Hoe bespaar je geld op een roadtrip? 8 supersimpele tips

Een roadtrip kan een voordelige manier van vakantie vieren zijn, vooral als je een gezin hebt of de kosten deelt met vrienden. Maar toch zijn er nog genoeg manieren waarop je ook kunt besparen tijdens een roadtrip. Geld besparen op reis betekent immers meer budget om op vakantie te besteden! 

Van camper huren in Canada tot de grens over tuffen in je eigen autootje: deze x tips zijn supersimpel en komen op elke roadtrip van pas. Zo blijf je altijd binnen je vakantiebudget.

1. Plan je route

Bereken hoeveel kilometers je route is, welke stops je wilt maken en hoe lang je waar wilt verblijven. Dit maakt het makkelijker om een vakantiebudget te bepalen.

2. Maak je auto vakantieklaar

Laat uw banden nakijken en plan een beurt in voordat je de weg op gaat. Zo voorkom je mankementen die kunnen leiden tot dure reparaties door onbekende monteurs. Er is niets erger dan je roadtrip moeten inkorten door een autoreparatie die je van te voren had kunnen voorkomen.

3. Goedkoop overnachten

Kies je voor een camper, dan heb je je hotel natuurlijk al bij je. Slaap je liever onderweg in een leuk hotelletje? 

Als je van tevoren reserveert, ben je vaak goedkoper uit. Gebruik een vergelijkingssite zoals Trivago, of check de grotere hotelreserveringssites zoals booking.com en Expedia om een goede deal te scoren.

Airbnb is natuurlijk ook een hele leuke en vaak betaalbare optie. Wanneer je je via deze link registreert, krijg je €25 korting op je reservering en €9 om te gebruiken voor een ervaring ter waarde van €43 of meer.

En wat dacht je van kamperen? Gooi een tentje achterin en slaap onder de sterren.

4. Snacks voor onderweg

Laat je onderweg niet verleiden door fastfood waar je eigenlijk geen zin hebt, maar pak lekkere snacks in. Denk aan broodjes, drankjes, fruit en groentesnacks. Dit bespaart je geld en tijd. Je hoeft namelijk niet onnodig lang te stoppen voor een eetpauze.

5. Haal het meeste uit je brandstof

Heeft je auto of camper cruise control? Lekker gebruiken! Zo bespaar je namelijk brandstof. Veel gas geven, optrekken, remmen en stoppen heeft grote impact op je brandstofverbruik. Tijdens de spits rijden is dus niet aan te raden wanneer je zuinig wilt rijden.

Tip! Check je bandenspanning, zodat je niet onnodig veel brandstof verbruikt. En tank natuurlijk niet op de snelweg. Daar is de brandstof altijd vele malen duurder.

6. Gebruik een tolbadge

Reist u in een gebied met wegen, tunnels of bruggen waar je tol voor moet betalen? Overweeg om te investeren in zo’n kastje of badge waarmee je lekker snel kan doorrijden. Je koppelt ‘m aan je bankrekening of creditcard zodat tolgelden automatisch worden afgerekend. En, in sommige gevallen krijg je zelfs korting!

7. Spot goedkope parkeerplaatsen

Een grote kostenpost die mensen meestal vergeten wanneer ze naar grote steden reizen, is parkeren. Dat bedrag kan hoog oplopen, gemiddeld tussen de €10 en €50 per dag, afhankelijk van waar je vakantie viert. Zoek van tevoren uit waar je goedkoop kan parkeren. Je hotel is misschien wel handig, maar vaak niet goedkoop. Als je in een Airbnb verblijft, probeer er dan een te boeken met een gratis parkeerplaats.

8. Gebruik een inpaklijst

Gebruik een paklijst zodat je niets vergeet en dus niet op je vakantiebestemming hoeft te kopen. Een van de belangrijkste voordelen van een roadtrip is – naast dat je niet hoeft te vliegen – dat je heel veel kunt meenemen. Maar, gooi niet teveel in die achterbak. Overpakken zorgt voor extra gewicht, waardoor de auto/camper verbruikt en je dus meer geld kwijt bent aan brandstof.