10 simpele tips voor een thuiskantoor waar je écht wilt werken

Thuis werken is fantastisch, maar wanneer je geen fijn thuiskantoor hebt, pakt het niet altijd even efficiënt uit. Zo creëer je het ultieme thuiskantoor in 10 eenvoudige (en goedkope) stappen; een kantoor dat je zowel productief als happy maakt.

Voorzichtig met Pinterest

Pin voor inspiratie, maar onthoud wel dat de kantoren die je in designmagazines ziet, meestal niet geschikt zijn voor een werkweek van 40 of 50 uur. Een gekleurde muur of hysterische print kan juist afleiden. Probeer daarom interessante kleurencombinaties te verwerken in het vloerkleed en accessoires zoals kussens en ingelijste posters. Zo geef je de ruimte wat meer pit maar blijft hij eerder functioneel.

Zorg voor een goede werkhouding

Staat je computerscherm op ooghoogte of iets lager? Mooi. Terwijl je het scherm scant, sluiten je oogleden van nature een beetje. Dat zorgt ervoor dat ze vochtig blijven en minder snel moe worden. Plaats je toetsenbord zo dat je onderarmen parallel zijn aan de vloer. En pas je stoel aan zodat je voeten stevig op iets rusten – de vloer of een voetsteun. Investeer als laatste in een bureaustoel waar je die volle week met plezier in doorbrengt.

Zo veel mogelijk natuurlijk licht

Veel mensen zetten hun bureau in een donker hoekje van de kamer. Dat gebeurt vaak uit automatisme, omdat je zo het kantoor dat je gewend bent namaakt. Maar dat wil je juist niet! Zet je bureau lekker bij het raam. Zo kan je af en toe ook nog even naar buiten turen.

Vergeet de lampen niet

Zelfs met veel natuurlijk licht heb je nog steeds extra verlichting nodig voor de uurtjes. Maak het praktisch en gezellig met een tafellamp. Tafellampen zijn er in allerlei mooie designs en geven meestal een mooie zachte gloed.

Creatief met opbergruimte

Archiefkasten zijn niet de meest aantrekkelijke meubels, maar je hebt er zeker eentje nodig als je veel papier gebruikt. Een schuifdeurkast kopen loont; zo kan je al je papierwerk lekker wegmoffelen. Ook handig: maak tijdschriftenrekken aan de muur.

Als je boekenkasten nodig hebt, zorg dan voor leuke, ruime kasten. Zo hoef je niet alles vol te proppen en ziet het er direct een stuk netter uit. Prima als achtergrond van je Skype-calls. Gebruik je de logeerkamer als thuiskantoor? Creëer opbergruimte in de kast die er waarschijnlijk al staat.

Creëer een comfi hoekje

Je bureau is voor actief (computer)werk, maar je hebt waarschijnlijk ook een plek nodig om na te denken of te lezen. Het perfecte thuiskantoor heeft een leuke, comfortabele stoel om in neer te ploffen. Bij voorkeur met een voetenbankje, een tafeltje voor je koffie en een mooie lamp. Maak het af met een luxe plaid en kleurrijke kussens. Zo wil je elke denkpauze wel in dit comfi hoekje doorbrengen.

Een vleugje groen

Planten maken mensen gelukkiger. Breng wat van buiten naar binnen en maak je kantoor compleet met een plant. Planten kunnen ook prima zonder water in het weekend, dus beter neem je geen vis in je thuiskantoor. In het weekend is dit namelijk verboden terrein ;).

Ga voor een persoonlijke touch

Persoonlijke foto’s zijn geweldig, maar blijf wel variëren. Zo blijven ze je mindful stimuleren, heb ik ooit gelezen. Verzamel aandenkens aan succesherinneringen, tekeningen die je aan het lachen maken of een geur die je blij maakt op je bureau.

Verstop wat je niet wilt zien

Moderne kantoren hebben veel elektriciteitsdraden. Monteer een stekkerdoos achter je bureau en sluit daar alles op aan. Zo tover je alle lelijke draden direct weg. Wat betreft kantoorapparatuur; verstop waar je niet naar wilt kijken in de kast of onder het bureau.

Alles bij de hand

Je wilt niet elke paar minuten je kantoor uit moeten. Dan raak je alleen maar afgeleid. Houd alle kantoorbenodigdheden – pennen, schaar, nietmachine, mappen – bij de hand. Overweeg een kleine koelkast of een koffiezetapparaat op je kantoor te zetten. Maar bewaar je lunch niet in de koelkast op kantoor. Je hebt tenslotte pauzes nodig!