Lille-tips & hotspots: op zondag in deze leuke Franse stad

Een paar jaar terug pakte ik m’n koffer voor een weekendje Lille, met mezelf. Ik vertrok op zaterdagmiddag met iDBUS/OUIBUS (zie review hier) en ging maandagmiddag weer richting Nederland. Dat betekent dat ik zaterdagavond, de hele zondag en een maandagochtend in deze leuke stad mocht vertoeven. Zeker geen straf.

lille tips

Heel erg jammer alleen dat zo ongeveer alles op zondag in Lille dicht is. Plan je een weekendje naar deze gezellige stad? Zorg dan dan dat je ook een volledige extra dag hebt. Deze 9 dingen zijn aanraders voor een zondag in Lille.

1. Brunchen en koffie drinken bij Tamper

Volgens de locals serveren ze in dit tentje (een espressobar) de lekkerste koffie van Lille en hele lekkere broodjes en taartjes. Helaas heb ik het zelf niet kunnen proberen omdat ik voor een dichte deur stond. Ik was te vroeg. Vanaf de brunch geopend op zondag: welkom vanaf 11:30 uur.

2. Struinen over de buurtmarkt

Op zondag kom je verschillende buurtmarktjes tegen in Lille, waaronder die op een pleintje aan de Rue Saint-André. Dit is voornamelijk een markt waar de locals op zondag hun groenten, vlees en zuivelproducten halen, maar je vindt er ook bloemen en handgemaakte kleding en accessoires. Deze markt is alleen ‘s ochtends.

3. Naar de Wazemmes-zondagsmarkt

De Wazemmes-market mag je niet overslaan. Je hebt een onoverdekt gedeelte rondom de kerk (écht een grote markt) wat me een beetje aan een Franse versie van de zwarte markt doet denken, maar je kunt ook de Wazemmes-foodhall in waar je zelf je brunch kunt samenstellen. Te veel te kiezen! De Wazemes-markt bestaat voornamelijk uit marktstalletjes zoals wij die in Nederland ook kennen, maar er is ook een vlooienmarktgedeelte.

4. Naar de kermis

Van 29 augustus tot en met 27 september staat er een kermis naast de dierentuin. Vanaf 12:00 uur gaat de kermis op zondag open. Ik houd helemaal niet van die attracties, maar tegen een suikerspin of wijnbal zeg ik geen nee.

5. Breng een bezoek aan de dierentuin

Lille heeft een kleine gratis dierentuin die je vindt in bois du citadelle. Je zou denken dat een gratis dierentuin niet zoveel voorstelt, maar er wonen heel wat beestjes. Niet alleen vogels, maar ook alpaca’s (YES!), neushoorns en zebra’s. Aan het begin van de dierentuin kun je nog lekker wat eten of drinken op een terrasje in het bos.

6. Chillen in het park

Tijdens mijn wandeltocht door Lille ben ik heel veel stadsparken tegengekomen waar bij lekker weer een hoop jonge mensen neerstrijken. Neem een tijdschrift en wat lekkers mee en plof neer in een van de mooi onderhouden, groene parken.

7. Lunchen bij L’Arrière Pays

L’Arrière Pays zit vol met locals. Op zondag was het in ieder geval heel erg druk met een zeer gemixt publiek. Mama’s met kleine kindjes, vriendinnen die bijkletsen, maar ook ouderen of hele gezinnen. En ik dus, in m’n eentje. Haha. Dit eetcafeetje staat bekend om haar ‘tartines’, geroosterde boterhammen met verschillend beleg. Ik had een tartine met kip, sauce Béarnaise (when in France ;)) met dragon en gesmolten kaas. Erg yummy.

Lille met OUIBUS

8. Langs de kathedraal

Vlakbij L’Arrière Pays vindt je de kathedraal op een van de vele pleinen die Lille rijk is. Als je de kerk ziet denk je ‘what the fuck is dit?’. Een betonnen muur met een of andere ijzeren constructie? Het lijkt wel alsof de kerk een beugel draagt. Stap dan éventjes de kerk in en kijk dan nog eens naar de gevel. De gevel is gemaakt van heel dun marmer wat licht doorlaat. Een heel tof effect.

7. Chocolade eten bij Meert

Is je lunch weer een beetje gezakt, wip dan even bij Meert binnen. De bekendste chocolatier van Lille. Goedkoop is het niet. Ik hoorde in de wandelgangen dat hun chocolade kunst was, maar dat de prijzen ook kunst zijn. Duur dus, haha. Maar het ziet er wel héél mooi uit binnen. Wil je geen fortuin uitgeven? Stap dan alleen even binnen om te kuiken (en ruiken).

9. Merveilleux halen

Oh wat baal ik ervan dat ik dit ‘snoepje/gebakje’ van Lille niet heb kunnen proeven. Op zondag had ik geen zin om in de rij te staan. Want ja, die rijen die zijn er, bij beide locaties (zowel in Wazemmes als het oude centrum). Op maandag was de zaak gesloten. Mehhh. Dit gebakje bestaande uit merengue, room en een heleboel suiker is verkrijgbaar ik een heleboel varianten, waaronder met nootjes of witte chocolade. Wil je de Merveilleux mee naar huis nemen? Koop ‘m op de dag van vertrek, ze kunnen niet zo lang buiten de koelkast schijnt.

Zoals je ziet is Lille ook heel leuk op zondag, ondanks dat alles dicht is. Moet je nagaan wat een leuke stad het is als het bruist!

Ben jij weleens in Lille geweest of lijkt het je wat?