5x mijn favoriete budgetproof of gratis marketingtools

Hoe slim of gedreven je ook bent, zonder de juiste tools is het best lastig om jezelf of je product effectief te vermarkten. Gelukkig kan je ook als (startende) ondernemer ver komen met budget marketingtools (of zelfs gratis tools). Dus wil je jouw webshop, freelance-business, blog of vereniging naar het volgende niveau tillen? Deze 5 van mijn favoriete gratis/budgetproof marketingtools helpen je daarbij.

1. Canva – ontwerpen als een designer

Canva is verreweg een van de meest populaire design tools online en stiekem mijn lievelings. Er is een gratis versie beschikbaar waarmee je verschillende afbeeldingstypen kunt maken en alvast kunt proeven van wat de tool allemaal te bieden heeft. Voor de basics heb je aan een gratis account echt genoeg. Je hebt de keuze uit verschillende opties – van infographics, e-books en Facebook-advertenties tot e-mail headers en envelop. En daar hoef je echt geen designer voor te zijn. Het werk supermakkelijk en komt met een selectie aan stockfoto’s. Zo heb je ook geen gedoe met copyright.

Je kunt ook je eigen logo’s en afbeeldingen uploaden en in je eigen ontwerpen gebruiken. Het nadeel van de gratis versie is dat je gebonden bent aan vaste afmetingen. Wil je bijvoorbeeld een ontwerp maken voor een C5 envelop (van Enveloppenland) of die fotolijst die op kantoor hangt? Dan is de kans groot dat je de betaalde variant nodig hebt om de afmetingen juist te krijgen.

Mijn Facebook-cover die je hierboven ziet, maakte ik bijvoorbeeld met Canva.

2. Asana – projecten managen

Asana is een projecttool (voornamelijk voor teamprojecten) die alles heeft om deadlines te halen, doelen te bereiken en van elkaar te weten wie waar mee bezig is. Met Asana kun je taken aan elkaar toewijzen, projecten volgen en deadlines bijhouden. Het is eigenlijk een agenda, strategische planningstool en takenlijst in één. Ik gebruik ‘m voornamelijk wanneer ik samenwerk met anderen, maar ook als persoonlijke to-dolijst werkt hij fijn.

3. Lumen5 – artikelen omtoveren in video’s

Lumen5 kan blogberichten en artikelen omtoveren in video’s. Zo leuk! Je uploadt de tekst eenvoudig naar het platform, kiest foto’s en muziek, en je bent klaar om je video te delen op Facebook (of waar je maar wilt). Met de gratis versie kun je onbeperkt video’s maken en zelfs je eigen logo en foto’s uploaden.Met een pro-account heb je ook de mogelijkheid om je eigen watermerk en outro toe te voegen en de Lumen5 branding te verwijderen.

Bovenstaande video was mijn eerste ‘probeersel’ met de tool, dus je ziet: iedereen kan er al snel iets van maken.

4. Mailchimp – mailings versturen

Mailchimp is ongetwijfeld de eenvoudigste en meest geliefde e-mailtool. Met MailChimp kan je verschillende stijlelementen (zoals afbeeldingen, tekstblokken en social icons) slepen en om de lay-out naar je zin te maken. Nadat je de e-mail hebt ontworpen en aangepast, is het tijd om de mailinglist te uploaden en je mail te versturen naar je abonnees. Nadat de mail verzonden is, heb je toegang tot analyserapporten die je belangrijke marketinginzichten geven over de prestaties van je campagnes. Het gratis abonnement heeft een maximum van 2.000 contacten en 10.000 mails per maand.