9 goede voornemens voor een duurzamere levensstijl in 2020

Klaar om jezelf in het nieuwe jaar een duurzamere levensstijl aan te meten? Misschien ben al op zoek naar manieren om in 2020 je milieu-impact op de planeet te minimaliseren. Ga dit jaar voor veranderingen die zowel jouzelf als de aarde helpen. En als je het goed doet, wordt je portemonnee daar ook regelmatig blij van.

Om je op weg te helpen, heb ik een lijstje samengesteld met 9 voornemens waaruit je makkelijk kan kiezen. Denk vooraf goed na over je goede voornemen(s). Je wilt natuurlijk wel een voornemen kiezen dat je kunt volhouden. Sommige voornemens uit dit lijstje zijn supersimpel, maar andere zijn weer behoorlijk uitdagend. En, je kunt natuurlijk elk voornemen uit dit lijstje aanpassen aan jouw eigen leven. Welk voornemen kies jij?

Vleesvrije vrijdag

Ga voor vleesvrije vrijdag. Of meatless Monday. Of welke dag van de week dan ook. Kies minimaal 1 dag in de week dat je geen vlees eet. Zelf ben ik veel te dol op vlees om vegetariër te worden, maar ik eet ongeveer de helft van de week geen vlees.

Geen rietjes

Zeg bij elk drankje buiten de deur nee tegen plastic rietjes. Vaak heb je natuurlijk helemaal geen rietje nodig. Toch dol op drankjes met een rietje? Neem je eigen herbruikbare rietje mee. Je hebt al van die handige opvouwvarianten in een leuk doosjes voor een paar euro.

Weg met wegwerp

Streef ernaar om het hele jaar elke week (of maand) een wegwerpartikel te schrappen uit je routine. Of dat nou de plastic tasjes zijn waarin je je groente doet bij de supermarkt, de papieren tasjes die je tegenwoordig krijgt in veel winkels of de roerstaafjes bij je kantoorkoffie.

Laat de auto staan

Kies ervoor om één dag per week naar het werk te fietsen of wandelen. Werk je te ver van huis? Pak dan wat vaker het openbaar vervoer in plaats van de auto. Tip! Wanneer je vaak op hetzelfde traject reist kan een abonnement voor de bus of trein de moeite waard zijn. Reis je juist vaak buiten de spits? Kijk dan eens naar het NS-voordeelabonnement.

Kom met je koffiebeker

Beloon jezelf alleen koffie te drinken uit je eigen, herbruikbare beker. Of je nu een bakkie pleur op kantoor zet of jezelf nu trakteer op een koffiemomentje bij Starbucks. Bij menig koffietentje krijg je ook korting wanneer je je eigen beker meenemt.

Zeg nee tegen niet-recyclebaar

Kies een item dat wordt geleverd in een niet-recyclebare verpakking en geef dit voor een heel jaar op. Denk aan chips, je favoriete snoepjes, etc. Tip: de duurzame chocolade van Tony Chocolonely kan je met een gerust hart blijven snoepen. Ze zijn dit jaar weer verkozen tot meest duurzame merk van Nederland.

Shop seizoensproducten

Verdiep jezelf in seizoensproducten (zoals groente en fruit); wat wordt welk seizoen dichtbij geproduceerd? Koop alleen die producten die niet de hele wereld over hoeven te vliegen. Zo zijn andijvie, boerenkool, pompoen, spruitjes en wortel bijvoorbeeld traditionele seizoensgroenten voor november.

Ga voor gebruikt

Daag jezelf uit om alleen gebruikte items te kopen, zover mogelijk natuurlijk. Begin bijvoorbeeld met tweedehands kleding en kijk hoe ver je komt met andere spulletjes. Speelgoed, boeken, glaswerk … er is veel dat je helemaal niet nieuw hoeft te kopen. Wanneer je het spannend vindt om tweedehands te shoppen, kun je heel laagdrempelig beginnen bij de IJ-hallen. Echt een dagje uit! Kom in de stemming en abonneer je op de kanalen van mijn favoriete ‘thrifters’, zoals B Jones Style, Taylor Made Style, D is for Dazzle, Boncolor en Alexa Sunshine 83.

Kijk wat je thuis kan verduurzamen

Kantoorpanden, winkels en woningen zijn volgens TNO verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Zo’n 40%! Ai, ai, ai. Door jouw kantoor of woning te verduurzamen kun je jouw milieu-impact flink verlagen. Ga voor zo veel mogelijk energievoordeel. Denk dubbele beglazing, alle lampen vervangen voor ledverlichting (je kan een traditionele tl-balk ook vervangen voor een led tl armatuur), goed isoleren, zonnepanelen, groene stroom, etc.

Een stapje in de goede richting

Elk van deze goede voornemens heeft weer op een andere manieren invloed op je CO2-voetafdruk, maar elk voornemen maakt je een milieuvriendelijker persoon. Ook al kies je maar 1 voornemen uit de lijst, vergeet niet dat elke stap naar duurzaamheid een stap in de goede richting is.

https://www.ledwereld.nl