Een website of webshop beginnen met een beperkt budget? Dat kan prima! Een goede website hoeft geen fortuin te kosten. Met een paar pagina’s en een ontwerp dat er professioneel uitziet – ja, dat is genoeg om aan de slag te gaan – kan je al heel ver komen met een paar tientjes. Hier is hoe.
1. Bepaal je doelen
Waarvoor wil je een eigen website? Of je nu een portfolio of een nieuwe website voor een startup maakt: als je weet wat je van de website kunt verwachten, ga je efficiënter aan de gang. Maak je een blog, dan heb je waarschijnlijk een kleiner budget dan wanneer je droomt van een eigen webshop waarmee je geld wild verdienen. Door doelen te stellen, krijg je ook meer inzicht in potentieel website-rendement. Een webshop verdient zich bijvoorbeeld vaak eerder terug dan een site waarvan het doel voornamelijk informeren is.
2. Registreer je domeinnaam
Om een goede start te maken, is een domeinnaam registreren wel zo profi. Vergelijk ook verschillende providers en ontdek waar je het goedkoopst uit bent. Met een beetje geluk krijg je je domeinnaam ook nog eens gratis bij je hosting. Bij site.nl kan een domeinnaam registeren al vanaf €1. Zij bieden bovendien iets wat ik nog nergens goedkoper heb gezien. Iedere domeinnaam is inclusief webhosting, e-mail, SSL-beveiliging en de website-/webshop-bouwer. Koopie!
3. Kies een goedkoop platform
Tegenwoordig is het maken van een website betaalbaarder dan ooit. De dagen dat je een webontwikkelaar moest inhuren om je site vanaf nul op te bouwen en op diezelfde ontwikkelaar moest vertrouwen om elke wijziging door te voeren zijn voorbij. Met gebruiksvriendelijke programma’s zoals Squarespace, Wix, WordPress en Weebly is het gemakkelijk om aan de slag te gaan met gratis templates of proefversies waarmee je de website van je dromen maakt zonder gedoe. En zonder flinke zak geld.
4. Gebruik een thema of templates
Ongeacht het platform dat je kiest, zijn er tal van (gratis) thema’s, templates en plugins om functies en functionaliteit te bouwen. Selecteer een degelijk thema en je kunt gelijk aan de slag met de basiselementen. Zoek een thema uit dat je mooi vindt en dat de functies heeft die je nodig hebt. Onthoud: meer functies is niet altijd beter. Tip! Kies een responsive thema, zodat je site werkt op allerlei verschillende apparaten. Van desktop tot laptop, telefoon en tablet.
Thema’s, sjablonen en plugins zijn niet altijd gratis, maar wél altijd budgetvriendelijk. Ze besparen je namelijk ook een heleboel tijd. Ze kunnen je website-ontwerp een vliegende start geven. Zo hoef je het thema alleen nog te tweaken.
5. Maak het af met afbeeldingen van goede kwaliteit
Soms kunnen kleine dingen het verschil maken tussen een mooie website en een complete puinhoop. Hoge resolutie afbeeldingen maken een wereld van verschil. Houd het ontwerp van je website eenvoudig en minimalistisch en gebruik mooi beeldmateriaal om je verhaal te vertellen. Geen budget om een fotograaf in te huren? Er zijn genoeg sites waar je gratis rechtenvrije beelden van hoge kwaliteit kan downloaden, zoals Pexels, Unsplash en Pixabay.
6. Download gratis lettertypen
Een van de beste manieren om kosten te besparen bij het ontwerpen van een website is het gebruik van open source lettertypen. Die kunnen meegeleverd worden met het template van je website, maar je kunt ze ook downloaden op websites zoals DaFont.com of kiezen uit de font-catalogus van Google Font.
7. Zet alle content alvast klaar
Weet je al wat er op je website moet komen te staan? Is de inhoud – tekst, afbeeldingen, video’s en social-media-accounts – al helemaal klaar? Als alle content voor de website op één plek klaarstaat, kan dat je tijd (en geld) besparen en het bouwproces van de website versnellen. Wil je iemand anders de content laten schrijven? Verzamel dan alle informatie en zorg dat het klaarstaat voor het project begint.
8. Beheer je website of webshop zelf
Neem de tijd om genoeg te leren over je eigen website om ‘m zelf te beheren. Heb je je website laten ontwerpen? Vraag je websiteontwerper of hij/zij je de basis wil uitleggen. Updates en tweaks aan de site zelf kan je prima uitbesteden aan een professional, maar kleine aanpassingen en blogs toevoegen is heel makkelijk om zelf te doen.
9. Sla alles op in de cloud
De websitebestanden (zoals alle foto’s, tekst en back-ups) op je computer of externe harde schijf opslaan kan al snel veel ruimte in beslag nemen. In plaats van te investeren in een harde schijf voor extra opslagruimte biedt de cloud oplossing. Kijk eens naar Google Drive, Dropbox of iCloud. Niet alleen kosten deze opslagoplossingen meestal een fractie van een externe harde schijf, je kunt er ook overal je bestanden mee ophalen en bekijken vanaf elk mobiel apparaat. Zo wordt het makkelijk om je website bij te werken, waar je ook bent.