4 budgetvriendelijke manieren om de zon buiten te houden

Je kunt verschillende redenen hebben om het licht en de warmte van de zon buiten de deur te houden. Het licht van de zon kan je vroeg wakker maken, de kamer te veel opwarmen en meubels en vloerbedekking verkleuren. Er zijn naast normale gordijnen ook verschillende andere budgetvriendelijke manieren om ramen (tijdelijk) te bedekken en de zon buiten te houden. Bijvoorbeeld als gordijnen geen optie zijn, voor een tijdelijke locatie of wanneer je wacht totdat je luxaflex op maat gemaakt zijn bijvoorbeeld.

Gastartikel.

1.    Lakens of dekens

Een van de goedkoopste en gemakkelijkste manieren om ramen (tijdelijk) te bedekken – bijvoorbeeld tijdens een hittegolf – is het gebruik van dekens of lakens die je al hebt. Hoe donkerder en dikker de deken of het laken, hoe beter het de zon zal tegenhouden. Om de deken of het laken op te hangen, kun je sterke tape gebruiken, zoals duct tape, of spijkers of punaises. Hang het laken of de deken vanaf de bovenkant van het raamkozijn en laat het op de vloer vallen. Je zult alle kanten van de deken of het laken aan het raam moeten bevestigen voor de beste dekking. Dit is niet de meest visueel aantrekkelijke optie, maar het werkt wel.

2.    Verduisteringsgordijnen

Als je op zoek bent naar iets mooiers dat meer op maat is van je raam, dan kun je investeren in raambekleding zoals gordijnen. Vooral verduisteringsgordijnen helpen goed tegen de zon. Dit zijn speciaal ontworpen gordijnen die licht en ultraviolette stralen tegenhouden. Verduisteringsgordijnen zijn er in verschillende patronen en designs. Wanneer ze goed zijn geïnstalleerd, zouden ze je energierekening voor de verwarming en of airco zelfs omlaag kunnen brengen.

3.    Aluminiumfolie

Een andere mogelijkheid om de zon te blokkeren is om je ramen te bedekken met aluminiumfolie. Deze oplossing blokkeert echter ook het uitzicht uit je raam. Aluminiumfolie reflecteert de zon als het met de glanzende kant naar buiten is gericht.

4.    Noppenfolie

Noppenfolie verhoogt de isolerende eigenschappen van je raam door het creëren van een laag stilstaande, ingesloten lucht. Het houdt de warmte behoorlijk buiten en filtert het licht enigszins.