Besparen op je hypotheek: ken je deze manieren al?

Het kopen van een eerste of volgende woning is vaak behoorlijk spannend. Wat kun je maximaal lenen? Tegen welke rente sluit je een hypotheek straks af? Krijg je de financiering voor de woning op tijd rond? Wat betekent het voor mijn hypotheek, als ik straks besluit een dag minder te gaan werken om voor onze kinderen te kunnen zorgen? Het zijn slechts voorbeelden van vragen waarmee veel woningzoekenden zitten. 

Vaak begint het kopen van een huis met het inwinnen van hypotheekadvies. Niet alleen wil je er zeker van zijn dat de hypotheek hoog genoeg is voor het bekostigen van jouw droomwoning, ook sluit je de hypotheek het liefst tegen een zo gunstig mogelijke rente af. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je op je hypotheek kunt besparen. 

Verschillende mogelijkheden om op je hypotheek te besparen 

Zoek een hypotheekadviseur in de buurt. Dat scheelt reiskosten en tijd die je weer ergens anders aan kan besten. Zoals we allemaal weten: tijd is geld. Een hypotheekadviseur in Utrecht, Amsterdam of bijvoorbeeld Den Haag kan je adviseren over de wijze waarop jij kunt besparen op je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De mogelijkheid om bewust voor een woning met energielabel A te kiezen. Verschillende Nederlandse banken bieden je in dit geval korting op de hypotheekrente aan.
  • Kijk ook of het mogelijk is om een woning zelf te verduurzamen, zodat deze voor dit groene energielabel in aanmerking komt.
  • Naast de keuze voor een duurzame woning, zou je voor een huis met een waarde binnen de NHG-grens kunnen kiezen. Net als bij een groen energielabel, krijg je ook bij dit type woning korting. De huidige woningmarkt maakt dat het aanbod aan woningen met een waarde binnen deze NHG-grens wel beperkt is. 

Oversluiten van een bestaande hypotheek 

Niet alleen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het interessant om te kijken of op de kosten ervan bespaard kan worden. Ook het oversluiten van een hypotheek levert mogelijk een besparing op. Dit geldt voornamelijk voor huishoudens die hun hypotheek minstens acht à tien jaar geleden hebben afgesloten tegen een hogere rente, dan de rente die nu geboden wordt door hypotheekverstrekkers. Door een nieuwe hypotheek af te sluiten en daarmee de lopende hypotheek in een keer af te betalen, profiteer je van lagere maandlasten.

Houd er rekening mee dat het oversluiten van een hypotheek kosten met zich meebrengt. Een hypotheekadviseur berekent voor je of deze kosten opwegen tegen de besparing die het oversluiten van de hypotheek je oplevert. 

Tip: gebruik een bonus of eindejaarsuitkering om de hypotheek jaarlijks boetevrij versneld af te lossen.