Besparen op je zorgverzekering? Dit zijn slimme trucjes om dat te doen

Iedere Nederlander van achttien jaar of ouder is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Daar betaal je natuurlijk premie voor. En flink wat ook, want de premies van zorgverzekeringen zijn de laatste jaren eigenlijk alleen maar gestegen. Vind je een zorgverzekering wel erg duur? Wij zetten een aantal slimme trucjes op een rijtje om te besparen op je zorgverzekering.

1. Kies alleen voor de basisverzekering

Wie een zorgverzekering afsluit, bepaalt in grote lijnen zelf hoe hij zich verzekert. De basisverzekering is verplicht, maar jij kunt je ook nog aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie en de tandarts. Het nadeel van aanvullende verzekeringen is alleen dat je zorgverzekering er (flink) duurder door wordt. Heb je niet veel zorg nodig? Kies dan alleen voor de basisverzekering. Kosten voor de huisarts, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen, ziekenvervoer, verloskundige zorg en kraamzorg worden vergoed door deze verzekering. Dit geldt ook voor zorg voor kinderen tot 18 jaar.

2. Overweeg je collectief te verzekeren

Heb je een slecht gebit of sta je veelvuldig onder behandeling bij de fysio? Dan vind je het misschien niet prettig om alleen de basisverzekering af te sluiten. Logisch, want je draait dan zelf op voor de kosten van de tandarts en fysiotherapie. Daarom wil je misschien toch een aanvullende fysio- of tandartsverzekering afsluiten. Kijk in dat geval eens of jij je collectief kunt verzekeren, bijvoorbeeld via je werkgever of een vereniging waar je lid van bent. Je krijgt dan vaak korting op aanvullende verzekeringen, waardoor je zorgverzekering goedkoper uitvalt.

3. Verhoog je eigen risico

Wie een zorgverzekering afsluit, krijgt te maken met eigen risico. Op dit gebied wordt onderscheid gemaakt tussen verplicht en vrijwillig eigen risico. Eerstgenoemde geldt voor iedereen en is in 2023 385 euro. Het vrijwillig eigen risico bepaal je zelf. Deze staat standaard op 0 euro, maar kan verhoogd worden tot 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, des te lager de premie uitvalt. Je draait zelf namelijk op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Let op: dit is alleen aan te raden als je weinig zorg nodig hebt. 

4. Betaal de premie per jaar

De meeste mensen dragen iedere maand premie af aan hun zorgverzekeraar. Toch zijn er ook verzekeraars waarbij je de premie voor het hele jaar vooruit kunt betalen. Het voordeel hiervan is dat je onderaan de streep vaak goedkoper uit bent dan wanneer je per maand betaalt. Uiteraard kies je hier alleen voor als dit financieel haalbaar is. 

5. Vergelijk verzekeraars met elkaar

Doordat er talloze zorgverzekeraars zijn, kunnen wij ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom sluit je misschien een zorgverzekering af bij de eerste beste verzekeraar die je tegenkomt. Maar als je wilt besparen op je zorgverzekering is dit alleen niet verstandig. In dat geval is het namelijk beter om een vergelijking te maken. Je ontdekt dan snel dat er behoorlijk veel verschil zit in de prijs van zorgverzekeringen.

Als je echt veel geld wilt besparen, is het verstandig om elk jaar een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Je mag aan het einde van het jaar altijd overstappen van zorgverzekering. Doordat veel verzekeraars ieder jaar hun premies aanpassen, kan dit financieel interessant zijn.