Onderzoek doen voordat je een hek kiest zal je tuin, familie en levensstijl ten goede komen. Hekken kunnen je tuin niet alleen een stuk mooier maken, ze zorgen ook voor privacy en veiligheid. Plus, ze maken van je tuin een veilige plek voor kinderen en huisdieren om lekker rond te rennen. Maar er zijn zoveel verschillende hekken. Welke kies je? Doe onderzoek, zodat je de juiste keuze maakt. En dat gaat verder dan alleen ‘tuinhek metaal’ googlen. Met de volgende 6 stappen helpen we je een miskoop te voorkomen.
1. Waarom wil je een hek?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je graag een hek om de tuin plaats. Bijvoorbeeld omdat het er mooi uitziet, voor extra privacy, dieren uit je tuin houden of voor een veilige speelplek voor de kids. Wanneer je het juiste hek kiest en dit professioneel wordt geïnstalleerd, kan een hek zelfs de waarde van je woning verhogen.
Neem daarom even de tijd om na te denken wat belangrijk is voor jouw woning en het hek dat daarbij past. Sommige materialen passen bijvoorbeeld beter bij je wensen dan andere. Hout is geweldig voor meer privacy. Maar siermetaal weer niet.
2. Plan een budget
De kosten van hekwerken lopen sterk uiteen. Bedenk daarom eerst hoeveel je bereid bent om uit te geven voordat je offertes opvraagt. Bereken hoe groot je tuin is en hoeveel omheining je nodig hebt. Zonder deze cijfers kan je weinig. Wanneer je weet hoeveel meter hekwerk je nodig hebt, kan je de kosten van verschillende soorten en materialen goed vergelijken. Zo krijg je een realistisch beeld van de mogelijkheden en bijbehorende kosten.
3. Overweeg verschillende materialen
Veel voorkomende materialen zijn hout, aluminium, vinyl, smeedijzer, gaas en metaal. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.
Hout is populair voor meer privacy en heeft een mooie klassieke look, maar het moet regelmatig opnieuw gebeitst of geschilderd worden wil het er mooi uit blijven zien. De levensduur van een houten omheining is vaak niet meer dan 10-20 jaar.
Hoewel aluminium hekken niet zorgen voor veel privacy, zijn ze wel heel functioneel. Ze houden kinderen en huisdieren in de tuin en indringers buiten. Het beste van aluminium is dat het heel weinig onderhoud nodig heeft.
Omdat vinyl weinig onderhoud nodig heeft en tegen een stootje kan, is het een uitstekende optie. Hoewel vinyl meer kost dan andere hekwerken, heeft het lage onderhoudskosten. Af en toe een eenvoudige afspuitbeurt met de tuinslang zorgt ervoor dat het er als nieuw blijft uitzien. Houd er wel rekening mee dan het kan vervormen of barsten in extreme temperaturen, maar in ons kikkerlandje hebben we daar geen last van.
Als je ooit eens een prachtig historisch huis hebt bewonderd, is de kans groot dat je voor een smeedijzeren hek hebt gestaan. Deze sterke en stijlvolle hekken zijn prachtig, maar ze kosten aanzienlijk meer dan hout en gaashekken. Ze gaan vaak na verloop van tijd ook roesten. Dus een nieuwe lik verf op z’n tijd is een must.
Gaashekwerk is een klassieke budgetvriendelijke omheining die je vaak ziet rond schoolpleinen en openbare speelplaatsen. Als je je geen zorgen maakt over privacy of hoge veiligheid (indringers kunnen er meestal overheen klimmen), is het een uitstekende budgetproof optie.
Een dubbelstaafs hekwerk is een van de meest gevraagd omheiningen in hekkenland. Stevig, praktisch en relatief goedkoop. Ideaal om ongewenst bezoek te voorkomen in de tuin, maar zo’n hekwerk heeft wel veel doorkijk. Ook daar is een oplossing voor: een vlechtband. Het hekwerk is verkrijgbaar in verschillende hoogte en diktematen, zodat er altijd een geschikte oplossing voor jouw tuin is. Bij tuinafscheiding.nl hebben ze ook alle materialen die je nodig hebt om zelf een dubbelstaafs hekwerk te plaatsen, zoals metalen palen en beugels. Wel zo budgetproof.
4. Check met je Vereniging van Eigenaren
Als een vereniging van huiseigenaren (VvE) de regels in jouw buurt bepaalt, hebt je misschien niet de volledige controle over het type omheining dat je installeert. Informeer bij je VvE of de omheining die je op het oog hebt voldoet aan de normen voor materialen en hoogte.
5. Weet waar de grens ligt
Zorg ervoor dat je precies weet waar de exacte eigendomsgrens ligt voordat je met het hek aan de slag gaat. Als de omheining niet op de juiste plaats staat, kunnen buren daar een punt van maken en moet je de boel straks weer afbreken. Kies je ervoor om het hekwerk te laten installeren? Vraag dan of het bedrijf dit ook voor je kan uitzoeken.