Zelf ben ik al een tijdje uit de schoolbanken, maar ik vind het nog altijd jammer dat mijn school-/studietijd erop zit. In deze tijd dat onze agenda’s leeg zijn en we meer tijd om handen hebben, probeer ik dan ook meer te leren over verschillende onderwerpen: van beleggen tot economie, cryptomunten, positief denken en styling. Heerlijk om zelf te kiezen waar je meer over wilt leren. Staat er bij jou nog een verplicht nummer op de agenda? Een toets, tentamen of misschien zelfs een examen waar je voor moet zwoegen? Doe je voordeel met deze studeertips.
1. Deel de stof op in stukjes en groepeer
Misschien heb je al eens gehoord dat mensen de neiging hebben om dingen beter te onthouden als ze verwante ideeën in kleine stukjes leren, in plaats van simpelweg alle details van een onderwerp in één keer in hun hoofd te stampen. Deze techniek is gebaseerd op de capaciteit van het werkgeheugen en hoe onze hersenen korte-termijnherinneringen omzetten in langetermijnherinneringen.
Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mensen gemakkelijk een reeks cijfers of namen kunnen onthouden die uit 5 tot 9 stukjes bestaat. Gemiddeld kunnen de meeste mensen ongeveer 7 dingen onthouden van een lijst.
Wanneer je leerstof in je hoofd stampt neem je misschien wel veel informatie tegelijk op, maar je hersens kunnen niet alles onthouden omdat ons ‘werkgeheugen’ het niet goed kan verwerken. Je kunt daarom beter onderwerpen in logische kleine stukjes hakken. Onderzoek laat zien dat mensen meer items op een lijst te onthouden wanneer ze bepaalde items op de lijst met andere in verband brengen.
Dus bevind je je in de (niet zo ideale) situatie waarin je in een korte tijd veel informatie moet onthouden? Probeer dan feiten logisch te groeperen op basis van hun kenmerken. Of zoek een patroon in de informatie zodat je schijnbaar ongerelateerde ideeën met elkaar kunt verbinden. Zo is het makkelijker om veel informatie in korte tijd te onthouden.
2. Kijk terug op wat je hebt geleerd
Van leercurve heb je vast gehoord. Maar wist je dat er ook een vergeetcurve is? Daar wil je niet ten prooi aan vallen. Onderzoek bewijst dat mensen zich veel meer van een les kunnen herinneren als ze later terugkijken op wat ze hebben geleerd. En het is natuurlijk niet verrassend dat hoe vaker je de informatie door je hoofd laat gaat, hoe langer je het zal onthouden.
Ook dit heeft te maken met je werkgeheugen. Mensen nemen elke dag een verbazingwekkende hoeveelheid (sensorische) informatie op. Omdat niet al deze informatie belangrijk is, moeten onze hersenen beslissen wat ze onthouden en wat ze vergeten. En weet je waar je hersenen prioriteit aan geven? Aan informatie die je brein meerdere keren heeft verwerkt.
Heb je geen tijd om elke dag uitgebreid terug te blikken op wat je hebt geleerd? Zorg er dan in ieder geval dat je een onderwerp meerdere keren hebt bekeken en actief hebt verwerkt voordat je die toets in gaat. Een simpele manier om dit te doen, is door actief het lesmateriaal door te nemen voordat de les begint, aantekeningen te maken en die aantekeningen nog snel even doornemen voordat je gaat slapen. Hoe meer tijd je vrijmaakt om terug te blikken op wat je hebt geleerd, hoe minder tijd je uiteindelijk nodig hebt om te leren voor de toets.
3. Durf hulp in te schakelen
Wees niet bang om hulp in te schakelen als je er zelf niet uitkomt. Bel een klasgenoot, vraag een vriend(in) om het nog eens uit te leggen of kies voor bijles. In eerste instantie denk je misschien dat bijles een flinke duit kost. Maar wat als je een vak of een heel jaar over moet doen? Dat is nog veel kostbaarder. Een hartstikke budgetproof optie dus die je op de lange termijn veel geld en tijd kan besparen. Zit je nog op de middelbare school? Dan willen je ouders vast ook wel bijspringen voor een goede start van de studie-carrière van hun kind.
Soms heb je gewoon wat professionele begeleiding nodig voor dat eureka-moment. Misschien biedt je middelbare school, hogeschool of universiteit bijles aan: houd je ogen open voor het aanbod ‘bijles Amsterdam’ of in welke plaats je ook bijles zoekt. Bijles wordt vaak op verschillende locaties aangeboden. Bijles economie, Duits of natuurkunde, het is helemaal niet erg om soms een steuntje in de rug nodig te hebben. Misschien helpt het je wel net binnen te komen bij die opleiding die je graag wilt doen.
Tip: bespaar op andere zaken – scoor bijvoorbeeld studentenkorting op kleding – zodat je budget overhoudt voor dingen waar je nooit op zou moeten beknibbelen.
4. Beweeg voor je studeert
Beweging heeft een positief effect op je hersenen. Lang verhaal kort: ze worden bij (intensieve) beweging overspoeld met extra bloed dat rijk is aan zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien wordt tijdens het sporten een deel van de hersenen gestimuleerd dat belangrijk is voor redenering en geheugen.
Een ander voordeel van lichaamsbeweging is dat het stress vermindert. Stress kan dankzij het hormoon cortisol een belemmering zijn voor focus en het onthouden van de lesstof. Gelukkig is lichaamsbeweging een goedkope en gemakkelijke manier om stress te verminderen, zodat je je goed kunt concentreren op de lesstof. Kleine veranderingen in levensstijl, zoals wandelen of fietsen naar school kunnen al helpen. Probeer eens 20 minuten gematigde cardio te doen voordat je met je neus in de boeken duikt.
5. Studeer voordat je gaat slapen
Onderzoek laat zien dat mensen ongerelateerde woordparen beter konden onthouden als ze kort voor een goede nachtrust hadden geleerd. Slaap helpt om alles wat we gedurende de dag meemaken te verwerken. Een nachtje overslaan is dus ook zeker geen goed idee voor een toets. Probeer consequent 7 á 8 uur te slapen en plan een studiesessie voor het slapengaan.
6. Kortere studiesessies voor een betere focus
Er is niets mis met af en toe een studie-marathon, maar gun jezelf genoeg pauzes terwijl je studeert. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je gedachte vaak begint af te dwalen als je een lange tijd op dezelfde taak concentreert. Dit werk eigenlijk hetzelfde als wanneer je continu hetzelfde geluid hoort. Het geluid wordt gewoon en verdwijnt naar de achtergrond. Met studeren beginnen je gedachten na verloop van tijd af te dwalen en neem je de woorden niet meer in je op. Korte pauzes kunnen je helpen om je focus terug te krijgen en effectiever te studeren.
Probeer eens een timer in te stellen voor de tijd die je denkt te kunnen studeren zonder dat je gedachten afdwalen. Neem zodra de tijd voorbij is een korte pauze van ongeveer 5 minuten en houd je bezig met een andere taak. Denk aan koffie zetten of een was in de wasmachine doen. Zo kun je opnieuw fris aan de studie en je beter concentreren. Nieuwsgierig naar deze methode? Zoek dan eens naar de pomodorotechniek.
Niet al deze studiehacks zullen voor iedereen even goed werken, maar ze zijn in ieder geval de moeite waard om te proberen. Tijd is kostbaar, dus vind de manier om te studeren die het beste werkt voor een kickstart van je toekomstige carrière.