Autovakantie-tips: slim de dakkoffer inpakken voor elke reis

Wanneer je met het hele gezin met de auto op vakantie gaat, heb je vaak niet genoeg aan de standaard kofferbakruimte. Gelukkig kan je met een dakkoffer meer meenemen op vakantie dan wat er normaal in je auto past. Die extra ruimte op het dak neemt weer wat inpakstress weg. Pfieuw! Maar hoe pak je zo’n dakkoffer handig in? Lees verder over ruimte te besparen, het gewicht veilig verdelen en zorgen dat je alles gemakkelijk bij de hand hebt. Kortom: alles over je dakkoffer inpakken als een pro.

Ruimte besparen

Thule dakdragers installeren, koffer erop en gaan?! Daar komt het uiteindelijk wel op neer. Maar efficiënt inpakken voor je autovakantie valt of staat vaak bij ruimte besparen. Kies daarom voor veelzijdige en compacte spullen, zoals opvouwbare items en multifunctionele dingen. Gebruik vacuümzakken om kleding en beddengoed compact in te pakken, bijvoorbeeld als je gaat kamperen of in een huisje slaapt waar je je eigen beddengoed moet meebrengen.

Tip: rollen, niet vouwen. Dit zorgt voor maximale ruimte en minimale kreukels. Sluit de zak zorgvuldig, dit voorkomt dat er lucht binnen komt.

Maximumgewicht

Check het maximumgewicht van zowel de dakkoffer als je auto. Lees de handleiding van je auto voor specifieke informatie over de maximale belasting inclusief koffer, om overbelasting en een onveilige rit te voorkomen. En vergeet niet naar de maximale belasting van de dakkoffer. Dit kan verschillen per dakkoffer. Thule dakkoffers bijvoorbeeld, kunnen mogelijk meer gewicht hebben dan bijvoorbeeld koffers van een B-merk.

Gewicht verdelen

Verdeel het gewicht zo gelijkmatig mogelijk. Leg de zwaardere of omvangrijkere spullen onderop. Dit zorgt voor meer stabiliteit en bespaart ruimte. Plaats zwaardere spullen in het midden voor een stabiele rit.

Gebruik riemen, netten of elastieken om spulletjes in de dakkoffer vast te zetten. Zo kunnen ze tijdens de reis niet verschuiven. Kijk ook eens naar accessoires speciaal voor dakkoffers, zoals interieur-organizers, verdelers en haken.

Check voor vertrek

Voer voordat je vertrekt nog even een snelle onderhoudscheck uit. Zorg ervoor dat de dakkoffer in goede staat is, geen beschadigingen heeft en stevig bevestigd is. Zo voorkom je onverwachte problemen tijdens je reis. Check ook altijd of alle afdichtingen intact zijn om je spullen te beschermen tegen weersomstandigheden. Inspecteer daarna de sloten en grendels: werkt het allemaal nog goed? Draai als laatste eventuele losse bouten of bevestigingen vast om trillingen tijdens je roadtrip te voorkomen.

Veilig gevoel onderweg

Zeker weten dat je spulletjes veilig zijn? Neem dan extra maatregelen zoals extra sloten of veiligheidsriemen. Met veiligheidsriemen kan je de dakkoffer aan de dakdrager verankeren. Dit gaat niet alleen diefstal tegen, maar voorkomt ook verschuiven tijdens plotselinge (nood)stops. Tijd voor een pitstop? Kies altijd een goed verlichte parkeerplaats als je ’s avonds stopt. Want zichtbaarheid schrikt diefstal af. Parkeer zo mogelijk altijd op een parkeerplaats met beveiligingscamera of dichtbij de ingang van een winkel of restaurant, waar meer mensen komen.

Belangrijke spulletjes bij de hand

Veel dakkoffers zijn uitgerust met vakjes van gaas. Gebruik deze om kleine spullen in op te bergen waar je makkelijk bij moet kunnen. Maar stop nooit dingen in de dakkoffer die je vaak nodig hebt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat die koffer de hele tijd open moet. Neem sowieso altijd een tas in de auto mee met spulletjes die je tijdens de reis nodig kunt hebben, zoals snacks, water, belangrijke papieren en een EHBO-kit.

Fijne reis!