5x heel simpel besparen op vaste lasten

Je kan gemakkelijk besparen op je vaste lasten door er verstandiger mee om te gaan. Wat je met deze eenvoudige tips bespaart op je vaste lasten, kan je weer uitgeven aan leuke dingen.

Tip één: ledverlichting

Dit weet je ondertussen vast al, maar ledverlichting is zuiniger dan de ‘ouderwetse’ gloeilampen en halogeenlampen die je vaak nog in huis hebt hangen. Daarbij zijn ze ook beter voor het milieu. Het loont echt de moeite om over te stappen, maar dat kan natuurlijk ook als een halogeen- of gloeilamp het begeeft.

Tip twee: gebruik de droger wat minder vaak

Een droger is natuurlijk erg handig, maar totaal onnodig als het lekker weer is. De was buiten ophangen kost namelijk helemaal niks. Gebruik je liever wel een droger voor een wasje? Zet de wasmachine dan op hogere toerental om te centrifugeren. Als de was de droger ingaat duurt het minder lang om te droger. Denk er wel om dat kleding sneller slijt bij een hoger toerental.

Tip drie: sluipverbruik door apparaten op standby

Dit is de meest onnodige verspilling die er bestaat. Apparaten die nog in het stopcontact zitten, terwijl je ze helemaal niet gebruikt. Dat rode lampje onder de tv gebruikt ook energie. Ook de radio die uit staat, gebruikt energie als de stekker in het stopcontact zit. Haal de stekkers eruit als je de apparaten niet gebruikt. Of sluit ze aan op een stekkerdoos met een schakelaar. Ook de oplader van je telefoon is een grote sluipverbruiker: veel mensen laten deze dag en nacht in het stopcontact.

Tip vier: automatisch overstappen van energieleverancier 

Dat je geld kan besparen op je energierekening door over te stappen, weten de meeste mensen wel. Maar veel mensen doen dit niet omdat ze denken dat het veel moeite kost of het simpelweg vergeten. Daar is nu een handige dienst voor: SwitchHero. Deze dienst vergelijkt en zet jou – elk jaar automatisch – over van energieleverancier. Lekker gemakkelijk besparen dus.

Tip vijf: ontdooi de vriezer

Zit er een ijslaagje op de vrieselementen van je vriezer? Bij een laagje van 2 centimeter verbruikt jouw vriezer al tien procent meer energie. Ben je toch in de weer met je vriezer? Stel ‘m dan gelijk in op min achttien graden, kouder is niet nodig. 

Wil je eten ontdooien? Dan is het ook slim om dit in de koelkast te zetten. Dan gaat de kou niet verloren en hoeft je koelkast wat minder hard te werken. Let op! Dan moet je natuurlijk wel wat eerder beginnen met ontdooien dan normaal. 

Wat vind je de beste tip? De droger minder gebruiken of toch het overstappen via SwitchHero? Laat jouw favoriete bespaartip hieronder achter.