6 klusjes voor huiseigenaren om het huis winterklaar te maken

Hoe fijn het hebben van een huis ook is, het winterklaar maken ervan is een van die dingen die veel mensen graag overslaan. Zelf zou ik ook liever de kerstverlichting ophangen, de schoorsteenmantel versieren en kerstfilms kijken. Maar dat is niet wat het winterklaar maken van je woning inhoudt. Je portemonnee is je in ieder geval dankbaar, want je bespaar niet alleen op energie, maar ook op onnodige reparaties. Met deze klusjes bereid je het huis voor op koud weer.

Cv-ketel bijvullen

Met de winter in het vooruitzicht, een periode waarin flink gestookt wordt, is het bijvullen van de cv-ketel en ontluchten van radiatoren bijvoorbeeld een simpel energie- en kostenbesparend klusje. Doe het juist nu, zodat je voorbereid bent wanneer het écht koud wordt. Doe voordat je echt begint te stoken ook altijd een rondje door het huis om te checken of je niet nog onnodig veel ventilatieroosters hebt openstaan. In zo’n geval stook je voor Jan Doedel.

Als de waterdruk te laag is, kan de warmte de radiatoren niet goed bereiken. Hierdoor kost het de ketel veel moeite – en dus energie – om de woning te verwarmen. Tijd om de ketel bij te vullen tot een waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar. Dit doe je voor én na het ontluchten van de radiatoren.

Zet de thermosstaat laag en wacht tot de cv-ketel is afgeslagen. Maak de vulslang aan de waterkraan vast, vul de slang met water en sluit de waterkraan. Daarna bevestig je de andere kant van de vulslang aan de vulkraan die je bij de ketel of het expansievat vindt. Zet eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan. Heeft de waterdruk 1,8 bar bereikt? Sluit de vulkraan en daarna de waterkraan. Let op dat je het overgebleven water in de vulslang opvangt. 

Radiatoren ontluchten

Cv-ketel bijgevuld? Ontlucht dan eerst de radiatoren voordat je de thermostaat hoger zet. Een tikkende radiator is voor velen een bekend geluid. Vaak een teken dat er lucht in de cv-installatie zit, waardoor de verwarming niet optimaal werkt. Om een radiator te ontluchten heb je alleen een ontluchtingssleutel en doekje nodig.

Het beste moment om te ontluchten is voordat de cv-ketel aanspringt en wanneer de waterdruk van de cv in orde is. Zet de thermostaat laag en draai de radiatorkranen dicht. Met de ontluchtingssleutel ontlucht je de radiator aan de zijkant. Het doekje gebruik je om eventueel vocht op te vangen. Wanneer er geen lucht meer uit de radiator komt, draai je de sleutel weer om. Je kan de radiatorkraan nu weer opendraaien en de temperatuur hoger zetten.

Tip: controleer na het ontluchten of de druk van de cv-ketel nog op peil is.

Reinig en check dakgoten

Mocht je dat nog niet gedaan hebben: maak de dakgoot vrij van bladeren, dennenappels en takjes. Zo kan gesmolten sneeuw of regen makkelijk weg. Verstopte dakgoten kunnen een heleboel ellende veroorzaken, zoals lekkages. Of wat dacht je van water dat niet weg kan, bevriest en de dakgoot doet laten scheuren? Hoewel het schoonmaken van de dakgoot geen leuke klus is, kan het je op de lange termijn geld besparen. Goed onderhoud betekent dat een nieuwe dakgoot kopen zo lang mogelijk uitgesteld kan worden en vermindert de kans op dakschade. Zorg ook dat je regenpijpen goed aansluiten en je deze weg richt van de fundering van het huis om de kans op lekkage en overstromingen in de kelder te verkleinen.

Zorg voor goede ventilatie

De gebruikelijke reiniging van ventilatoren en filters in badkamers en keukens moet natuurlijk het hele jaar door gebeuren, maar is vooral belangrijk in de winter omdat we meer tijd binnenshuis doorbrengen. Dit leidt tot meer stof, meer deeltjes in de lucht tijdens het koken en meer condensatie door warme douches. Daarom is het extra belangrijk om tijdens de koude maanden extra aandacht aan de luchtkwaliteit en ventilatie te besteden.

Snoei dode en losse boomtakken

Een dode tak kan gemakkelijk breken bij sneeuw of harde wind. Dat brengt niet alleen mensen in gevaar, maar kan je ook een flinke duit kosten wanneer een dikke tak op het huis of de schuur valt. Zorg daarom dat je voor de winter een rondje door de tuin doet om dode en losse takken op te sporen en te verwijderen.

Haal tuinmeubilair, gereedschap en potten naar binnen

Bescherm je tuinmeubilair tegen de elementen (en uiteindelijk roest, schimmel of rot) door ze te bedekken met een zeil. Heb je de ruimte? Zet de meubels dan binnen. Ook van de barbecue, grasmaaier en bloempotten kun je langer genieten wanneer je ze ’s winters binnen opbergt. Wanneer vocht in bloempotten bevriest, zet het uit en barsten de potten. Dat kan je dus makkelijk voorkomen. Vergeet ook niet je beregeningssystemen uit te schakelen en de tuinslangen los te koppelen, als je die hebt.