Leef je beste leven: zo maak je jouw bucketlist

Je hebt vast ooit gehoord van een bucketlist. Niet zomaar een hip woord! Zo’n lijst is hartstikke handig om het meeste uit je leven te halen. Stel je voor dat je een lijst hebt met 10, 50 of zelfs 100 dingen die je wilt doen, plaatsen die je wilt bezoeken en ervaringen die je wilt opdoen in je leven. Een lijst met dromen die wachten om gerealiseerd te worden…

Een bucketlist draait om het omzetten van die dromen in tastbare, haalbare doelen. Door je plannen en wensen op te schrijven, zet je de eerste stap om ze waar te maken. Zo kan je prioriteit geven aan wat echt belangrijk voor je is. Dus pak een pen, laat je fantasie de vrije loop en begin met je eigen bucketlist! Wij helpen je een beginnetje te maken.

Waarom een bucket list?

Het maken van een bucketlist draait niet alleen om het hebben van leuke dromen; het helpt je te motiveren om die dromen na te jagen. Bovendien moedigt het je aan om je leven eens goed onder de loep te nemen, zodat je erachter komt wat echt belangrijk voor je is. En laten we vooral niet vergeten hoe goed het voelt om een bucketlist-item af te vinken.

Als je bezig bent met het bedenken van alle geweldige dingen die je nog wilt doen voordat je doodgaat, is het ook verstandig om eens na te denken of je je praktische zaken wel op orde hebt. Ooit nagedacht over een overlijdensrisicoverzekering? Of het nu gaat om het aflossen van de hypotheek, het regelen van kinderopvang of verlof voor je partner, een overlijdensrisicoverzekering kan helpen de last te verlichten in een moeilijke tijd. Dus, hoewel we allemaal het leven ten volle willen leven met onze bucketlists, kan een beetje voorbereiding op de toekomst nooit kwaad. Ervoor zorgen dat je zowel de leuke dingen als de serieuze dingen onder controle hebt hoort er allemaal bij! Je kunt diverse orv vergelijken (onderling) en er zo een kiezen die bij je behoeften en budget past.

Wie kan een bucket list maken?

Het maakt niet uit of je jong of oud bent, in het geld rolt of platzak bent, superfit bent of meer op de bank zit. Een bucketlist is voor iedereen. En hij is helemaal persoonlijk. Je lijst kan zo simpel zijn als het uitproberen van nieuwe hobby’s of zo ambitieus als het stellen van doelen om de wereld een betere plek te maken. Het draait allemaal om wat jij belangrijk vindt en waar je van droomt. Jouw leven, jouw dromen, jouw lijst!

Je eigen bucket list maken in 5 stappen

Klaar om je eigen lijst te maken? In 5 simpele stappen heb je al een begin!

Stap 1: Brainstorm erop los.
Pak een notitieboekje en schrijf alle wilde en geweldige plannen op, plaatsen die je wilt zien en ervaringen waar je niet op kunt wachten.

Stap 2: Deel je ideeën in categorieën in.
Denk aan categorieën als reizen, persoonlijke groei, avontuur en de wereld een beter plaats maken.

Stap 3: Stel prioriteiten.
Rangschik je items op belangrijkheid en haalbaarheid. Wat moet je nu doen en wat kan nog even wachten?

Stap 4: Stel doelen.
Maak alle dromen uitvoerbaar door specifieke, haalbare doelen te stellen.

Stap 5: Schrijf het op.
Er is iets magisch aan je bucketlist op papier zien. Alles voelt gelijk een stuk reëler en binnen handbereik.

Bucketlist-inspiratie

Hier zijn een paar ideeën om aan de gang te gaan! Als je van reizen houdt, waarom probeer je dan niet de 7 wereldwonderen te bezoeken of het noorderlicht te zien? Als je meer van persoonlijke groei houdt, kun je een nieuwe sport proberen of een TED-talk houden. Voor de avonturiers: stel je een wandeling op de maan voor (in de toekomst natuurlijk!) of ga parachutespringen. En wat dacht je van vrijwilligerswerk doen in het buitenland of een goed doel steunen? Deze voorbeelden zijn nog maar het begin!

Geen tijd, geen geld, twijfels?

Obstakels zijn er om aan te pakken. Houden financiële beperkingen je tegen? Begin met het opstellen van een budget en spaar elke maand een beetje voor je doelen. Die centen zal je sneller bij elkaar sprokkelen dan je denkt. Worstel je met tijd? Het kan lastig zijn om tijd te vinden in een drukke agenda, maar het draait allemaal om prioriteiten stellen en misschien stiekem een paar dingen op je bucketlist zetten tijdens het weekend of op vakantie. En laten we die vervelende angsten en twijfels niet vergeten. Iedereen heeft ze. De truc is om ze stap voor stap te elimineren en jezelf eraan te herinneren waarom je die dromen überhaupt op je lijst hebt gezet. Geloof in jezelf en begin die bucketlist-items af te vinken!

Maak je bucketlist haalbaar

Begin klein! Begin met makkelijk haalbare doelen. Wees ook flexibel. Laat ruimte voor veranderingen en nieuwe toevoegingen aan je lijst, want: het leven. En vergeet niet om je overwinningen te vieren. Als je een item hebt afgevinkt, neem dan even de tijd om te genieten. Strooi wat confetti, deel het op sociale media of trakteer jezelf op iets speciaals.