Autokosten: hier moet je rekening mee houden

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: autorijden is echt niet goedkoop. Ook niet als je een klein tweedehands autootje rijdt. Neemt niet weg natuurlijk dat het hartstikke fijn is om lekker mobiel te zijn. Overweeg je een auto aan te schaffen? Houd dan rekening mee deze autokosten. 

Aanschaf van de auto

De meest voor de hand liggende kosten van het bezitten van een auto zijn de aanschafkosten. Dan ga ik er wel vanuit dat je je rijbewijs al in the pocket hebt, want je rijbewijs halen kost ook een flinke duit. Met de verkoper of dealer spreek je een prijs voor de auto af die je direct afrekent of in termijnen betaalt. Besluit je de auto te financieren? Dan moet je bij de prijs die je voor de auto betaalt ook nog rente optellen. 

Toevallig was laatst nog in het nieuws dat tweedehands auto’s helaas ook steeds duurder worden. Stel je gaat voor een tweedehands auto, dan is de gemiddelde prijs daarvan in Nederland €20.000.

WA autoverzekering

Zonder WA verzekering, een aansprakelijkheidsverzekering voor je auto, mag je de weg niet op. Dat is maar goed ook, want zo is een deel van de kosten gedekt als je een ongeluk krijgt. De tarieven van autoverzekeringen variëren afhankelijk van waar je woont, wat voor soort auto je rijdt, wat voor soort bestuurder je bent en hoeveel schadevrije jaren je hebt en hoeveel je rijdt. Als budgetbewuste autorijder ga je natuurlijk voor een goedkope autoverzekering die bij jouw situatie en wensen past. Gelukkig kan je autoverzekeringen tegenwoordig heel gemakkelijk met elkaar vergelijken online.

Gemiddeld genomen betaal je voor een autoverzekering tussen de €40 en €80 per kwartaal.

Wegenbelasting

Ieder motorvoertuig moet in Nederland wegenbelasting betalen, of eh motorrijtuigenbelasting zoals dat tegenwoordig heet. De hoogte hiervan verschilt per voertuig en hangt af van de brandstof die je gebruikt, welk soort auto je rijdt en hoe zwaar je auto is. Voor een middenklasse auto betaal je tussen de €50 en €60 per maand.

Brandstof

Wat je kwijt bent aan brandstofkosten is natuurlijk afhankelijk van of je veel of weinig kilometers maakt. Maar pak je geregeld de auto voor wat langere afstanden, dan ga je deze echt voelen in je portemonnee. De brandstofprijzen gaan namelijk momenteel door het dak. Zo ben ik momenteel voor een volle tank diesel meer dan €80 kwijt. Aiii.

Onderhoudskosten

Wil je erop kunnen vertrouwen dat je auto je altijd van A naar B brengt, dan moet je er ook voor zorgen. Niet alleen repareren als er iets kapot is dus, maar plan ook regelmatig een onderhoudsbeurt. Als je een nieuwe auto koopt, kunnen de onderhoudskosten de eerste jaren redelijk laag zijn, zeker als de auto wordt geleverd met een lange en uitgebreide garantie. Als je een gebruikte auto koopt, krijg je mogelijk garantie, maar deze biedt vaak niet dezelfde dekking als bij een nieuwe auto. Zelfs bij nieuwe auto’s zijn sommige reparaties niet gedekt. Houd daarom ook altijd rekening met onderhoudskosten (zoals nieuwe ruitenwisser, versleten banden vervangen, etc.) en reparaties. Met zo’n €500 per jaar moet je toch wel rekening houden.

Vergeet ook niet dat je elk jaar een APK-keuring moet laten uitvoeren. Is je auto niet APK-(goed)gekeurd, dan is het verboden om daarmee te rijden. Een APK-keuring heb je vaak al voor €20.

Afschrijving

Waar veel mensen niet aan denken is afschrijving. Afschrijving is de waardedaling van een auto als gevolg van leeftijd en gebruik. Afschrijving gaat bij nieuwe auto’s harder dan bij gebruikte auto’s. Zodra je met je nieuwe auto het dealerterrein afrijdt, wordt je auto al een flink deel minder waard. Dat merk je natuurlijk niet direct, maar wel als je ‘m later eventueel weer wilt verkopen. Tip: zoek een auto die niet zo snel in waarde daalt en waarvan je zeker weet dat er veel vraag naar is.