Besparen tijdens de feestdagen? Makkelijker dan je denkt!

Het zijn dure tijden, en veel mensen zijn hard op zoek naar manieren om te besparen. Wat beter letten op wat je uitgeeft, is daarbij vaak het startpunt. Normaal gesproken al best lastig, maar als de feestdagen voor de deur staan al helemaal ingewikkeld.

Naast cadeautjes voor iedereen die je lief is, moet er natuurlijk ook genoeg eten en drinken in huis worden gehaald om samen van te genieten. Alhoewel het ’t goedkoopst is om je tijdens de feestdagen bij anderen uit te laten nodigen, zodat jij niks in huis hoeft te halen, is dat misschien niet de meest nette manier om geld te besparen; dan zadel je iemand anders met de kosten op. Zelf een beetje slim je inkopen doen kan ook al veel schelen. Hoe kan je dan welk op een makkelijke manier besparen (op boodschappen) deze feestdagen?

Op de aanbiedingen letten kan lonen

Wat voor de normale boodschappen geldt, geldt ook voor de kerstboodschappen: let een beetje op de aanbiedingen. Daar slim mee omgaan kan namelijk echt lonen. Zorg wel dat je hier niet pas de week voor kerst mee begint, maar houd zeker voor wat langer houdbare zaken al wat eerder de aanbiedingen in de gaten.

Dat geldt voor je boodschappen, in ieder geval voor het langer houdbare deel ervan, maar zeker ook voor je drankjes. Wijn is lang houdbaar, en kan dus ruim vooraf gekocht worden. Zie je ergens een wijnaanbieding die je bevalt, ook al zijn de feestdagen nog niet helemaal in zicht? Sla je slag, want dat kun je toch een mooi bedrag schelen!

Vraag gerust om een beetje hulp

Je bent niet de enige die een beetje op de kosten wil letten, bijna iedereen is daar in meer of mindere mate mee bezig. Daarom is het helemaal niet gek om de kosten voor de feestdagen een beetje samen te delen. Nodig je vrienden of familie uit om bij jullie kerst of oud en nieuw te komen vieren, dan mag je dus best vragen of ze ook een deel van de hapjes of drankjes kunnen verzorgen.

Natuurlijk is het wel zaak daar dan goed afspraken over te maken. Je wilt voorkomen dat vijf mensen een fles champagne bestellen, maar je vervolgens geen oliebollen of nagerecht in huis hebt. Samen een lijstje maken van wat er nodig is, en daar iedereen iets van laten uitzoeken is vaak het makkelijkst. Zorg ervoor dat jullie smaken een beetje op elkaar aansluiten, dat er geen fles wijn op tafel belandt die totaal niet bij het gerecht past, en je feestdagen kunnen niet meer stuk. En dat zonder je er qua kosten echt een buil aan te vallen.