Met drones – een van de leukste technische snufjes van de afgelopen jaren – kun je de omgeving op hoogte in de gaten houden en prachtige beelden maken. Ze zijn tegenwoordig relatief betaalbaar, maar alsnog wil je natuurlijk geen miskoop doen. Of je nu een bestaande drone wilt upgraden of je allereerste model koopt, je hebt een hele reeks opties om uit te kiezen. Er is voor elk budget en elke behoefte iets te vinden. Je moet alleen even weten waar je moet beginnen. Dit zijn 10 dingen die je moet weten voordat je een drone koopt.
Er zijn verschillende type drones
Wanneer je een drone kiest, is het handig om een paar veelgebruikte termen te begrijpen. Zo weet je namelijk welk type drone je koopt. Zo zijn er ready to fly (RTF), bind to fly (BTW), almost ready to fly (ARF) en first person video (FPV) drones.
- Ready to fly drones zijn zo goed als vliegklaar, direct uit de doos. Het is een kwestie van propellors bevestigen en opstijgen maar.
- Bind to fly drones worden niet geleverd met controllers, die moet je dus los kopen of een app op je telefoon installeren.
- Almost ready to fly drones zijn vaak kits zonder zenders, ontvangers of motoren. Je moet hiervoor vaak veel extra aankopen doen, maar kunt wel je drone helemaal naar wens zelf samenstellen/bouwen.
- First person video drones leggen beelden vast en verzenden deze naar je smartphone. Dit type drone wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door fotografen.
De kosten van een drone
Drones zijn er in verschillende prijsklassen: van budget tot luxe. Als je een drone zoekt voor je foto- of video-uitrusting, dan eindig je meestal in het hogere prijssegment. Is het gewoon voor de fun? Dan is een goedkopere drone vaak ook prima. Houd er wel rekening mee dat de goedkopere drones vaak minder stabiel en moeilijker te controleren zijn. Belangrijk: weet wat je budget is en wat je daarvoor kunt kopen.
Je mag niet overal zomaar vliegen
Voordat je het luchtruim kiest onveilig gaat maken, is het belangrijk om te weten waar je met je drone mag vliegen. Zo is het (zonder ontheffing) verboden te vliegen in no-fly zones, boven koninklijke huizen, in de buurt van vliegvelden en mensenmenigten. Je mag in Nederland ook niet hoger dan 120 meter vliegen. Bovendien is het wel zo aardig om toestemming te vragen om met je drone boven andere mensen te vliegen voordat je dat doet. Gewoon uit beleefdheid.
Weersomstandigheden
Houd altijd rekening met de weersomstandigheden. Wil je in een gebied vliegen waar veel wind staat, dan heb je een drone nodig die windvlagen aankan. De meeste kunnen dat niet. Je wilt er zeker van zijn dat je drone water- en/of weerbestendig is, zodat je drone goed doet waar je ‘m voor hebt gekocht. Je kunt het beste met je drone vliegen als de lucht helder is en er weinig tot geen wind staat.
Stabiliteit
Wil je een drone gebruiken voor foto’s en video’s? Dan is stabiliteit een van de belangrijkste factoren. Hoe stil zweeft de drone? Als je drone niet in een stabiele positie kan zweven, zul je geen scherpe en heldere beelden kunnen vastleggen. Om er zeker van te zijn dat je drone mooi stil hangt tijdens het filmen, koop je er een met een gimbal.
Vliegtijd
De meeste drones kunnen maar ongeveer 30 minuutjes vliegen. Niet zoveel als je mooie beelden vanuit de lucht wilt maken. Hoe langer de vliegtijd, hoe duurder een drone vaak is. Maar door je vlucht goed te plannen, kun je vaak af met een kortere vliegtijd (en een goedkopere drone). Gebruik je vliegtijd dus zo efficiënt mogelijk om geld te besparen.
Bereik
Gebruik je je drone professioneel? Dan wil je er zeker van zijn dat hij hoog genoeg kan vliegen om de allermooiste luchtopnames te maken. Veel miniatuurdrones kunnen niet hoger dan 50 meter. Hoger dan 120 meter is niet nodig, want dat mag (zonder ontheffing) niet in ons land.
Beeldkwaliteit
Of je nu zelf een camera bevestigt aan de drone of een camera gebruikt die al op de drone is gemonteerd: houd altijd rekening met beeldkwaliteit. Bij het overwegen van een drone-camera is het goed om te kijken naar het aantal frames per seconde, 1080 of 4K beeldkwaliteit, welk bestandsformaat zijn de beelden, heeft de camera een optische zoom en mechanische sluiter? Houd er wel rekening mee dat veel van deze extra functies waar de beeldkwaliteit beter van wordt de drone ook duurder zullen maken.
Drone-etiquette
Je buren of mensen in de omgeving zijn waarschijnlijk minder enthousiast over je nieuwe aankoop dan jij. Houd daarom rekening met hun privacy wanneer je met je drone vliegt. Probeer alleen in open gebieden te vliegen, weg van openbare ruimtes.
Een drone moet je registreren
Of je jouw drone nu voor de fun of voor fotografie of videografie gebruikt, hij moet worden geregistreerd. Ook als hij lichter dan 250 gram is en een camera heeft. Alleen als je drone cameraloos en lichter dan 250 gram is, mag je vliegen zonder registratie.