7 x je tuin updaten voor de zomer met een klein budget

De tuin blijft vaak op menig to-dolijst staan totdat er genoeg tijd of een royaal budget beschikbaar is, maar dat is eeuwig zonde! De tuin moet juist een plek zijn waar je deze zomer ultiem kunt genieten. Er zijn tal van eenvoudige updates die je nu zelf kunt doen die een groot verschil maken in de looks van je buitenruimte. Aan de slag!

Eyecatchers van plantenbakken en bloempotten

Ga op zoek naar blikvangers van plantenbakken. Kleur grijpt de aandacht en kan handig zijn om de aandacht weg te leiden van delen van de tuin die meer werk nodig hebben. Voeg een kleurexplosie toe aan je tuin met een paar goed gevulde plantenbakken in een uitgesproken kleur. Óf vul de plantenbakken met zomerbloeiers en levendige bladplanten die de show stelen.

Plantenbakken en bloempotten zijn ook ideaal om een klein terras of balkon te transformeren. Op een balkon of in een bestraat tuintje zijn potten en bakken ideaal om meer groeiruimte voor planten en bloemen te creëren. Bovendien zorgen planten in losse bakken voor een flexibel ontwerp dat gemakkelijk en goedkoop te veranderen is.

Maak het niet te ingewikkeld. Kies in kleine ruimtes voor een set van 3 tot 5 neutrale potten en houd je aan je kleurenpalet.

Elke avond feest met een lichtslinger

Creëer sfeer met goedkope lichtslingers. Hang de lampjes kriskras over de patio of versier de takken van grote bomen. Ga bij voorkeur voor een variant die waterdicht is én op zonne-energie werkt. Wel zo fijn voor het Nederlandse weer.

Een fijne plek om te ontspannen

Een plek om te relaxen en te genieten van het buitenleven is onmisbaar in iedere tuin. Goed tuinmeubilair kan best duur zijn. Heb je tuinmeubilair maar is het misschien niet zo mooi meer of past het niet bij de tuin die je voor ogen hebt? Steek je handen uit de mouwen en ga zelf aan de slag met verf en lak om een samenhangende look te creëren.

Zorg ook dat je schaduw creëert in je tuin zodat je ook als het (te) warm is van deze plek kunt genieten. Schaduwdoeken zijn er in verschillende vormen en maten. Zo is een schaduwdoek vierkant bijvoorbeeld perfect voor boven een eettafel en een schaduwdoek in de vorm van een driehoek kan bijvoorbeeld weer prima boven je favoriete hoekje van de bank of boven je groentetuin waar zowel zon als schaduw gewenst is.

De hoogte in

Gebruik een pallet als een verticale tuin. Een verticale tuin kan een geweldige manier zijn om de plantruimte te vergroten zonder te veel ruimte in te nemen. Bespaar geld op dure verticale plantsystemen door een goedkope houten pallet te gebruiken. Monteer een pallet tegen de muur of een hek en maak met tuinierdoek hangmatjes voor je planten (door het doek vast te nieten aan de zijkanten). Vul deze ‘hangmatjes’ met potgrond, plantjes en kruiden, bloemen of wijnstokken. Verticale tuinen in de volle zon drogen snel uit – kies daarom voor plantjes die tegen droogte kunnen en geef ze regelmatig water.

Ook leuk zijn appelkistjes die je goedkoop op de kop kunt tikken en eenvoudig aan de schutting of muur bevestigd voor meer ruimte voor bloemen en plantjes.

Een drinkbak als verhoogd bloembed

Als het bouwen van een verhoogd bloembed (of iemand hiervoor inhuren) voor nu een te grote klus is, kun je altijd in een mooie, grote drinkbak/trog investeren en die omtoveren tot plantenbak. Dit is minder duur en kun je zo neerzetten. Een mooie verzinkte kuip kun je bijvoorbeeld bij een dierenspeciaalzaak kopen aangezien ze meestal als drinkwaterbak worden gebruikt. Boor wel wat gaatjes zodat het water weg kan, maar door er een aantal te combineren in je tuin heb je al snel de look van verhoogde bloembedden. Ideaal ook voor je moestuin met tomaten, komkommers, aubergines, aardbeien en kruiden.

Hang een hangmat op voor vakantievibes

Zelfs kijken naar een hangmat aan de overkant van de tuin zorgt al voor die vakantievibes. Zo’n speelse, schommelende hangmat is een eenvoudige en goedkope manier om je te verleiden om de zomer in de tuin te vieren. Maak gebruik van twee volwassen bomen als ondersteuning of kies voor een hangmat met een eigen standaard.