Boekenkasten en planken stylen met een klein budget

Kan die boekenkast wel wat gezelliger of heb je je al tijden verheugd op het stijlvol inrichten van die ene plank, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit is hoe je de planken van jouw boekenkasten (of welke kasten dan ook) stijlvol inricht en een vleugje van jouw persoonlijkheid geeft. Hoewel deze blogpost specifiek gaat over het stylen van boekenkasten, zou je deze regels net zo goed overal in je huis kunnen toepassen. Werkt ook dikke priem voor het inrichten van je salontafel, dressoir of de tafel in de gang.

Haal alles uit de kast en maak de planken schoon. In de boekenkast ligt stof altijd op de loer. Als je dan toch aan het stylen geslagen bent, kun je er net zo goed een doekje over halen. Zo start je met een schone lei.

Shop in je eigen collectie. Verzamel spulletjes die je mooi vindt of betekenis hebben die je al in huis hebt. Gebruik bij voorkeur items die betekenis hebben. Dit geeft een vleugje extra persoonlijkheid en een fijn gevoel aan elke ruimte. Doe een rondje door de keuken, kinderkamers, woonkamer, kelder … En dan? Veel van de magie van het stylen van boekenkasten met een beperkt budget zit ‘m in hoe je gebruikt wat je al hebt.

Boekenplanken zijn niet alleen voor boeken. Ik weet dat dit misschien voor de hand liggend klinkt, maar als je je planken volzet met alle boeken, heb je al snel de bibliotheek- of boekenwinkellook. En dat is niet per se waar je voor gaat in een gezellig interieur. Voeg foto’s, vazen, bloemen, beeldjes, glaswerk of wat je maar mooi vindt toe.

Kijk naar kleuren en texturen. Welke texturen en kleuren vind je mooi en zijn fijn om naar te kijken? Zo voegen schelpen, stof, touw of fotolijsten met verschillende texturen en materialen, aardewerk, manden en kleine snuisterijen direct een interessante touch toe. Let daar dus goed op bij je selectie. Onderschat glas nooit – dit doet het altijd goed als opvulling in de boekenkast. Kijk eens naar flessen en potten wanneer ik je in de kringloopwinkel of op de rommelmarkt shopt.

Verzamelen en proberen maar! Decoreren is geen hersenchirurgie uitvoeren. Je hoeft er niet zoveel bij na te denken. Bij voorkeur liever niet zelfs. Doe het met gevoel. Probeer gewoon dingen die je mooi vindt bij elkaar te zetten en doe af en toe een stapje achteruit om te bekijken hoe het er in het geheel van de kamer uitziet. Groepeer vergelijkbare items om er een echte blikvanger van te maken en varieer in hoogte. Zorg ervoor dat alles niet allemaal dezelfde hoogte heeft en wees niet bang om een paar keer opnieuw te rangschikken voordat je tevreden bent. 

Plaats boeken in verschillende richtingen, dat maakt het geheel direct interessant. Leg ze neer, zet ze achterstevoren in de boekenkast of laat er een paar omvallen voor een nonchalante look.

Creëer verschillende lagen en niveaus. Dit zal je oog helpen door de ruimte te bewegen. Gebruik boeken, dienbladen of stolpen om kleine podiumpjes voor souvenirs of je favoriete herinneringen te creëren. Oude boeken geven een plank ook direct karakter. En die hoeven echt niet duur te zijn. Kies gewoon wat mooie exemplaren in de kringloop uit die je mooi bij elkaar vindt staan. Bij voorkeur in hetzelfde kleurenpalet.

Geniet. De boekenkast decoreren is gewoon een kwestie van ontspannen en plezier hebben. Plaats een paar items in de kast, stap achteruit en kijk of je er blij van wordt. Het is geen rocket science, maar een leuke bezigheid als je de tijd hebt. Bijvoorbeeld nu, tijdens de kerstvakantie.