Roadtrip Marokko in 5 dagen: Marrakech, Agafay-woestijn & Essaouira

O, magisch Marokko. Wat ben je fantastisch! Dat ontdekte ik in 2017 – geheel tegen m’n eigen verwachting in – toen ik met mijn vriend een rondreis door dit enorm betoverende en gastvrije land maakte. Wat begon als een werktrip, werd uiteindelijk een groot verlangen om snel meer te ontdekken. Heel ‘snel’ kwam het er niet van, maar je snapt hoeveel zin ik had in die mini-roadtrip / rondreis in Marokko samen met 4 vrienden. En of het fantastisch was!

Ik ben niet het type strandvakantie en blijf nooit op één plek. Ik huur vaak een auto op m’n vakantiebestemming omdat ik me er heerlijk vrij mee voel. Je kunt gaan en staan waar je wilt en zóveel meer ontdekken. Wil jij ook de verschillende kanten van Marokko ontdekken in een paar dagen? Rij de route die wij met elkaar hebben uitgezocht en sjees door kleine dorpjes, de woestijn, langs de kust en het heerlijk hectische Marrakech.

Dag 1: Marrakech  Agafay-woestijn | 35 km

De zon straalde ons tegemoet toen we het vliegtuig uitstapten, we hadden onze Sunny Cars huurauto dankzij de express check-in binnen 10 minuten én al die zorgen over koffers die niet in de auto zouden passen waren nérgens voor nodig. Het enthousiasme kon niet op. Daar stonden we dan, hartstikke hyper, in Marokko! Dwars tussen de brommertjes, ezels, kamelen en overduidelijk APK-loze voertuigen door begonnen we – in onze family car – aan de tocht naar de Agafay-woestijn.

Tip: stop onderweg voor een lokale simkaart om te kunnen navigeren. Kost niks (5GB voor €7 – inclusief simkaart) en maakt het een stuk makkelijker.

Liever hadden we met onze voetjes in het zand van de Sahara gestaan, maar dat was een beetje ambitieus met onze reisplanning. Dat wist ik gelukkig doordat ik er al was geweest. Het werd daarom de Agafay-woestijn, op een dik halfuur van Marrakech. Vergeleken met de Sahara is er niet heel veel zand in deze ‘woestijn’ aan de voet van het Atlas-gebergte, maar hij is weer op z’n eigen manier heel mooi.

We werden als VIP’s behandeld in het Inara Camp en genoten ultiem van onze luxe glampingtent, cocktails (met en zonder alcohol) aan het zwembad, de zonsondergang vanaf een duin, tajine aan luxe gedekte tafels en muziek rond het kampvuur.

Dag 2: Agafay  Essaouira | 180 km

Van uitgebreid ontbijten hebben ze in ’t Inara Camp zeker (geiten)kaas gegeten. Marokkaanse pannenkoeken, kamelensalami, verse sapjes … kom maar door! Wannabe-influencers die we zijn vertrekken we pas na een uitgebreide fotoshoot richting de kust.

Van de woestijn naar het vissersplaatsje Essaouira is het zo’n 2,5 uur rijden. Prima te doen met een ruime huurauto, goed gezelschap en een fantastische playlist. Na een paar uurtjes roadtrippen worden we door de host van onze privé-riad opgewacht bij de stadspoort. Na een rondje ‘oe’, ‘aaa’ en ‘wauw’ door Dar Saïda stappen we weer de zon in. Tip: boek je eerste reis bij AirBnB via deze link en krijg €34 korting op je verblijf.

In één dag slenteren we door de souk, genieten we van Marokkaanse burgers en verse smoothies op een van de vele dakterrassen en verbazen we ons over hoé erg het stinkt in de haven van Essaouira. Logisch, met vissersbootjes zover als je kan kijken, maar wauw. We proosten op wederom een mooie vakantiedag met een drankje en uitzicht op de zon die in de zee zakt. Voor ’t diner schuiven we aan bij the Hungry Nomad. Het was even zoeken, maar we worden beloond met een shared dinner (wat de pot schaft) en muziek die nog dagenlang in ons hoofd blijft nagalmen.

Dag 3: Essaouira  Marrakech | 180 km

Het is wat mij betreft geen vakantie zonder uitgebreid ontbijt. De host van onze riad tovert de befaamde Marokkaanse pannenkoeken en honing op tafel, maar ook eitjes, yoghurtjes, brood en thee. Smullen! Een goed begin van de dag.

Voordat we aan onze tocht naar Marrakech beginnen, besluiten we nog te stoppen voor een vers sapje aan het strand. Daar wordt het hart van een van mijn vriendinnen gestolen door de mooie paarden die staan te wachten op een ritje. Dus, er wordt paardgereden door de branding en geknuffeld met kamelen. Veel later dan gepland rijden we richting het bruisende Marrakech, maar óók dat is vakantie. Lekker doen waar je zin in hebt.

Ik was ooit één dag in de wervelwind van een stad die Marrakech heet geweest. Wat een geuren, kleuren, indrukken! Ik vond het fantastisch, mijn vriend vreselijk. Maar ik merkte ook tijdens dit bliksembezoek in 2017al – na toen al 2 weken door het land gereisd te hebben – dat de mensen hier heel anders zijn. Een stuk ‘opdringeriger’ en ‘intenser’. Daar moet je wel tegen kunnen.

Met de auto door Marokko’s populairste stad cruisen werd een heel avontuur, inclusief vast komen te zitten in véél te kleine straatjes in de oude medina. Tip: rijd niet met je auto de medina in. Google Maps vindt dat het kan, maar geloof ons – dat gaat echt niet. Parkeer je auto aan de rand van de stad voor een paar Dirham (wij betaalden geloof ik 15 Dirham = 1,5 euro voor een dag bewaakt parkeren).

We zeulen ‘per ongeluk’ met onze koffers over een wel héél lokale markt, verdwalen die dag in de oude medina, lunchen bij een van Marrakech’ hotspots, verwonderen ons over hoé intens Marrakech is, komen bij op het dakterras van onze riad en dineren op het dak van een restaurant. Inclusief uitzicht over de stad en buikdanseressen. Onvergetelijke dag? Check!

En die riad die we helemaal voor onszelf hadden… Wauw! Allemaal een eigen kamer en badkamer? Check! Riad Bab 23 was echt een droom. Beetje vochtig wel, maar daar heb je in de zomer geen last van denk ik. Tip: boek je eerste reis bij AirBnB via deze link en krijg €34 korting op je verblijf.

Dag 4: Marrakech

Alweer de laatste volle vakantiedag. Hoé dan?! We nemen het ervan! Dat betekent uitgebreid smullen van het zelfgemaakte ontbijt van onze gastvrouw, shoppen in de souk, dwalen door straatjes waar geen toeristen komen, we eten ons buikje rond op wéér een ander dakterras met fantastisch uitzicht, bezoeken de botanische tuinen van Yves Saint Laurent (Jardin Majorelle), zonnen op het dakterras van ons eigen paleis (a.k.a riad geboekt via AirBnb), kijken naar de zonsondergang met een virgin cocktail op het dakterras van Shtatto en sluiten onze vakantie af bij restaurant Pepe Nero.

Bij Pepe Nero worden we ontvangen alsof we royals zijn. Het restaurant doet ook niet onder voor een paleis. Ik voel me helemaal niet chique genoeg, maar vond het éxtra leuk om hier ook eens te eten. Mijn vriend komt hier namelijk regelmatig met zijn gasten.

Dag 5: Marrakech  ✈ | 8 km

Na het yummy ontbijt met frisse tegenzin terug naar Nederland. Vanuit de oude medina staan we in een uurtje weer op het vliegveld. Inclusief de parkeerplaats weer vinden en tanken. Tanken hebben we overigens maar één keer gedaan en kostte ons €25. Tip! Met zo weinig brandstofkosten blijft er vakantiebudget over om CO2 te compenseren via GreenSeat.

All-in auto huren

We boekten een all-in huurauto bij Sunny Cars. Iets wat ik al jaren doe en heel fijn voelt. Het lijkt misschien niet de meest goedkope autohuur, maar als je alle extraatjes erbij optelt en bedenkt hoeveel minder zorgen je je hoeft te maken, is het misschien wel de meest budgetproof optie! 

Bij Sunny Cars huur je all-in. Aanvullende verzekeringen? Niet nodig. Alles is inbegrepen. Dit vond ik persoonlijk heel erg prettig, want ik voel al lichtelijke paniek als je je bedenkt waar je allemaal extra voor moet betalen of wat er met een auto kan gebeuren. 

Eerlijk is eerlijk, als ik van Sunny Cars niet van tevoren alle voorwaarden duidelijk (in het Nederlands) had ontvangen, had ik me waarschijnlijk door het indringende meneertje van de verhuurmaatschappij een extra verzekering laten aansmeren. Nu was dat niet nodig, want Sunny Cars had alles voor me geregeld en de auto stond voor me klaar; ínclusief express check-in. Ik kon de wachtrij dus overslaan.

Ik ging deze 5 dagen op pad met een Citroën Berlingo met genoeg ruimte voor 5 personen en onze koffers. In totaal kostte dit voor 5 dagen €255 (+ dus €25 brandstof, oja en €15 voor te hard rijden – haha). Check hier hoe goedkoop jouw all-in huurauto uitpakt.

2 thoughts on “Roadtrip Marokko in 5 dagen: Marrakech, Agafay-woestijn & Essaouira

  1. Mag ik je even complimenteren! Alhoewel ik natuurlijk óók in die Berlingo zat plus 5 dagen lang van jou heb genoten, herleef ik dankzij jouw woordtovenaarskunsten opnieuw én opnieuw deze fantastische reis! Zullen we dit heel snel opnieuw doen! En wil je dan ook meer van dit soort blogs schrijven! Talentje! (En best travel compagnion évér!)

Comments are closed.