Tweedehands elektrische fiets: 5 redenen om er eentje te kopen

Steeds meer mensen ruilen hun (oude) stadsfiets in voor een elektrische fiets. Dit komt vooral doordat zo’n fiets beschikt over trapondersteuning. Wil je ook een elektrische fiets kopen? Focus je dan niet alleen op nieuwe fietsen, maar kijk ook eens naar tweedehands exemplaren. Omdat niet iedereen direct overtuigd is, hebben we hier 5 redenen om een tweedehands elektrische fiets te kopen op een rijtje gezet.

1) Je betaalt er minder voor

We beginnen direct met het grootste voordeel: een tweedehands elektrische fiets is (veel) goedkoper dan een nieuwe. De reden van dit prijsverschil is vrij simpel te verklaren, want zo’n fiets heeft al een eerdere eigenaar gehad. Doordat iemand er al een tijdje op gefietst heeft, is de waarde van de fiets gedaald. Het prijsverschil kan soms zelfs behoorlijk groot zijn. Wil je graag elektrisch fietsen, maar kun je je geen nieuwe elektrische fiets veroorloven? Dan kan een tweedehands model uitkomst bieden.

2) Je hebt veel om uit te kiezen

Steeds meer Nederlanders zijn de afgelopen jaren elektrisch gaan fietsen. Doordat de vraag naar dit soort fietsen is toegenomen, is het aanbod ook gegroeid. Daarbij komt dat steeds meer mensen hun elektrische fiets inruilen. Het gevolg is dat het tweedehands aanbod ook alsmaar groter en groter wordt. Verwacht dus niet dat je weinig te kiezen hebt, want het tegendeel is waar. Kijk maar eens naar het aanbod van Upway. Hier kun je inmiddels uit honderden tweedehands elektrische fietsen kiezen.

3) Je kunt er vaak jaren mee vooruit

Aangezien een tweedehands elektrische fiets al eens door iemand gebruikt is, vraag je je misschien af hoe het met de staat ervan gesteld is. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat de accu van zo’n fiets niet goed meer functioneert, maar dat is lang niet altijd het geval. Althans, niet als jij je tweewieler bij een betrouwbare partij koopt. Zij controleren en testen elektrische fietsen uitvoerig. Mankeert er iets aan? Dan wordt de fiets eerst gerepareerd voordat hij (opnieuw) in de verkoop gaat. Vandaar dat een tweedehands elektrische fiets vaak nog prima een ronde mee kan.

4) Je bent duurzaam bezig

Verkies je een tweedehands elektrische fiets boven een nieuwe? Dan ben je duurzaam bezig. Je geeft een reeds geproduceerde fiets immers een tweede leven. Als je een nieuwe koopt, moeten er extra onderdelen geproduceerd worden. Hierdoor is de impact op het milieu een stuk groter. Hecht je veel waarde aan duurzaamheid? Koop dan een tweedehands elektrische fiets.

5) Je kunt hem snel ophalen

Als je eenmaal in je hoofd hebt dat je een elektrische fiets wilt, wil je hier waarschijnlijk niet al te lang op wachten. Koop je een nieuwe en moet deze nog gemaakt of besteld worden? Kijk er dan niet van op als het weken of zelfs maanden duurt voordat je hier daadwerkelijk op kunt fietsen. Op een tweedehands elektrische fiets hoef je vaak veel minder lang te wachten. De verkopende partij heeft deze fiets immers al in zijn bezit, waardoor je hem vaak na een paar dagen al op kunt halen.