Ik roep altijd dat een ‘rijk leven’ niet duur hoeft te zijn. Dat komt voornamelijk doordat ik goed over mijn uitgaven nadenk. Maar ook ik heb weleens zo’n momentje dat ik geld over de toonbank wil smijten. Er komt vast een moment dat je verliefd wordt op een luxe item. Misschien verlies je je hart aan een Michael Kors tas? Of droom je steeds weer van een Seiko horloge? Het gebeurt ons allemaal!
Om er zeker van te zijn dat je je zuurverdiende geld om de juiste redenen verbrast, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Samen met Brandfield zet ik 10 vragen op een rij die je jezelf zou moeten stellen voordat je een dure uitgave doet.
Vraag 1: Heb ik al zoiets?
Kijk altijd eerst goed of je al zoiets hebt. Is het antwoord nee? Ga dan verder met vraag 2. Is het antwoord ja? Dan is er nog wat werk aan de winkel. Stel dat we het hebben over een fantastische little black dress. Heb je misschien al een miljoen vergelijkbare, goedkopere zwarte jurkjes die je graag draagt? Als dat zo is, dan kan je deze aankoop beter overslaan. Tenzij je bereid bent alle andere jurkjes de deur uit te doen. Want hoe meer je bezit, hoe minder je draagt.
Vraag 2: Shop ik om het shoppen?
Ik veroordeel niemand die graag winkelt. Doe ik zelf ook. Maar wanneer het gaat om een flinke investering, wil je er misschien nog eens goed over nadenken wanneer het gaat om een item in dezelfde ‘modefamilie’. Koop je bijvoorbeeld die Furla tas voor €400 … verwacht je dan dat je het komende jaar geen andere tassen meer koopt? Hoe goedkoop of trendy ze ook zijn? Wanneer je iemand bent die dol is op shoppen en graag veel verschillende tassen bezit en draagt, is een superprijzige tas misschien niet de juiste zet.
Vraag 3: Als je het merk weglaat, vind je het dan nog net zo mooi?
Gaat jouw modehart echt sneller kloppen van het ontwerp, of het merk? Vaak is een designer item zonder het label of merk minder interessant. Daar is niets schandelijks aan. Maar als je het item alleen voor het merkje koopt en het niet echt jouw smaak is, is dat niet een beetje gek?
Vraag 4: Brengt deze aankoop me op de lange termijn in de penarie?
Gaat deze dure aankoop voor problemen zorgen? Betekent dat paar Isabel Marant laarzen dat je je telefoonrekening of studielening deze maand niet kan betalen? Als dat zo is, dan is het natuurlijk een goed idee om ze voorlopig met rust te laten. Spaar gewoon elke maand een beetje, zodat je ze uiteindelijk zonder schuldgevoel kunt kopen (de beste manier).
Vraag 5: Als Instagram niet zou bestaan, wil ik het dan nog steeds?
Natuurlijk ga ik er niet standaard vanuit dat je graag iets duurs koopt zodat mensen op Instagram zich eraan kunnen verlekkeren. Maar eerlijk is eerlijk, dat is wel een beetje de wereld waarin we leven. Koop je die designertas of luxe sieraden omdat je er echt dol op bent? Of omdat je ze wilt showen? Als je die designertas koopt, kun je er dan echt van genieten zonder ‘m op social media te plaatsen?
Vraag 6: Is dit een impulsaankoop?
Online promoties, uitverkopen en deals: je kunt er niet omheen. Hoewel ze fantastisch kunnen zijn als je legitiem al tijden op een item aast, kunnen ze behoorlijk gevaarlijk zijn voor de casual shopper. Dan bedoel ik voor degene die – toen ze vanochtend wakker werd – geen idee had dat ze een designer zonnebril wilde hebben. Tot ze een e-mail kreeg dat ‘ie vandaag is afgeprijsd.
Als je al langer iets op je wensenlijstje hebt staan en toevallig ziet dat het goedkoper verkrijgbaar is, ga ervoor. Maar €500 uitgeven aan een paar schoenen of een tas die je nog nooit eerder hebt gezien, is vaak geen goed idee. Zet het item even uit je hoofd en laat je dopamine-niveau dalen voordat je op afrekenen klikt. Zo voorkom je impulsaankopen én miskopen.
Vraag 7: Ga ik het vaak gebruiken/dragen?
Er is niets mis met jezelf af en toe trakteren op een item voor een speciale gelegenheid. Maar met een flinke investering is het altijd goed om de kosten te bereken per keer dat je het gebruikt/draagt. Vooral als het een item is dat misschien niet perfect bij je levensstijl past. Als je bijvoorbeeld geen hakken kan dragen naar werk of tijdens het leven van alledag, dan is het niet per se slim om dure hakken aan te schaffen die alleen bij speciale gelegenheden uit de kast komen.
Vraag 8: Wil ik dit omdat ik het bij een celeb of instagrammer heb gezien?
Elke streetstyle-fan weet dat er personen zijn die elke keer dat ze door een streetylefotograaf op de kiek worden gezet, weer de show stelen. Maar alleen omdat je favoriete modeblogger of beroemdheid het draagt, betekent niet dat jij het ook aan je collectie hoeft toe te voegen. Vergeet niet: zij krijgen vaak gratis designerartikelen toegestuurd om mensen zoals wij te verleiden om het te kopen. Anderen zijn gewoon rijker dan wij en het is hun job om de wereld rond te reizen in de nieuwste merkkleding. Leuk om te bewonderen, maar niet slim om na te streven. Zoek in plaats daarvan naar goedkopere items die je bewondert en druk er je eigen stempel op. En geef je geld alleen uit aan iets is dat je écht wilt. En niet alleen omdat je jezelf even Negin Mirsalehi of Chiara Ferragni wilt voelen.
Vraag 9: Is het ook volgend seizoen nog een goede koop?
Niet alle dure aankopen hoeven natuurlijk ‘klassiekers’ te zijn en voor eeuwig je smaak te blijven. Maar voorkom wel dat je diep in de buidel tast voor een ‘it item’ dat het volgende seizoen uit de mode is.
Vraag 10: Kan ik het voor minder krijgen?
Zoals bij elke grote aankoop, loont het om goed rond te kijken en te vergelijken voordat je het spaarvarken kapotslaat. Vind je iets prachtig, maar heb je het niet per se a la minute nodig? Kijk dan of je het tweedehands kan vinden en houd sites als Vinted en Vestiare Collective in de gaten.