8 self-care doelen om 2021 goed mee te beginnen

Wanneer heb je voor het laatst in jezelf geïnvesteerd? De aanschaf van een mooie nieuwe tas of een upgrade naar businessclass kan een geweldige manier zijn om jezelf te trakteren … Maar er zijn betere manieren om in jezelf te investeren, die een groot verschil in je leven zullen maken. Laten we voor 2021 een belofte aan onszelf doen: dit wordt het jaar waarin we extra goed voor onze fysieke en mentale gesteldheid gaan zorgen.

Self-care gaat niet alleen over jezelf dagelijks op een lekker koffietje trakteren of jezelf een extra portie dessert gunnen na een bewogen dag. In plaats daarvan zou het een bewuste focus moeten zijn op je welzijn, zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn. Zo zeg je actief ‘nee’ tegen stress en burn-out en geef je jezelf de ruimte om uit te rusten en nieuwe energie op te doen.

Hier zijn een paar tips die ik samen Willie heb verzameld om extra goed voor jezelf te zorgen, zodat je klaar bent om aan de slag te gaan in 2021.

Gun jezelf tijd om uit te rusten en te ontspannen

Wist je dat een op de drie volwassenen niet goed of niet genoeg slaapt? Wanneer je een gebrek aan slaap hebt, werkt je lichaam alsof de brandstof bijna op is. Je bent minder scherp, kunt je minder goed concentreren en het doet meestal ook niet veel goeds voor je stemming. Rust gaat natuurlijk niet alleen om die paar uur slaap. Rust is ook het vermogen om je hersenen even uit te schakelen en echt te ontspannen. 

Ontspannen doet iedereen op z’n eigen manier. Voor sommigen betekent dit een glas wijn en hun favoriete tv-serie, terwijl anderen de natuur in gaan. Of tijd maken voor een ultiem moment met hun partner of een andere manier van self-care tussen de lakens. Een vibrator kopen doe je tegenwoordig ook lekker makkelijk online, dus doe je ding. Gun jezelf óók deze vorm van self-care en ga ervoor in 2021. Wil je een productief en gelukkig 2021 tegemoet gaan, dan doe je er goed aan prioriteit te geven aan uitrusten en ontspanning. Hoe dat er voor jou ook uitziet.

Leer of ontdek iets nieuws

Wanneer je brein altijd dezelfde paden bewandelt, is het gemakkelijk om verveeld of uitgeblust te raken door ‘same old, same old’. Iets nieuws leren of uitproberen kan je brein stimuleren en het de nieuwe ervaringen geven die het nodig heeft om gelukkig te blijven. Kies bijvoorbeeld een instrument dat je altijd al hebt willen kunnen bespelen, leer meer over een onderwerp dat je fascineert, leer een nieuwe taal, probeer nieuwe creatieve recepten in de keuken of experimenteer in de slaapkamer. Of je nu over een buttplug kopen nadenkt of een cursus op je netvlies hebt: lekker doen.

Ga offline

Argh, we kennen allemaal die vreselijke meldingen over onze oplopende schermtijd wel. Staar eens wat minder naar je laptop of smartphone en plan tijd offline. Vind tijdens je offline uurtjes dingen die je meer voldoening geven dan eindeloos door Instagram te scrollen. Pak een boek dat je wilt lezen, maak een wandeling door de buurt of puzzel erop los. Deze offline activiteiten helpen je niet alleen om digitaal te detoxen, maar zijn ook goed voor je mentale gezondheid.

Eet gezond(er)

Gezond en zo veel mogelijk natuurlijk eten is niet altijd even gemakkelijk als je een krap budget hebt. Maar het is met een beetje planning echt wel mogelijk. Probeer je maaltijden van tevoren te plannen, zodat je niet in de verleiding komt om patat of kant-en-klaar te halen. Plannen helpt daarbij ook voedselverspilling tegen te gaan en maakt je creatiever met gerechten.

Kom in beweging

En daarmee bedoel ik niet per se intensief sporten. Bewegen hoeft geen intensieve training te zijn waar je tegenop kijkt. Is jouw vorm van bewegen een lange wandeling door de buurt? Dan is dat oké. Hoe beweging er voor jou ook uitziet, doe iets om in beweging te blijven. Het zal je verbazen wat een effect dat heeft op hoe je je voelt. 

Doe wat je blij maakt

Als we het druk hebben of gestrest zijn, hebben we vaak de neiging om de dingen die ons blij maken of goed voor ons zijn niet meer te doen. Dit kan goed eten of sporten zijn, maar het kunnen ook de dingen zijn waar we het meest van houden. Heb je de appjes van je vrienden genegeerd? Misschien heb je je relatie onbewust op een laag pitje gezet? Houd je van sporten, maar heb je er geen tijd voor vrijgemaakt? Zijn je boeken stof aan het verzamelen? Maak tijd vrij om de dingen te doen waar je blij van wordt. Plan het desnoods in je agenda.

Vergeet je financiële gezondheid niet

Voor je financiën zorgen is een andere belangrijke manier om voor jezelf te zorgen. Het is misschien niet altijd even leuk, maar van geldzaken negeren wordt niemand beter. Door regelmatig ‘financieel onderhoud’ uit te voeren, is het een makkie om op het goede spoor te blijven. Plan eens per week een kwartiertje om een blik op je financiën te werpen zodat je weet hoeveel er binnenkomt en uitgaat en zo voorbereid bent op wat komen gaat.

Stel stevige grenzen

Alle bovenstaande self-care tips zijn moeilijk vol te houden als je geen duidelijke grenzen voor jezelf en de mensen om je heen stelt. Goede bedoelingen zijn één ding, maar als je geneigd bent om self-care over te slaan en meer te werken of gedachteloos door social media te scrollen, dan kom je jezelf uiteindelijk tegen. Grenzen zijn de sleutel om gezond te blijven en van self-care een prioriteit te maken.

Uiteindelijk moet self-care goed voor jou voelen. Vergeet wat je collega, zus of je favoriete tijdschrift zegt. Jij kent jezelf het beste en je zorgt het beste voor jezelf wanneer je kunt ontspannen en opladen op een manier die bij jou past. Heb je ontdekt wat goed voor jou werkt? Probeer dit dan in je dagelijkse leven in te plannen. Zo wordt self-care een gewoonte, zoals het hoort.