Na de maandelijkse kosten voor huisvesting, boodschappen en vaste lasten, is je telefoonabonnement misschien wel een van je grootste uitgaven. Ben je het zat om elke maand een klein fortuin te betalen om te bellen en appen? Probeer dan je telefoonrekening te verlagen met deze simpele tips.
Gebruik wifi wanneer je kan
Probeer altijd gebruik te maken van een wifi-verbinding, vooral thuis of op het werk. En als je onderweg geen wifi-toegang hebt, wees dan zuinig met je data. Download of stream geen films, podcasts of muziek. Afhankelijk van de provider kunnen de kosten voor datagebruik buiten je bundel hoog oplopen. Door alleen 4G te gebruiken wanneer het echt niet anders kan, blijf je vaak makkelijk binnen je bundel. Zo niet, dan heb je misschien een te kleine bundel afgesloten. De meeste providers sturen een waarschuwing wanneer je limiet nadert, dus schakel deze meldingen vooral in.
Zit je toch vaak op 4G of ben je vaak buiten de deur? Dan is het misschien slim om sim only onbeperkt internet te nemen. Zo heb je onbeperkt toegang tot internet zonder over je bundel te gaan.
Beperk datagebruik op de achtergrond
Zelfs als je geen gebruikmaakt van internet wanneer je onderweg bent, gebruiken apps mogelijk nog steeds data op de achtergrond. Ga naar je instellingen en bekijk het gebruik van mobiele gegevens en de app-vernieuwing op de achtergrond van elke app. Schakel de mobiele data voor apps uit die je niet dagelijks gebruikt. Heb je toch die HEMA-app nodig om punten te sparen bij het afrekenen? Geen probleem, je kunt mobiele data op elk moment weer inschakelen via instellingen.
Weg met die verzekering
Je moet zelf bepalen of je je hier fijn bij voelt, maar ik zeg: weg met die verzekering. In al die jaren dat ik dure mobiele telefoons gebruik, heb ik er nog maar één keer eentje naar de vernieling geholpen. Dat tientje dat ik maandelijks al die jaren hebt betaald, had ik beter ergens anders voor kunnen gebruiken. Je kunt ook zelf een paar euro per maand in een spaarpotje doen voor het geval je telefoon kapotgaat. Heb je voor je gevoel echt een verzekering nodig omdat je het je niet kan veroorloven als je telefoon het niet overleeft? Vraag jezelf dan af of je niet stiekem een té dure telefoon hebt gekocht.
Koop je telefoon zonder abonnement
Een manier waarop telefoonproviders geld verdienen, is via abonnementen. Vaak moet je een contract van 1 of 2 jaar bij een telefoon afsluiten. Ik koop al jaren een telefoon zonder abonnement en combineer dit met een sim only abonnement. En dat bevalt me goed. Het scheelt ook nog eens een hele hoop geld doordat ik langer met m’n telefoon doe. Daarover gesproken …
Gebruik je telefoon langer
Je telefoon langer gebruiken is een van de makkelijkste manieren om je telefoonkosten naar beneden te brengen. Je telefoon gaat meestal namelijk langer mee dan een abonnement. Laat je niet verleiden door de nieuwste en beste glanzende mobiele telefoon op de markt.
Lease je telefoon niet
Dit is nog een bijzonder eenvoudige manier om een lagere mobiele telefoonrekening te krijgen. Vermijd het doorberekenen van leasekosten van je gloednieuwe telefoon in je abonnement. Het uitstellen van de betaling zorgt voor schulden en je telefoonrekening wordt duurder. Geloof ons, als je direct voor je telefoon betaalt, bespaart dat je op de lange termijn een hoop geld.
Schrap wat je niet nodig hebt
Niet veel mensen kijken naar de specificatie van hun telefoonkosten, maar het kan lonen daar eens een blik op te werpen. Misschien betaal je wel voor onbeperkt internet of onbeperkte minuten terwijl je dat helemaal niet nodig hebt. Heb je alles nodig waarvoor je betaalt?
Vraag om een betere prijs
Weet dat je vaak nog wel wat van de adviesprijs van een telefoon kan afpraten. Ben je al lange tijd klant? Dan kan je soms om loyaliteitskorting vragen. Vind je een geweldige aanbieding van een concurrent? Vraag dan of je huidige aanbieder dit kan evenaren. Het kan nooit kwaad om te informeren naar een betere deal. Willen ze niet onderhandelen? Dan brengt dat ons tot het volgende punt.
Stap over van provider
De meest ingrijpende aanpassing hebben we voor het laatst bewaard: het is tijd om van serviceprovider te veranderen als je echt grote stappen wilt zetten. Zet op een rijtje wat je nodig hebt en welke provider dit het voordeligst aanbiedt. De kleinere providers hebben trouwens meestal de goedkoopste deals. Daarbij maken ze vaak gebruik van het netwerk van de grote jongens, waardoor je eigenlijk geen verschil merkt. Vraag rond en lees recensies voordat je een keuze maakt. Zelf zit ik eraan te denken – net als een paar jaar geleden – weer voor Sim only bij Simyo te gaan. Bij een sim only abonnement krijg je alleen een simkaart. Ideaal als je nog een goede telefoon hebt. Zo houd jij je maandkosten laag, én omdat je geen telefoon ‘leent’ wordt een sim only niet als lening gezien. Wie voor Simyo kiest, belt en internet trouwens gewoon op het netwerk van KPN.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Simyo.