Deze handige gadgets helpen je te besparen op je energiekosten

Het klinkt misschien gek, maar soms moet je juist een beetje geld uitgeven om uiteindelijk meer te kunnen besparen. Investeren in slechts een paar kleine verbeteringen zoals energie-efficiënte verlichting, moderne stekkerblokken en andere handige hulpjes kan je helpen euro’s te besparen op je energiekosten. Wat dacht je van deze gadgets?

Stekkerblokken met schakelaar

Zelfs als je altijd zorgvuldig bent met het uitschakelen van elektronica voor je het huis verlaat, verbruiken ingeplugde apparaten nog steeds stand-by elektriciteit. Stop energievreters met een stekkerblok met aan-/uitschakelaar of zelfs een slimme stekkerdoos die je op afstand kan bedienen. Regel met één klik bijvoorbeeld de stroomtoevoer naar je hele computersysteem.

Vind je een stekkerdoos een doorn in het oog? Kijk eens naar de mooi vormgegeven Evoline stekkerdozen. Je hebt ze in allerlei kleuren en zelfs stopcontacten met messing achterwandje. Superclassy!

Programmeerbare thermostaat

Een programmeerbare thermostaat is een must als je wilt besparen op verwarmingskosten. Kies er eentje waarbij je gemakkelijk een schema kan instellen, zodat de temperatuur altijd naar wens is. Een thermostaat met thuis-/weg-functie past de temperatuur automatisch aan, zodat je geen energie verspilt als je er niet bent. Toch thuis? Met je telefoon (of gewoon met de thermostaat) kan je elk moment de temperatuur aanpassen.

Slimme adapters

Je gadgets de hele tijd in het stopcontact laten zitten is een enorme energievreter. Toch is het ook vervelend om telkens achter de bank of onder het bed de oplader tevoorschijn te halen als je telefoon of tablet van stroom moet worden voorzien. Plug elk elektronisch apparaat in een adapter, en schakel de adapters in wanneer je stroom nodig hebt. Het klinkt misschien alsof dit niet veel gaat opleveren, maar elk beetje helpt! En die adapters hebben ze gewoon bij Action.

Lampen met bewegingssensor

Doe de lichten aan als je een kamer binnenkomt en zet ze uit als je de kamer verlaat. Hoe simpel kan het zijn?! In de praktijk betalen veel mensen uiteindelijk toch extra aan de energieleverancier voor onnodige verlichting. Met een beetje hulp van een bewegingssensor kan je de verlichting automatisch in- en uitschakelen of automatiseren. Dat scheelt energie én gedoe.

Smart verlichting

Heb je er weleens bij stilgestaan dat lampen bij de meest gebruikte dingen in huis horen? Je zet ze aan en uit gedurende de dag … en dan wil je er zeker van zijn dat je de meest energie-efficiënte optie gebruikt. Upgrade daarom alle lampen in huis ten minste naar ledlampen. Het liefst smart ledlampen. Via je telefoon of je smart assistent kan je de lampen bedienen en schema’s instellen, of je nu thuis bent of niet.

Energiemonitor

Denk je na al deze tips ‘waar moet ik beginnen’? Start dan met een energiemonitor. Want besparen begint met het identificeren van je hoge energiekosten. Dat houdt dus in dat je wilt weten welke apparaten en elektronica je het meeste kosten. Met een energiemonitor kan je heel gemakkelijk zelf ontdekken wat je magnetron of tv verbruikt. Zo kun je bepalen welke apparaten energiesluipers zijn die moeten worden losgekoppeld of vervangen. Of bijvoorbeeld aangesloten moeten worden op een adapter.