending tot oogmetingen, kan polette een kwaliteitsmontuur op sterkte aanbieden voor slechts € 19,98. Ze slaan dus simpel gezegd alle tussenpartijen die normaal gesproken tussen fabriek en jou zitten over. Je betaalt dus niet voor het merk, de distributeur of dure winkels, maar krijgt bij polette een transparante prijs. En dankzij internet zijn de prijzen flink verlaagd: monturen kosten vanaf € 9,99 tot € 49,99 en glazen variëren tussen € 9,99 en € 99,99!

Wat kost een bril nou echt?

De kostprijs van een bril ligt af-fabriek vaak onder de € 10,- maar waarom betalen wij dan vaak €300,- of meer voor hetzelfde product? Het gaat niet om de kwaliteit; dit is een markt waar al jaren té hoge prijzen worden berekend aan de klant.

foto marloes budgetproof v0.1
M’n lievelings-der-lievelings-zonnebrillen: ook van Polette.

De brillen worden in China gemaakt

Wist je dat brillen van bijvoorbeeld RayBan en Gucci ook in China worden gemaakt? En dus eigenlijk – qua productiekosten – maar ongeveer een tientje kosten? Yup! Daar kwam eigenaresse Pauline achter toen ze een tijd in Shanghai woonde. Ook de grote, bekende merken produceren in China. Maar zoals we allemaal stiekem wel weten, wordt de prijs minimaal 10 of 20 keer zo duur zodra er een logootje op wordt geplakt. Pauline: ‘Daarnaast bestaat er vaak een lange keten tussen fabrikant langs groothandelaar, winkel-organisatie en andere tussenpartijen die elk hun winstmarge rekenen.’

Elke week weer nieuwe brillen

Wauw. Dat wist ik nog niet, maar er komen dus elke week nieuwe brillen bij. Dat is gevaarlijk voor mij als brillenhoarder ;). Zoals je bovenstaand kunt zien, heb ik er al bijzonder veel voor iemand die niet elke dag haar bril opzet (foei).

Offline passen, online een bril bestellen

En bestel je nou liever niet online voordat je een bril hebt gepast? Dat snap ik best, want – eerlijk is eerlijk – bij mij is dat ook niet altijd goed gegaan. polette heeft in Nederland showrooms in Amsterdam (Kinkerstraat 288) en Utrecht (Steenweg 9) waar je je ogen kunt laten opmeten een groot deel van het assortiment kunt passen.

Ps. extra leuk, mede-oprichtster Pauline is ook nog eens een jonge #girlboss! Ik ben fan.