Werk je vanuit huis? Dan zijn inktcartridges waarschijnlijk een van de grootste kostenposten van je thuiskantoor. Als je niet op je inktgebruik let, kan printen al snel duur worden. Weet je hoe je slim met je printer omgaat, dan kan je met elke euro een heel eind komen. Lees onze nuttige tips om je printkosten thuis laag te houden en milieuvriendelijk(er) te printen.
1. Geef wat meer uit aan een printer
De algemene vuistregel is: hoe meer een printer in eerste instantie kost, hoe goedkoper de inkt meestal is. Dat klinkt vreemd, maar is vaak echt zo. Je hebt printers voor minder dan 30 euro, maar vaak is dat een trucje om je te lokken. In zo’n geval betaal je vaak minstens zoveel voor een setje nieuwe cartridges.
2. Koop multipacks inktcartridges
Veel cartridges en toners worden ook aangeboden in multipacks, promopacks of voordeelverpakkingen. Dit geldt zowel voor originele cartridges als alternatieve exemplaren. Koop je cartridges in een set, dan kun je tussen de 10 en 30 procent besparen vergeleken met wanneer je ze los koopt. Zo kun je ook een handig voorraadje aanleggen, zodat je nooit verrast wordt door lege cartridges. Tip! Inktcartridges online kopen pakt ook vaak goedkoper uit. Dat kan bijvoorbeeld bij Goedkoopprinten.nl, waar ze diverse inktcartridges van het eigen huismerk hebben voor HP, Canon, Epson en meer.
3. Vervang inktcartridges niet bij de eerste melding
Krijg je een melding dat de inkt bijna op is? Dan hoef je de cartridge niet onmiddellijk te vervangen. Het beste is om wel meteen een nieuwe cartridge te bestellen en te wachten totdat de cartridge helemaal leeg is. Bij tonercartridges kan je ook een andere truc uithalen: Verwijder de toner en schud deze een paar keer voorzichtig horizontaal heen en weer. Hierdoor wordt het tonerpoeder in de cartridge verdeeld en kun je meestal een langere tijd blijven printen.
4. Print in conceptmodus of pas de printerinstellingen aan
Printers hebben verschillende opties die zijn ontworpen om de snelheid en kwaliteit van het printen te bepalen. Elke modus gebruikt ook verschillende hoeveelheden inkt. Als je printje maakt om te lezen of om notities te maken, heb je geen hoge afdrukresolutie nodig. De conceptmodus is dan handig om snel afdrukken te maken met zo min mogelijk inkt. Het is niet ideaal voor het afdrukken van officiële documenten, maar voor huiswerkopdrachten is deze optie geweldig. Kan je de conceptmodus niet vinden? Pas dan je printerinstellingen aan. Ga naar ‘geavanceerde instellingen’ en zoek naar de opties voor printjes in kleur. Selecteer dan ‘greyscale’ uit de lijst. Ga voor afdrukkwaliteit ‘normaal’.
5. Gebruik 2 kanten van het papier
De meeste printers kunnen tegenwoordig automatisch dubbelzijdig afdrukken, waardoor de hoeveelheid gebruikt papier wordt gehalveerd. Print jouw printer niet automatisch dubbelzijdig? Dan kan je in de printeropties ook kiezen voor ‘handmatig tweezijdig afdrukken’. Dan hoef je vaak alleen het papier er opnieuw in te doen en de printer doet de rest.
6. Verklein het document
Met een paar eenvoudige aanpassingen kan je de hoeveelheid informatie die je op elke pagina zet verdubbelen of verviervoudigen. Het makkelijkste voor Word-documenten is om kleinere marges en regelafstanden te gebruiken. Deze truc zorgt ervoor dat er meer woorden op elke pagina passen, wat betekent dat er minder pagina’s per afdruk nodig zijn. Bij een PDF kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om 2 pagina’s naast elkaar op een pagina te printen.
7. Kijk naar het afdrukvoorbeeld
Print je iets van een website? Kijk dan altijd naar het afdrukvoorbeeld om weg te knippen wat je niet wilt printen. Veel websites voegen ook de comments en reclames toe als je op print klikt. Even naar het afdrukvoorbeeld kijken scheelt je zo een paar nutteloze printjes. Tip! Zet de webpagina in ‘leesmodus’ en print dan alleen het noodzakelijke.
8. Proeflees kladversies voor je ze afdrukt
De laatste kladversie hoort de definitieve versie te zijn, maar we hebben het allemaal weleens meegemaakt dat je nog een foutje ontdekt in een printje. Kijk je werk zorgvuldig na voordat je de printer aan het werk zet. Vind je een tikfout op een pagina? Druk dan alleen die pagina af. Nog een trucje: lees hardop aan jezelf voor. Hardop lezen helpt je niet alleen om tikfouten en andere fouten op te sporen, het laat je ook zien waar je tekst onnatuurlijk klinkt.
9. Kies een ander lettertype
Sommige lettertypen zijn beter dan andere als het op inktgebruik aankomt. Uit onderzoek naar verschillende lettertypen is gebleken dat dikkere lettertypen en dikgedrukte tekst meer inkt kost. Logisch, lijkt me. Als je veel print, kan het op den duur slim zijn om een dunner lettertype te kiezen zonder tierelantijntjes
10. Haal de stekker uit het stopcontact
Printen mag dan niet zoveel energie kosten… Als je de printer in het stopcontact laat, gebruikt hij onnodig energie. Zonde! Je bespaart misschien geen miljoenen door de stekker uit het stopcontact te halen als je de printer niet gebruikt, maar als je dat bij alle apparaten doet kan het energie besparen snel oplopen.