Autorijbewijs halen? Dit kost het nou echt

Wil je achter het stuur kruipen in Nederland? Dan mag je wel even sparen. Je rijbewijs halen kost in ons land een flinke duit: zo’n €2750, blijkt uit cijfers van het CBR. Dit is inclusief een praktijkexamen, een proefexamen, theorielessen en een theorie-examen. We zetten de kosten voor je op een rij en delen tips om hierop te besparen.

Hoeveel rijlessen heb je nodig?

Iedereen is uniek en het aantal autorijlessen verschilt natuurlijk per persoon. Wie al eens heeft geoefend of bijvoorbeeld al motorrijdt, zal er ongetwijfeld minder nodig hebben dan de gemiddelde Nederlander. Gemiddeld gezien is 43 lessen voordat je je rijbewijs op zak hebt heel normaal.

Ik heb er 44 gehad voor ik examen mocht doen. Dat zijn er meer dan nodig, omdat ik een veel te lange tussenpauze heb genomen. M’n eerste tip is dus: les aan één stuk door, zodat je er lekker inkomt en je in no-time kan autorijden zonder er teveel bij na te denken. Zorg dus dat je vooraf genoeg gespaard hebt voor een groot deel van je lessen en plan geen hele lange vakanties terwijl je aan het lessen bent.

Rijlessen

Hoewel rijlessen zeker niet goedkoop zijn, heb je er wel je hele leven plezier van. Even doorbijten dus. De prijzen van rijlessen variëren meestal best wat: van 40 tot 60 euro per uur. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een rijles in Nederland gemiddeld 47 euro kost. Stel je hebt er 43 nodig, dan kost dat je €2021.

Maar wees gewaarschuwd, een rijles boek je niet altijd per heel uur. Soms is een uur rijles eigenlijk maar 50 minuten. Let daar dus goed op bij het vergelijken van rijscholen. De kosten van rijlessen zijn meestal ook afhankelijk van waar je lest. Grote kans dat rijles in Dordrecht goedkoper is dan rijles in onze hoofdstad. 

Theorie-examen

Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je eerst slagen voor je theorie-examen. Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op je theorie-examen. De eerste optie is om zelf een boek te kopen en thuis te leren. Dit vereist discipline, maar als je goed bent in plannen en gefocust leren, is dit een hele budgetproof manier. Je betaalt dan zo’n €50 voor boeken en €37 voor het examen bij het CBR.

Een andere optie is een cursus volgen bij een rijschool, waarbij je een paar lessen volgt en examenvragen oefent. Dit is ideaal voor wie niet zo goed is in zelf de boeken in duiken. Reken op ongeveer €130 voor zo’n cursus, inclusief de boeken.

Tip! Voor elk examen dat je extra moet afleggen, betaal je opnieuw. Goed leren voor elk examen is dus dé manier om budgetproof je rijbewijs te halen.

Gezondheidsverklaring

Om er zeker van te zijn dat je veilig de weg op gaat, vraagt het CBR om een gezondheidsverklaring voordat je examen mag doen. De digitale gezondheidsverklaring kost in 2022 € 41,50.

Tussentijdse toets

Wil je alvast wat bijzondere verrichtingen afvinken en ben je benieuwd hoe je ervoor staat? Dan kan je ook een tussentijdse toets inplannen. Dit kost bij het CBR €122,50. Je zal ook vanzelfsprekend het uur ‘rijles’ moeten betalen aan je rijschool. Vaak rekent de rijschool ook administratiekosten en komt er nog wat bovenop voor de aanwezigheid van de instructeur.

Praktijkexamen

Overal om ons heen gaan de prijzen omhoog, ook bij het CBR. Vergeleken met 2021 betaal je in 2022 gemiddeld meer dan 2% extra voor je rijbewijs. Je betaalt voor je praktijkexamen rijbewijs B €122,50 aan het CBR. Op de site van het CBR vind je een lijst met alle tarieven voor allerlei verschillende examens.

Goed om te weten: uiteindelijk valt je praktijkexamen wat duurder uit omdat je de rijschool ook moet betalen voor het gebruik van de auto tijdens je examen. Gemiddeld lopen de kosten voor je praktijkexamen op tot zo’n €250- €280, hetzelfde als voor de tussentijdse toets.

Rijbewijs aanvragen

Vergeet niet dat je ook moet betalen om een rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. De prijs verschilt per gemeente. Gemiddeld zit je met zo’n €42 goed voor het felbegeerde roze pasje.

Alle kosten voor je rijbewijs op een rij:

  • Rijlessen – €2021
  • Theorie-examen (inclusief boeken) – €87
  • Tussentijdse toets – €280
  • Praktijkexamen – €280
  • Gezondheidsverklaring – €41,50
  • Rijbewijs bij de gemeente – €42

In totaal betaal je voor je rijbewijs gemiddeld dus €2751,50.

Ga je binnenkort de weg op? Lees dan ook onze andere artikelen over je rijbewijs halen en zo goedkoop mogelijk autorijden.