Heb je een lichamelijke beperking waardoor je niet in een normale auto kan rijden? Dan kan een aangepaste auto dé oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een auto met een draaibare autostoel, extra rembekrachtiging of een auto met een oprijplaat voor een rolstoel. Zo blijf je lekker mobiel en kan je gewoon naar werk of op bezoek bij vrienden. Erg budgetproof is het helaas niet, zo’n aangepaste auto. Maar wist je dat je misschien wel recht hebt op een vergoeding?
Welzorg is specialist op het gebied van mobiliteit. Je kunt hier terecht voor de aanschaf of lease van aangepaste auto’s en bussen voor mensen met een mobiliteitsbeperking, of aanpassingen aan je auto. Zij weten dus als geen ander waar je op moet letten en waar je recht op hebt als je een aangepaste auto wilt aanschaffen of je auto wilt laten aanpassen. Samen met Welzorg zet ik een aantal belangrijke dingen op een rij.
Tip! Laat nooit zomaar aanpassingen aan je auto doen of schaf nooit zomaar een aangepaste auto aan zonder dat je weet waar je aan toe bent. Weet dus welke aanpassingen noodzakelijk zijn en of je eventueel een vergoeding krijgt.
Welke aanpassingen zijn er nodig?
Om mobiel te blijven kan je je eigen auto laten aanpassen, of een (tweedehands) auto kopen of leasen die al is aangepast. Maar wat voor aanpassingen zijn er eigenlijk nodig? Wil je je rolstoel kunnen vervoeren? Zijn er aanpassingen aan de koppeling nodig? Of wil je misschien je auto laten aanpassen zodat een familielid met een rolstoel mee kan? Laat je altijd adviseren welke aanpassingen jouw leven beter maken! Wist je dat je bij het CBR zelfs een rijtest kan doen om te bepalen welke aanpassingen er voor jou nodig zijn?
Belangrijk: aanpassingen aan je eigen auto moeten altijd wel goedgekeurd worden door de RDW. Vaak wordt dit geregeld door het bedrijf dat je auto aanpast, maar check dat altijd even.
Vergoeding voor een aanpassing
Of je recht hebt op een vergoeding en welke, is onder meer afhankelijk van de leeftijd van je auto en waarvoor je de auto gebruikt. Informeer altijd vooraf, want vaak is het na de aanpassing niet meer mogelijk om een vergoeding te ontvangen.
Aangepaste auto voor privégebruik
Gebruik je de auto voornamelijk privé voor alledaagse dingen zoals boodschappen en familiebezoek? Dan heb je via de gemeente mogelijk recht op een vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hoe je erachter komt of je recht hebt op deze vergoeding? Klop aan bij het Wmo-loket van je gemeente.
Zo’n aanvraag kan heel snel gepiept zijn. Bij ingewikkeldere kwesties kan er iemand van de gemeente op bezoek komen. Binnen 6 weken moet de gemeente sowieso een besluit nemen (nadat ze alle benodigde informatie binnen hebben) en hoor je af je aanvraag is goedgekeurd. Houd er rekening mee dat je vaak nog wel een eigen bijdrage moet betalen.
Aangepaste auto voor opleiding of werk
Zijn de aanpassingen aan je auto voornamelijk nodig voor je opleiding of werk? Dan kan je aanspraak maken op een vergoeding van het UWV. Je krijgt vaak niet zomaar een vergoeding, maar als je toestemming hebt voor een vergoeding krijg je de aanpassingen volledig vergoed. Dat is dan wel de goedkoopst mogelijke oplossing die wordt vergoed. Eerst wordt er trouwens wel altijd gekeken of je misschien op een andere manier op werk of school kunt komen. Bijvoorbeeld met een taxi. Kan dat? Dan kan het zijn dat het UWV dit vergoedt. Heb je wel toestemming voor aanpassingen aan je auto? Dan mogen er alleen dingen aangepast worden aan de besturing en bediening of aanpassingen die echt specifiek gerelateerd zijn aan een handicap.
Er zijn wel wat zaken die je moet regelen. Zo heb je een medische verklaring nodig van een arts die niet je eigen (huis)arts is en moet je een ‘eigen verklaring’ meesturen die je kunt aanvragen bij de gemeente. Soms vindt het UWV een rijtest nodig, maar die wordt vergoed. Heb je toestemming en zijn de aanpassingen doorgevoerd? Dan worden de wijzigingen op je rijbewijs vermeld.
Lager tarief wegenbelasting
Wist je dat je mogelijk recht hebt op een lager tarief wegenbelasting als je een rolstoelauto of -bus rijdt? Het lagere tarief is alleen van toepassing als de auto of bus gebruikt wordt voor het vervoer van de gehandicapte en zijn/haar rolstoel of scootmobiel. Heb je recht op het lagere belastingtarief? Vraag dit dan op tijd aan voor de nieuwe belastingperiode.