Een zakelijke telefoon: wat zijn de voordelen?

Ben je ondernemer, dan is een zakelijke telefoon of een abonnement op de zaak een optie. Maar waarom zou je bijvoorbeeld een Samsung zakelijk kopen? Samen met T-Mobile zoomen we in op de voordelen van een zakelijke telefoon.

Kosten zijn aftrekbaar

Een van de grote voordelen van een telefoon zakelijk gebruiken is dat je de kosten bij de aangifte van je inkomstenbelasting mag aftrekken van de winst uit je onderneming. Dat betekent dat je dus geen belasting betaalt over dit bedrag. Dat geldt voor zowel de aanschafkosten van een telefoon als wanneer je bijvoorbeeld een zakelijk telefoonabonnement gebruikt. Ook de btw is aftrekbaar. 

Goed om te weten: voor de fiscale aftrekbaarheid maakt het niet uit of je jouw telefoon/abonnement op zakelijke of persoonlijke titel besluit te zetten. De kosten en btw aftrekken mag ook als je een privé-abonnement hebt en je telefoon zakelijk gebruikt. Maar je mag alleen de kosten en btw aftrekken voor het deel van je telefoon dat je zakelijk gebruikt. Het gaat dus om je telefoon en/of abonnement zakelijk gebruiken.


Tip! Bekijk welk Samsung zakelijk abonnement of welke telefoon past bij jouw budget en gebruik.

Betere werk-/privé-balans

Met een zakelijke telefoon kan je je lekker op je werk focussen. Je krijgt geen privé-appjes tussendoor of TikTok-meldingen ;-). Wil je na werktijd niet bereikbaar zijn? Dan leg je je zakelijke telefoon gewoon weg of je zet ‘m uit. Wanneer je je privé telefoon ook zakelijk gebruikt, vervaagt de scheiding tussen werk en privé veel sneller. Hierdoor ben je vaker met werk bezig dan je misschien wilt of denkt. Even een mailtje sturen vanaf de bank of je telefoon opnemen op je vrije dag sluipt er al snel in.

Makkelijkere administratie

Wanneer je zakelijk en privé goed scheidt met een zakelijke telefoon kan dit ook nog eens voordeliger uitpakken voor je administratie. Je mág een privé-abonnement dus wel zakelijk gebruiken (en deze kosten aftrekken van de belasting), maar je moet welke elke maand opnieuw je zakelijke gebruik inschatten. Met een zakelijk abonnement zie je direct het bedrag dat je moet invoeren voor een kloppende administratie. En bij een zakelijk abonnement staat er een btw-specificatie op de factuur.

Betere tarieven

Bij een zakelijk abonnement kunnen de tarieven vaak heel gunstig zijn. Vooral bij grotere bundels. Maar let goed op, niet altijd is dit het geval. Bedenk ook goed dat de tarieven van een zakelijk abonnement vaak zonder btw zijn. Dat moet je er dus nog wel zelf bij optellen om het te kunnen vergelijken met een privé-abonnement.

Geen BKR-registratie

Wist je dat een BKR-registratie niet geldt bij het aanschaffen van een zakelijke telefoon met abonnement? Zo voorkom je dus dat je minder kan lenen voor een nieuwe hypotheek bijvoorbeeld.

Betere klantenservice

Wanneer je een zakelijke telefoon/abonnement hebt, mag je vaak een beroep doen op 24/7 klantenservice. Zo word je vaak sneller geholpen. Soms krijg je zelfs een persoonlijk contactpersoon. Handig!