Beleggen in edelmetalen: daarom is het een goed idee!

Zoek jij nog een slimme belegging? Al eeuwenlang beleggen mensen in edelmetalen en dat heeft een reden. Het lijkt misschien een beetje ouderwets, maar het is een fantastische manier om je vermogen veilig te stellen. Interesse gewekt?  Dan is het een slim idee om de zilver prijs in de gaten te houden. In dit artikel vertellen we je alles over beleggen in edelmetalen.

Wat verstaan we onder edelmetalen?

Edelmetalen zijn metalen die bestand zijn tegen oxidatie en corrosie, ze gaan dus niet roesten onder invloed van weersomstandigheden als storm of regen. Om die reden zijn edelmetalen een duur en gewild materiaal voor bijvoorbeeld sieraden. Voorbeelden van edelmetalen zijn bijvoorbeeld goud en zilver, maar ook Platina, Palladium of Wolfraam. Wanneer je belegt in edelmetalen heb je de mogelijkheid om je metalen op een bepaald punt door te verkopen aan producenten van juwelen, maar ook van verschillende elektronica. Veel edelmetalen zijn een onmisbaar materiaal in de productie van bijvoorbeeld chips.

Hoe kun je ze opkopen?

Er zijn verschillende manieren om edelmetalen te kopen en ze als belegging te gebruiken. Je kunt je edelmetalen gewoon fysiek kopen, bijvoorbeeld in de vorm van een goudbaar of zilveren munten. In dat geval is het belangrijk dat je wel een veilige plek hebt om je edelmetalen te bewaren. Het huren van een kluis is een goed idee. Vind je fysieke edelmetalen maar gedoe? Dan is het ook mogelijk om te beleggen in ETF’s, waarbij je via onderliggende fondsen kan beleggen in edelmetalen, zonder ze fysiek in handen te hoeven hebben. Ook is het natuurlijk mogelijk te beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij het delven of bij de handel in verschillende soorten edelmetalen.

Waarom zou je dat doen?

Oké, we snappen nu dat je kunt beleggen in edelmetalen, maar de volgende vraag die rijst is natuurlijk: waarom zou je dat doen? Er zijn verschillende redenen waarom beleggen in edelmetalen een slimme keuze is. De belangrijkste reden om te beleggen in edelmetalen is dat edelmetalen niet onderhevig zijn aan inflatie en dat de prijzen van edelmetalen redelijk constant zijn. Door te beleggen in edelmetalen voorkom je dus de waardevermindering van je eigen vermogen. Beleggen in edelmetalen is doorgaans erg veilig. De prijzen blijven stabiel en als je belegt in fysieke edelmetalen, blijven de edelmetalen zelf ook lang mooi, omdat ze niet onderhevig zijn aan oxidatie of corrosie. Wel is het bij beleggen altijd belangrijk om ook even stil te staan bij de risico’s. In het geval van beleggen in edelmetalen moet je wel beseffen dat de wisselkoers van edelmetalen negatief voor je kan uitvallen en dat een faillissement van een bank ook erg vervelend voor je kan uitpakken.

Dit artikel is geen financieel advies en dient ter inspiratie.