5 vragen om jezelf te stellen voor je een gashaard koopt

Een open haard of gashaard is een perfecte manier om je huis lekker warm en knus te houden in de koude maanden. Ze creëren meteen sfeer en warmte – tegenwoordig zelfs met een klik op je telefoon. Maar welke haard kies je? Die keuze maak je zorgvuldig, want goedkoop zijn ze namelijk niet, die gashaarden. Je wilt daarom zeker weten dat je de juiste keuze maakt.

Een gashaard kopen doen we niet elke dag, dus het is normaal dat je vragen hebt of misschien niet eens weet waar je moet beginnen. Of je haard nu een belangrijk onderdeel is van een verbouwing of je jouw nieuwbouwwoning wilt uitrusten met een mooi exemplaar … stel jezelf eerst deze 5 vragen. Zo wordt de kans op een miskoop een stuk kleiner.

Welke stijl haard past in jouw interieur?

Of je nu de voorkeur geeft aan een traditionele inrichting of een strak, modern interieur – er is altijd een haard die perfect bij jouw smaak past. Oriënteer je bijvoorbeeld op Pinterest en verzamel plaatjes van interieurs met (gas)haarden die je mooi vindt. Zo geef je richting aan je zoektocht.

In welke kamer moet de haard komen?

Zag je vroeger voornamelijk open haarden in de woonkamer, ze voegen tegenwoordig comfort en sfeer toe aan slaapkamers, badkamers, thuiskantoren en zelf terrassen. Houd er rekening mee dat de plaats van de haard ook automatisch de (maximale) afmetingen bepaalt. Daarom is het belangrijk om altijd eerst de kamer en de plek van de haard te bepalen.

Wat wordt de plek van de haard?

Nu flatscreen-tv’s steeds vaker ruimte aan de muur in beslag nemen, krijgt de haard vaak een ander plekje. Met het juiste warmtemanagementsysteem kunnen gashaarden zelfs zonder risico op beschadiging onder een tv worden gemonteerd. Zo hoef je dus niet eens te kiezen tussen een tv en een haard. Ook leuk: plaats ‘m hoger aan de muur, vergelijkbaar met een kunstwerk.

Wat zijn je verwarmingswensen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een haard kiezen. Om te verwarmen, maar ook om de kamer stijlvoller of knusser te maken, óf als middelpunt van een kamer. Waarvoor wil jij een haard? En ga je ‘m dagelijks gebruiken of alleen bij speciale momenten? 

Wist je dat een gashaard je zelfs kan helpen om stookkosten te verlagen? Net als bij een hybride auto, kun je de thermostaat van je huis lager zetten en de kamers die je het meest gebruikt verwarmen met een efficiënte gashaard. Zo stook je minder in het hele huis en kunnen de verwarmingskosten lager uitvallen.

Wat is je budget?

Zoals elk apparaat, zijn gashaarden er ook van goedkoop (basis) tot superduur (premium) afhankelijk van het aantal toeters en bellen. Denk aan een paar honderd euro tot duizenden euro’s. Bepaal eerst waar de haard aan moet voldoen en hang daar dan een prijskaartje aan wat je maximaal wilt uitgeven. Zo kan je gericht op zoek. Vergeet niet om ook rekening te houden met installatiekosten en onderhoud.