6 goede gewoonten van mensen die leuk ouder worden

Met mijn 32 jaar ben ik nog hartstikke jong, maar het gevoel dat de tijd best even stil mag staan bekruipt me steeds vaker. Het lijkt wel alsof iedereen om me heen jonger én succesvoller is. Als het leven in zo’n rap tempo blijft doorrazen, moet ik volgende week m’n traplift bestellen – voor m’n gevoel dan tenminste. Mijn oma – ver in de tachtig – wist me er deze week van te overtuigen dat zó oud worden helemaal niet leuk is. Maar ook dáár hebben we toch zelf invloed op?

Oud worden is onvermijdelijk, maar het proces een beetje vertragen en je tijd als oud besje nuttig besteden om gezond én gelukkig te leven, hebben we toch echt zélf in de hand. De keuzes die je maakt over je levensstijl, lichaam en gewoonten bepalen voor een deel hoe leuk ouder worden voor jou is. Hier volgen enkele gewoonten van mensen die het leven ook achter de geraniums nog hartstikke leuk vinden.

1. Positief denken // Je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als hoe je lichaam eraan toe is. Sta je optimistisch in het leven en is je glas altijd halfvol, dan ben je al sneller blij met wat je hebt. Zo kan je ook genieten van de kleine dingen in het leven.

2. Work out // Je lichaam blijven bewegen is minstens zo belangrijk als gezond eten. Ik kan het weten, want ik werd er door mijn fysio al eens van beschuldigd dat ik (door te weinig bewegen) het lichaam van een 80-jarige vrouw had. Consistentie is belangrijker dan een rigoureus fitness-regime; matige lichaamsbeweging met intervallen kan het verouderingsproces zelfs flink vertragen. Toch maar dat sportschoolanbonnement nieuw leven in blazen misschien?

3. Sociale relaties onderhouden // Ongezellig maar waar: ouderdom brengt meestal eenzaamheid met zich mee. Kids en kleinkinderen zijn druk met hun eigen leven, vrienden en kennissen vallen misschien weg. Verdrietig! Het is dus superbelangrijk om met mensen in contact te blijven en relaties die energie slurpen juist te beëindigen.

4. Beautyslaapje // Wist je dat verstoring van de slaapcyclus veel lichamelijke kwaaltjes veroorzaakt? Onderzoek suggereert dat gebrek aan slaap direct verband houdt met sneller ouder worden. Anti-verouderingscrème is misschien niet de oplossing voor je donkere kringen, maar een goede nachtrust of een middagdutje wel!

5. Tijd doorbrengen in de natuur // Dingen als een groot huis, geld en roem zijn fijn, maar brengen ze het grote geluk? Geluksmomentjes zitten juist vaak in de kleine dingen, zoals een mooie zonsondergang, een wandeling over de paarse hei of ’s ochtends slenteren door een rustig bos. Als stadsmens is het heerlijk om eens te ontsnappen en tijd in de natuur door te brengen. Lekker zen.

6. Niet teveel routine // Veel mensen zijn gewoontedieren, maar dat is eigenlijk helemaal niet goed voor je. Wanneer je 50 jaar dezelfde routine hebt, is het alsof je vastloopt. Geen ruimte voor groei of verbetering. Om gelukkig te blijven is het belangrijk om je routine soms eens de deur uit te doen. Breng constant kleine veranderingen in je dagelijkse leven aan om het interessant te houden en eentonigheid te voorkomen.