7 veelgemaakte fouten bij het kopen van een vloerkleed en hoe je ze voorkomt

Een nieuw vloerkleed kan een kamer transformeren. Maar van de verkeerde materialen, een ongelukkig ontwerp of een verkeerde styling krijg je al snel spijt. Welke fouten wil je vermijden bij het kopen en stylen van een vloerkleed voor je favoriete ruimtes? 7 veelgemaakte fouten bij het kopen van vloerkleden op een rij. Zo helpen we je een miskoop te voorkomen.

1. Onderschatten hoe belangrijk een vloerkleed kan zijn

Hoewel een vloerkleed misschien niet iets is waar je net zoveel aandacht aan besteedt als de rest van je inrichting, moet je niet onderschatten hoe belangrijk een vloerkleed kan zijn. Natuurlijk kunnen een stijlvolle bank en een mooie gallery wall de aandacht trekken, maar een vloerkleed kan ook een fantastische eyecatcher in je interieur zijn die veel sfeer met zich meebrengt.

2. Het verkeerde formaat kopen

Het verkeerde formaat vloerkleed kiezen is misschien wel de meest voorkomende fout van allemaal. Een te klein vloerkleed lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo’n probleem, maar in tweede instantie zal je merken dat het de kamer kleiner laat lijken. Hoe weet je of een vloerkleed te klein is? Bijvoorbeeld als het merendeel van je meubels er niet op past. Maar je wilt ook geen joekel van een vloerkleed dat zó groot is, dat het de hele kamer opslokt.

3. Niet goed nadenken over het juiste materiaal

Je wilt er zeker van zijn dat het materiaal dat je voor het vloerkleed kiest geschikt is voor de ruimte waarvoor hij bestemd is. Wollen tapijten zijn bijvoorbeeld heel luxe en gaan lang mee, maar ze staan erom bekend dat ze water en vocht vasthouden, wat schimmel kan veroorzaken. Niet geschikt voor badkamers of andere vochtige ruimtes dus. Ze moeten vaak ook professioneel worden gereinigd, dus dat is iets om in gedachten te houden als je een onderhoudsvriendelijke optie zoekt.

Jute, sisal en zeegras zijn mooi, maar staan erom bekend dat ze een spoor achterlaten dat telkens moet worden opgezogen als je erover loopt. Niet echt ideaal voor drukke ruimtes.

Wees selectief in het materiaal dat je kiest. Dit is namelijk een belangrijke indicator van hoe lang het kleed meegaat. Je zult zien dat hoe beter de kwaliteit van een kleed is, hoe langer je ervan geniet.

4. Te veilige keuzes maken

Weet je niet hoe je een kleur of ontwerp voor een vloerkleed moet kiezen? Dan is de kans groot dat je het zeker voor het onzekere neemt. Toch is een neutrale tint of andere veilige keuze niet altijd een goed idee. Vloerkleden zijn er in allerlei kleuren en vormen, dus het zou jammer zijn als je een keuze maakt waar je geen plezier aan beleeft. Voor een kamer die overwegend wit of monochroom is, kan een kleurrijk vloerkleed een geweldige keuze zijn. 

5. Teveel proberen te matchen

Maak het niet te matchy-matchy, dat geeft een ruimte niet echt persoonlijkheid. Streef ernaar je interieuritems te coördineren in plaats van te matchen. Dat betekent: probeer je eigen stijl te laten zien door verschillende materialen en patronen te combineren die goed bij elkaar passen, in plaats van alle bijpassende accessoires te kopen.

Het is misschien een beetje uit je comfortzone, maar probeer de volgende keer dat je gaat interieurshoppen eens om kleuren en patronen op elkaar af te stemmen en te combineren. Kijk bijvoorbeeld naar welke kleuren of tinten er in je vloerkleed zitten en kijk naar woonaccessoires die daar mooi bij passen, maar niet per se helemaal dezelfde kleur of print hebben.

6. Niet weten hoe je een vloerkleed neerlegt

De meeste mensen kopen een vloerkleed om er daarna allerlei meubels op te zetten. Weg kleed! Kies daarom een vloerkleed dat groot genoeg is. Bij twijfel, altijd groter! Bouw niet het hele vloerkleed vol, maar laat genoeg open ruimte om van het kleed te kunnen genieten. 

Trek het kleed een beetje weg van de muur en van je meubels. Niet alles hoeft er op te staan. Het is ook leuk als meubels deels op de kale vloer en deels op het vloerkleed staan. De sleutel tot succes? Ga voor symmetrie. Wat je aan de ene kant doet, doe je ook aan de andere kant.

7. Een vloerkleed als allerlaatste kopen

“We kopen het kleed wel als we klaar zijn met de inrichting van de rest van het huis” is een grote fout die veel mensen maken. Een vloerkleed kan namelijk eenheid in je interieur brengen. Het verbindt verschillende delen van de kamer met elkaar en is juist een hele mooie basis voor je interieur. Wacht daarom niet tot het laatste moment. Maar maak ook geen overhaaste beslissing. Doe online inspiratie op en neem de tijd om uit te vinden wat bij je woning past voordat je de knoop doorhakt.

Een vloerkleed shoppen kan best lastig zijn, maar gelukkig kan je het bij een foute keuze altijd opnieuw proberen. Het is geen permanente keuze zoals tapijt bijvoorbeeld. Dus, veel shopplezier!