Wellness-vakantie in Hongarije: Hungarospa Hajdúszoboszló

Eén van de leuke dingen aan persreizen vind ik dat je dingen doet die je normaal misschien niet zelf zou ondernemen als je op reis bent. Ik ben niet bepaald een wellness-meisje en ik zou nooit een dagje wellness voor mezelf inplannen. Zoals je in mijn Hongarije vlog #1 hebt kunnen zien, verbleef ik een aantal dagen in Hajdúszoboszló. Probeer dit maar eens uit te spreken, het is een lekkere tongtwister.

Hajdúszoboszló ligt 20 kilometer van de 2e stad van Hongarije – Debrecen – waar je ook heel goedkoop met Wizz Air naartoe kunt vliegen. Binnen een paar uurtjes sta je hier aan de voet van een thermale bron.

Wellness in Oost-Hongarije

Gezien de titel van deze blog raad je waarschijnlijk in één keer goed waar Hajdúszoboszló bekend om staat. Juist, wellness. In dit plaatsje vind je namelijk Hungarospa, het grootste spacomplex van Centraal Europa! Heel het toeristische plaatsje Hajdúszoboszló draait om de spa en de natuurlijke bron. Niet gek dus dat de 2e dag van de persreis in het teken stond van wellness.

Ik vond het niet zo netjes om alle spa-gasten (voornamelijk oudjes buiten het hoogseizoen) op de gevoelige plaat te zetten. Ik heb dan ook niet gefilmd binnen, maar een paar fotootjes wilde ik natuurlijk wel maken om jullie te kunnen laten zien. De blog van Hongarije dag #2 zal dan ook weinig beelden van de spa bevatten, vandaar een ‘ouderwets’ blogje zodat je ook met me mee kunt reizen naar de Hungarospa.

Per ongeluk op een thermale bron gestuit in Hajdúszoboszló

Terwijl hier in 1925 naar koolwaterstof gezocht werd, stuitte men geheel toevallig op een thermale bron. Op 1.000 meter onder de grond werd warm water gevonden met een hoeveelheid aan mineralen die een positieve (helende) werking hebben op spieren en gewrichten.

In 1927 werd hier een spa geopend. Inmiddels dus het grootste spacomplex van (Centraal) Europa: 30 hectare groot. Denk thermale baden, medische behandelingen en sinds 2000 zelfs een heus (gigantisch) waterpark (AquaPalace). In het hoogseizoen is het hier enorm druk, maar ik was er in mei: lekker ‘rustig’! Ik vond het persoonlijk nog best druk bezet, dus ben heel benieuwd hoe het er tijdens het hoogseizoen aan toegaat.

Is thermaal water vies?

Persoonlijk vind ik thermaal water er niet heel aantrekkelijk uitzien. Het is bruin en troebel. Niet iets waar je graag fris en fruitig instapt. Wel doen, want het water is bruin van kleur doordat het vol zit met zout, jodium en broom. Nu ben ik sowieso geen fan van baden die je met anderen deelt, maar ik moet me niet aanstellen. De baden van Hungarospa worden netjes iedere dag geleegd en voor de volgende dag met ‘vers’ water gevuld. Er wordt dan water van 73 graden ingepompt en dat moet – logischerwijs – afkoelen tot er de volgende ochtend weer gasten in kunnen baden.

Hoe werkt het?

De Hungarospa bestaat uit 2 gedeeltes (het AquaPalace niet meegeteld). Een medisch gedeelte en een deel waar iedereen gewoon een kaartje van kan kopen om te baden. Wil je gebruikmaken van de medische baden en behandelingen? Dan moet je eerst langs een arts. Niet gek ook dat de Hungarospa vanbinnen een beetje op een ziekenhuis lijkt en het er wemelt van de ‘oudjes’.

De arts stelt een diagnose en afhankelijk van die diagnose krijg je een behandeling voorgeschreven. Zo’n behandeling kan bijvoorbeeld een koolstofdioxidebehandeling zijn, een hydromassage, een kleimasker voor je hele lichaam of – de bijzonderste behandeling die ik heb gezien – aan je nek in een bad hangen. Gezien mijn nek- en schouderklachten lijkt me dit trouwens fantastisch. Heel gezellig zag het er echter niet uit, haha. De laatste behandeling zag er zo bizar en en fascineerde me zo, dat ik hier wel een foto van móest maken. Ik ben me ook altijd af blijven vragen of ik hier baat bij zou hebben. Ik heb namelijk te weinig ruimte in m’n thoracale wervelkolom. Wie weet ga ik ooit nog weleens in zo’n bad van de Hungarospa hangen.

Welke periode moet je gaan?

Zoals ik al zei vond ik het best gezellig druk in de spa zelf, althans, in het medische gedeelte. De buitenbaden en de ‘normale’ thermale baden waren lekker rustig. In het hoogseizoen schijn je hier hutje mutje, zij aan zij te liggen. Daar moet ik dan persoonlijk niet aan denken. Ik raad je aan om rond mei/juni te gaan. Dan is het warm genoeg om ook de buitenbaden te gebruiken, maar is het hoogseizoen nog niet aangebroken. Het hoogseizoen begint op 1 juli en eindigt 31 augustus.

Wat kost het?

Een ticket voor de thermale baden kost gemiddeld zo’n 2.100 Hongaarse forint (HUF), dat is ongeveer €6 a €7. Wil je de hele dag zowel van de thermale baden als het AquaPalace (inclusief alle glijbanen) kunnen genieten, dan kost dat rond de €17. Vergelijkbaar met de prijs die je betaalt voor een paar uurtjes Tikibad in Duinrell.

Voor de echte waterratten

Hungarospa is natuurlijk fantastisch voor de echte waterratten. Ten eerst omdat je je lichaam verwent met thermaal water van de Hungarospa, ten tweede omdat je er een gigantisch waterpark bij vindt (AquaPalace) met tal val glijbanen en zwembaden. Superleuke (en betaalbare) bestemming dus ook voor families.

Wellness in je hotel

Veel hotels in Hajdúszoboszló hebben hun eigen spa. Wat een luxe! Je hoeft je dus helemaal niet druk te maken dat er in de zomer teveel mensen in de Hungarospa te vinden zijn. Duik gewoon in het thermale water van je hotel. Wel goed opletten dus dat het hotel dat je boekt een eigen spa heeft. Het hotel waar ik sliep – hotel Barátság Spa & Wellness – is één van de hotels met een eigen spa.

Als je een spaliefhebber bent, dan weet je dat Hajdúszoboszló op je vakantielijstje moet!

2 thoughts on “Wellness-vakantie in Hongarije: Hungarospa Hajdúszoboszló

  1. Leuk zeg! Maar euh.. Ligt het aan mij of is het vooral de ‘oudere generatie’ die in die baden te vinden zijn? 😉 Hihi. Hoe dan ook.. Absoluut heerlijk; zo’n wellness-vakantie lijkt me wel wat!

    1. Haha ja dat klopt 🙂 dat schreef ik ook in mijn artikel dat buiten het hoogseizoen het vooral de ‘ouwetjes’ zijn die je er vindt omdat zij onder behandeling zijn dan. Dus ja, goed geregistreerd ;).

Comments are closed.