Binnenmilieu-onderzoek: Kan je er op besparen?

Wil je besparen? Dan is het belangrijk dat je niet alleen aan bijvoorbeeld het gasverbruik denkt, maar ook aan het binnenmilieu. Veel Nederlanders laten het een ten koste gaan van het ander. En dat is jammer, want dat hoeft niet. Hoe kun je besparen en toch comfortabel en gezond wonen?

Ventilatieroosters dichtlaten helpt niet om te besparen

Veel mensen denken bij energie besparen aan het dichten van alle naden en kieren. En dat is ook wel een goed idee, maar niet als het gaat om ventilatieroosters. De roosters dichtlaten of zelfs dicht maken helpt absoluut niet om te besparen op energie. Het leidt tot een ongezonde lucht in huis. Vaak moet je dat oplossen met een elektrisch apparaat, dat ook weer stroom verbruikt. Daarom blijft een natuurlijke luchtstroom toch de beste manier van ventileren.

Wanneer je de ventilatieroosters open zet, betekent dat ook dat je gezonder zult wonen. Onvoldoende ventileren vergroot  de kans op schimmel en zorgt ervoor dat fijnstof langer in huis blijft. Dat kan uiteindelijk leiden tot hart-, vaat- en longaandoeningen. Daarom is het beter om te zorgen voor een evenwichtige balans. Door de luchtkwaliteit te meten, weet je hoe het met de lucht in jouw huis gesteld is.

Offertes aanvragen voor vergelijken

Wie een binnenmilieu-onderzoek wil laten uitvoeren, doet er goed aan verschillende offertes aan te vragen. Vaak kan dit vrijblijvend. Maak een overzicht van de verschillende aanbiedingen, zodat je deze kunt vergelijken. Door aanbiedingen met elkaar te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken en uiteindelijk besparen.

Vergelijk niet alleen de prijs, maar vooral ook de kwaliteit. Zoek online naar eventuele recensies van bedrijven en specialisten, en kijk dan wat de voordeligste keuze is. Je kunt besparen op binnenmilieu-onderzoek, maar je wilt natuurlijk ook dat het onderzoek zelf iets oplevert.

Energie besparen kan zonder binnenklimaat te belasten

Je kunt energie besparen zonder het binnenklimaat te belasten. Energiebesparing en een gezonde luchtkwaliteit kunnen prima hand in hand gaan. Denk bijvoorbeeld aan koken. Dat kan prima op inductie. Dat is niet alleen duurzaam, maar er komen ook minder schadelijke stoffen vrij, als je het vergelijkt met koken op gas. Goed voor de portemonnee en goed voor het (binnen)milieu. Al bijna de helft van de huiseigenaren geeft aan inmiddels op inductie te koken.

Probeer thuis de verwarming niet onder de 15 graden te zetten. Anders kan er condensatie of schimmelvorming ontstaan. Dat is niet goed voor het binnenklimaat. Bovendien moet je verwarming veel harder stoken om weer warm te worden, en dat doet je hele besparing teniet. Je kunt beter besparen door eventuele lekkages in huis aan te pakken en minder lang (warm) te douchen.