7 manieren om te besparen op je verbouwing

De berekende verbouwingskosten overschrijden is een kleine nachtmerrie. Zelfs als je het meest genoemde advies opvolgt: bouw een buffer in van 20% voor verrassingen, check referenties, etc. is het gewoon bijzonder moeilijk om niet meer te besteden dan je had gepland. Waar je voor gaat, is een droomhuis voor een prijs die je je kunt veroorloven. Zonder al te veel concessies te doen. Door een beetje strategisch na te denken over alternatieven, materialen en timing kun je besparen zonder in te boeten.

Plan de verbouwing in het laagseizoen voor aannemers

Plan de renovatie niet in de zomer of tussen september en december. Leveranciers zijn dan meestal drukker en leveringen schaarser. Direct in het nieuwe jaar is bijvoorbeeld vaak juist weer een gunstige tijd om een aannemer/bouwbedrijf in de hand te nemen.

Maak vroeg beslissingen

Doe al vroeg inspiratie op in de bouwmarkt of het tuincentrum; ruim voordat de bouwvakkers komen opdraven. Weet goed wat je wil en wat apparaten, materialen, armaturen en andere benodigdheden kosten. Zo hoef je niet altijd alleen maar te vertrouwen op de schatting van de aannemer en weet je wat acceptabel is.

Natuurlijk licht zonder ramen

Overweeg of er andere opties zijn voor meer licht voordat je een groot, kostbaar gat in de muur ramt voor een raamkozijn. Je kunt bijvoorbeeld een badkamer zonder ramen of een hal prima opfleuren met een daglichtlamp of een lichtkoepel.

Zelf slopen

Slopen is misschien niet zo duur als bouwen, maar je kunt behoorlijk besparen door zelf met een sloophamer in de weer te gaan – zolang je maar voorzichtig te werk gaat. Je ramt bijvoorbeeld zo door osb plaat of spaanplaat dat je in veel huizen ziet. Daar heb je echt geen sloopexpert voor nodig. Maar pas wel op dat je de draagmuur er niet uitbeukt of de zaag zet in bedrading die onder spanning staat bijvoorbeeld.

Restjes van de aannemer

Wat vloeren betreft kun je de aannemer eens lief aankijken. Misschien heeft hij namelijk nog wel restanten liggen van een andere klus die perfect zijn voor jouw slaapkamer of de hal. Honderden vierkante meters hardhout, in verschillende lengtes en breedtes, belanden vaak in de prullenbak omdat ze overblijven bij andere klussen.

Help zelf bij de verbouwing

Tenzij je veel tijd (en expertise) hebt om aan je project te besteden, is ‘zelf de handen uit de mouwen steken’ de beste manier om aan je eigen project bij te dragen. Bijvoorbeeld door zelf te slopen of de kleine dingetjes in afwerking voor je rekening te nemen. Bespaar geld en help mee met eenvoudige dingen zoals isoleren, schilderen of opruimen.

Overweeg look-a-likes

Hoe mooi een designkeuken of een mahoniehouten vloer ook mag zijn; soms is een look-a-like een logischere keuze. Dat wordt een rondje googlen dus! Zo bestaat er bijvoorbeeld hout dat komt van een snelgroeiende, natuurlijke eucalyptushybride (Lyptus). Dit wordt duurzaam geoogst in plantages in Brazilië en heeft dezelfde look and feel als mahonie. Het wordt verkocht als vloer of in planken om zelf een kast van te maken bijvoorbeeld. Overweeg je opties en doe research!

Blog i.s.m. Pontmeyer.nl