Behangen of schilderen, wat is beter?

Behang vs. verf, wie wint? Dat ligt vaak aan je smaak en budget. Hoe dan ook zouden je wensen altijd de doorslaggevende factor moeten zijn bij de keuze voor verf of behang om je muren te (ver)sieren. Ontdek wat het beste bij jouw wensen past. Samen met behangexpert.nl zet ik een aantal belangrijke factoren op een rij.

Keuzemogelijkheden

Volledig behangen kamers maken een comeback. Cool wel, maar kan prijzig uitpakken. Nu behang terug is van weggeweest, hebben we wel een eindeloze variatie aan kleuren, patronen en structuren om uit te kiezen. Van Farrow and Ball’s beroemde luipaardbehang tot een kek printje van Action of eijffinger behang: de keuze is reuze.

Wil je geen print maar juist die ene perfecte kleur? Dan is verf een betere optie. Bij veel verfmerken kun je je perfecte tint zelf laten mengen. Neem een kleurstaal of je favoriete deco-item mee naar de lokale bouwmarkt en je kleur rolt zo uit de machine.

Kosten en levensduur

Alle keuzes komen bijna altijd neer op budget. Dit maakt het absoluut noodzakelijk om vooraf een kostenanalyse te maken. Zo is behang vaak duurder, maar wel unieker. Het is over het algemeen goedkoper om een kamer te schilderen dan te behangen, maar behang gaat vaak langer mee. Ben je iemand die het huis graag opnieuw decoreert? Dan hoef je de levensduur van behang niet mee te nemen in de overweging.

Mooi voordeel van behang: als je muren niet in opperbeste staat zijn om te schilderen (omdat ze bijvoorbeeld opnieuw gepleisterd moeten worden) kan een stevig behang soms uitkomst bieden. Zo egaliseer je de muur op een makkelijke en voordelige manier.

Wordt het verf of behang?

Kortom; de keuze tussen behang en verf wordt vaak beïnvloed door je budget, de kamer die je decoreert en hoe vaak je iets nieuws wilt. In een combinatie van verf en behang kan je meestal al je creativiteit kwijt. Houd daarbij rekening met wat je koopt: het hoeft niet per se duur te zijn (verf van sommige goedkope merken wordt ook volgens recept van A-merken gemaakt), maar zorg wel dat je iets koopt waar je mee kan werken.