Hoe koop je een bank die lang meegaat? 6 belangrijke vragen + antwoord

Een bank kopen is net als het vinden van een huis. De zoektocht kan lang duren en soms vervelend zijn, tot je er een vindt die aan al je wensen voldoet. En als je echt geluk hebt, kom je die ene perfecte tegen. Je bank is een item dat niet alleen de sfeer van de kamer bepaalt, maar vaak ook een centraal punt is in je interieur en zo de verschillende elementen in een kamer met elkaar verbindt. Niet geheel onbelangrijk, en dus het geld waard om wat extra’s aan uit te geven. Maar als je dat doet, wil je wel weten dat het geen miskoop wordt. Daarom 6 belangrijke vragen over het kopen van een bank.

Hoe lang gaat een bank mee?

Een van de eerste vragen die bij de aanschaf van een bankstel opkomt is: “Hoe lang gaat hij mee?”. De levensduur van een bank hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, de constructie en het gebruik. Gemiddeld kan een goed gemaakte bank wel 7 tot 15 jaar meegaan. Maar met de juiste zorg en onderhoud kunnen sommige kwalitatief goede banken zelfs nog langer meegaan.

Factoren die de levensduur van een bank kunnen beïnvloeden zijn de kwaliteit van het frame, het type vulling van de kussens en de duurzaamheid van de bekledingsstof of het leer. Banken met een hardhouten frame, schuim- of donsvulling met hoge dichtheid en een dicht geweven bekleding zijn duurzamer en gaan langer mee dan banken met materialen van mindere kwaliteit.

Bovendien kan hoe en hoeveel je de bank gebruikt de levensduur van een bank beïnvloeden. Banken die in een druk huishouden als voornaamste zitplaats worden gebruikt, kunnen sneller slijten dan banken die in een formele woonkamer of als occasionele zitplaats worden gebruikt. Huisdieren, kinderen en frequente gasten kunnen een bank ook extra belasten en de levensduur ervan verkorten. Iemand die bijvoorbeeld vaak mensen over de vloer heeft of een druk huishouden heeft, moet zijn bank misschien vaker vervangen dan iemand die alleen woont of een meer rustige levensstijl heeft.

Uiteindelijk hangt de levensduur van een sofa ook af van de mate van zorg en onderhoud die hij krijgt. Het juiste onderhoud, zoals regelmatig schoonmaken, kussens draaien, direct zonlicht vermijden en problemen direct aanpakken, kan de levensduur van een bank aanzienlijk verlengen.

Wat moet je weten over de kosten van een bank van goede kwaliteit?

Een goede bank is waarschijnlijk een van de grootste meubelverplichtingen die je aangaat. Zelfs een goedkope bank kost vaak best wat, dus het is de moeite waard om wat meer uit te geven aan goede kwaliteit. Op die manier heb je er nog jaren plezier van, wat op termijn een meer budgetproof keuze is.

Hoe koop je succesvol een bank online?

Tip: als het kan, probeer een bank dan altijd even persoonlijk uit voor je ‘m koopt. Bijvoorbeeld door even te testzitten in een showroom of bij een (andere) winkel. Koop je online een bank – wat verreweg de makkelijkste optie is? Check dan altijd het retourbeleid, zo kan je eventueel thuis testzitten.

Waar moet je op letten als je de bank uitprobeert? Test de sterkte van het frame en til de hoek van de bank van de grond. Bij een sterk frame komt ook de meest dichtstbijzijnde hoek tegelijk van de grond. Ga daarna op de rand van de bank zitten en check of je krakende geluiden hoort. Vaak geeft dit aan dat de bank slechte vering heeft. Ga natuurlijk ook altijd even op de bank zitten en leun achterover om het comfort en de duurzaamheid van de kussens te testen. Controleer ook even of de afmetingen van de bank wel bij jouw lichaam passen. Dus is de zitting goed, bungelen je benen niet boven de grond, is de rugleuning lang genoeg, etc?

Wat voor frame is het stevigst?

Sommige fabrikanten gebruiken soms spaanplaatframes gebruikende bekleding. Deze zijn vaak niet zo sterk of stevig. Banken die het langst meegaan hebben meestal een frame van 100% hardhout. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

Hoe kies je een vulling die lang meegaat?

De echt zachte banken hebben meestal donzen kussens. Dat is hartstikke luxe en comfi, maar je moet ze regelmatig ‘opfluffen’ en eventueel bijvullen. Een combinatie van veren en dons is vaak de meest duurzame optie, maar tegenwoordig worden ook veel vullingen van (gerecycled) schuim of schuimvlokken gemaakt. De mening zijn erover verdeeld of dit een goede keuze is. Ga in dat geval voor HR-schuim, dat is comfortabel en heeft een lange levensduur.

Welke stoffen zijn het meest duurzaam en bestand tegen vlekken, huisdieren en kinderen?

Ben je niet vies van een patroontje? Mooi! Want patronen en dessins zijn erg vergevingsgezind. Een vlekje meer of minder zie je dan niet snel. Natuurlijke, stoere materialen als wol, leer en katoen zijn altijd een goed idee. Houd er ook rekening mee dat hoe hoger de draaddichtheid is, hoe strakker het weefsel is en hoe beter het bestand is tegen slijtage.

Wat is een goede eerste bank om in te investeren?

Heb je weleens aan een tweedehands bank gedacht? Of misschien is er al wel een bank in de familie die van zo’n goede kwaliteit is, dat-ie generatie op generatie kan worden doorgegeven. Heb je niet het geluk met zo’n familiestuk? Houd het bovenstaande lijstje dan bij de hand tijdens je zoektocht naar een mooie niet-helemaal-nieuwe bank. Dit exemplaar moet misschien worden opgeknapt of opnieuw worden bekleed, maar dat hoeft niet altijd meteen te gebeuren. Zo kan je de kosten spreiden.