Een budgetproof fietsvakantie plannen? Denk hieraan

Voor wie van fietsen houdt, is een vakantie op twee wielen echt een droom. Het is een kans om de natuur te zien, verborgen pareltjes te vinden, andere fietsliefhebbers te ontmoeten en meer. Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat een fietsvakantie vaak veel goedkoper is dan een roadtrip met de auto of een ander type vakantie. Maar bij gebrek aan planning kan je fietsvakantie zomaar duur of stressvol worden. En dat willen we niet.

Of je nu een wereldreis met de fiets wilt maken of een korte vakantie op je stalen ros plant, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor je vertrekt. Heb je al eerder een fietsvakantie gepland? Dan is dit natuurlijk bekend terrein. Is het je eerste fietsvakantie? Doe je voordeel met onze tips …

Met welke kosten moet je rekening houden?

Fietsen, leuke dingen doen onderweg, eten, slapen en repeat: een fietsvakantie in een notendop. Meer dan zes uur per dag in het zadel doorbrengen betekent vaak ook dat de andere kosten laag blijven. Want heel veel tijd (of zin) heb je misschien niet voor uitgebreide uitstapjes. En wie heeft er nog zin om ‘s nachts in de lampen te gaan hangen als je bergpassen hebt bedwongen of een lange tocht door niemandsland achter de rug hebt? Vaak komt het er bij een fietsvakantie op neer dat als je eenmaal je fiets en uitrusting hebt gekocht, je vakantiebudget voornamelijk opgaat aan eten en accommodatie.

Start op tijd met plannen, liefst 6 maanden van tevoren

Kenners zeggen dat je minimaal een halfjaar van tevoren zou moeten starten met het plannen van je fietsvakantie. Want wie op tijd start met het plannen van een fietsvakantie, kan vaak nog goedkope vliegtickets, accommodaties, etc. scoren. Bovendien heb je nog genoeg tijd om fit te worden en al je research uitgebreid te doen. Van de beste fietsendragers tot de mooiste fietsroutes: neem de tijd om het uit te zoeken. Straks meer over research! 

Hoe begin je? Bepaal je niveau

Begin het plannen van je fietsvakantie met de vragen: Wat is mijn niveau? Voor welk niveau van comfort kies ik? En wil ik eventueel ondersteuning? Want fietsvakanties zijn er in allerlei soorten. Tussen de volledig georganiseerde vakanties en de geheel zelfstandige tours in zitten bijvoorbeeld ook nog ‘self-guided tours’. Wil je bepakt en bezakt zelf je route bepalen? Of vind je het juist fijn als een touroperator de hotelreserveringen doet en je bagage van hotel naar hotel gebracht wordt terwijl jij de uitgestippelde route rijdt? En zou je het fijn vinden om op (technische) hulp te kunnen rekenen als het nodig is? Je antwoord op deze vragen bepalen welk type fietsvakantie bij je past.

Doe je research

Doe je geen research voor je vertrekt, dan vaar (ehh fiets) je blind. Door vooraf onderzoek te doen, bespaar je jezelf tijd en geld. Je weet dan namelijk waar je moet stoppen, waar je goedkoop kan overnachten, waar eventuele omleidingen zijn onderweg, waar je fietswinkels vindt in geval van nood en welke bezienswaardigheden de moeite waard zijn onderweg. Want je wilt de mooie plekjes onderweg niet voorbijfietsen omdat je niet goed op de hoogte was.

Als je in het buitenland fietst, is het ook aan te raden om je in de verkeersregels te verdiepen. Wist je bijvoorbeeld dat in België alle fietsen verplicht een voor- en achterrem moeten én bel moeten hebben? Je bent bij onze zuiderburen ook verplicht om speciale fietspaden te gebruiken wanneer die er zijn en je fiets uit te rusten met zijreflectoren en witte voor- en rode achterlichten voor als het donker is. Ga je naar Frankrijk op fietsvakantie? Pak dan ook een reflecterend hesje in. Die moet je verplicht dragen als je ’s nachts of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom op de weg fietst.

Zet je tentje onderweg op

Kamperen tijdens een fietsvakantie is de goedkoopste manier om te overnachten. Tenminste, als je niemand kent onderweg waar je kan logeren. Kijk vooraf langs de route waar je kunt kamperen. Houd er rekening mee dat ‘gratis’ (wild)kamperen in veel landen verboden is, dus je zult vaak aangewezen zijn op campings of vriendelijke boeren bijvoorbeeld.

Huur of leen kampeerspullen, of koop ze goedkoop via Marktplaats, Facebook-groepen of kringloopwinkels. Tip: Direct na grote muziekfestivals is een goed moment om naar tweedehands kampeerspullen te zoeken, aangezien veel mensen ze dan niet meer nodig hebben en verkopen.

Zorg voor genoeg proviand

De kans is groot dat je tijdens een fietsvakantie een keer in niemandsland terechtkomt, zonder een winkel in zicht. Je wilt dan wel voldoende eten en drinken bij je hebben. Goed eten en drinken is natuurlijk extra belangrijk tijdens een fietsvakantie, want je bent de hele dag in beweging. Als je niet genoeg drinkt, riskeer je krampen tijdens de rit, een flauw gevoel op de fiets of langer spierherstel achteraf. 

Neem voldoende water en proteïnesnacks mee voor onderweg. Je kunt de kosten drukken door deze van tevoren in te slaan, anders geef je sowieso meer uit als je dit onderweg koopt. 

Reis met een vriend

Reizen met een vriend of vriendin is niet alleen gezellig, je kunt ook de kosten delen. Zoals kosten voor accommodaties, activiteiten, park-fees of eten.